Zoekplaatje 78

Luchtfoto met de twee raadselachtige evenwijdig lopende wallen op de zuidhelling van de Lemelerberg.

Ze liggen zo’n 130 meter uit elkaar en de vraag is: Waarom? Wie heeft er zoveel energie en dus kosten voor over gehad om deze wallen op te werpen? Welk zinnig doel hebben ze gediend? Ook de trapezevorm tussen het vakantiewoningenpark in het westen en Drieling in het oosten is apart. Er is kennelijk nooit begroeiing op geplant en als men er toch bijvoorbeeld prikkeldraad op zou hebben willen zetten om vee te keren, dan was het weer niet nodig geweest om eerst die wallen te graven. Ze zijn een enkele meters breed en hoog en lopen precies oost-west.

Met wie het weet ga ik graag een keer lunchen in De Nieuwe Brug!

Zie ook artikel “Bos tussen twee evenwijdige wallen op de zuidhelling van de Lemelerberg?
Ingezonden door Geert Bakker — 23 januari 2011

4 gedachten over “Zoekplaatje 78

 1. Betreft 23 in reactie 4: Vorig jaar hoorde ik dat Jiddus huisje er nog stond en wou ik het zien, maar nu is me verzekerd dat het weg is, dus veel meer valt er niet over te zeggen. Jammer, maar helaas!

  Like

 2. Dag Geert,
  Op jou reactie over het Jiddus huisje, weet ik niet waar die stond maar er staat nog wel iets als je op Google Earth kijkt op 52.27.00.70”N en op
  6.23.53.90”O
  Dit staat tussen de 2 wallen, maar weet niet of dit is wat je bedoelt.

  Like

 3. Dag Driekus,
  Hartelijk dank voor uw reactie! Ik moest even goochelen om er te komen, maar met 52 27 00 N 6 23 53 E lukte het tenslotte in mijn Google Earth versie.
  . Die vlek is het huisje op de Lemelerberg (niet de Besthmenerberg waar het Sterkamp van Krishnamurti was – hemelsbreed een dikke 6 km uitelkaar) waar ik al zo’n 30 jaar herfstvakantie vier. Het is de vroegere jachthut van baron Ledeboer, die natuurlijk alles over die wallen wist. Kent iemand van de lezers van dit forum wellicht een familielid?
  . Op boekenjacht in de theologische boekhandel Den Hertog in Houten (waar je nog hele mooie boeken voor een euro krijgt – waar vind je dat nog?) heb ik al wel eens een boekje over DS. LEDEBOER, LEVEN EN KERKSTRIJD gevonden, maar dat gaat over iets heel anders, al is het niet minder interessant!
  . Ook de geschiedenis van de kerk (met name ook in de oorlog) rond Ommen en Lemele is zeer de moeite waard, maar die laat ik graag aan de (ervarings-) deskundigen die nog bij ons zijn.
  . Er is ook wel eens geopperd dat ‘onze’ wallen wellicht het territorium met die andere katoen¬baron Van Heek op de Archemerberg afbakenden, maar ook daarvoor gelden dezelfde vervolgvragen: waarom dan twee wallen (met een soort niemandsland er tussenin?), waarom zo hoog en zo breed, @cetera…
  We gaan door…
  Met vriendelijke groet,
  Geert

  PS: Hoe dat vroeger ging met de jacht staat boeiend beschreven in “Geloof in eigen zaak: markante protestantse werkgevers in de negentiende en twintigste eeuw” over onder meer Gerrit Jan van Heek (1837-1915) “Protestant, liberaal of patriarch?” op het internet. Je leest er ook over bijvoorbeeld bombazijn; weet iemand nog wat dat is?
  . De VPRO heeft 1986-11-30 in de aflevering “de familie Van Heek, de grondleggers van de textielindustrie in Twente” in een driedelige serie documentaires over de geschiedenis van enkele ondernemersfamilies en hun bedrijven, ook de jacht en de landhuizen van de Van Heeks belicht. Dat verklaart wellicht ook waarom beide Twentse baronnen jachthutten in Salland hadden.
  . De internetadressen laat ik hier vanwege hun lengte (met voorspelbare problemen) hier weg, maar ik hoop dat iemand zich er alsnog in verdiept. Bedenk echter eventueel wel, om het op z’n Twents te zeggen: Met ’n oald hoes en ’n joonk wief he’j altied wat te knooi’n… Waarvan akte.

  Like

 4. MYSTERIE
  . Als je met de cursor op de luchtfoto hierboven gaat staan en de linker muisknop ingedrukt houdt, dan kun je het beeld verslepen.
  . Als je eerst iets uitzoomt door op de – (min) te clicken en je gaat dan recht naar beneden (door het beeld stapje voor stapje naar boven te duwen) dan fiets je zo naar Statum aan het kanaal door Lemelerveld.
  . Bij de juiste uitvergroting komen de straatnamen van de Statumweg nabij de Korteveldsweg vanuit Lemele en van de Kingmaweg met de voormalige steen- en later melkfabriek Statum in de haakse bocht daarvan in beeld.
  . In Statum ligt vermoedelijk de sleutel van de oorsprong en geschiedenis van deze wallen; zie ook “Bos tussen twee evenwijdige wallen op de zuidhelling van de Lemelerberg?” op http://www.oudommen.nl/?p=7142 en nieuwe foto’s van de redactie van de “Lemelerberg Zuidhelling” op http://www.oudommen.nl/gallery/index.php/Dorpen-Buurtsch/Lemelerberg-Zuidhelling/P3060017b1600l
  . Vraag me niet hoe het [op mijn pc – en ik hoop van harte op de uwe ook!] werkt, want ik heb Google Earth niet eens aan staan; dit is voor mij een groot mysterie….
  . Binnenkort meer over de suikerfabriek bij Nieuw Statum.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s