Het mysterie van de kogelvangers Giethmen moet opgelost worden

GIETHMEN – door Harry Woertink – Een viertal afgebakende heuvels op rij met steile zijkanten van tien meter hoog. Een drietal weggetjes er naar toe. Dit alles gelegen in de natuur tussen de Oude Raalterweg en de Dalmshol-terweg in de Ommer buurtschap Giethmen zorgt voor een groot mysterie onder de plaatselijke bevolking.

HW08070501--.jpgFoto: Harry Woertink
Vader Cerard en zoon Herman van Beesten zijn heel benieuwd of het mysterie van de kogelvangers in Giethmen opgelost kan worden.

Zij weten niet anders dan dat de zandwanden ooit dienst gedaan hebben als kogelvangers van een schietbaan. Als oud-inwoner van Giethmen wil Herman van Beesten dat er een einde komt aan de onbekendheid en hij wil de geschiedenis van de kogelvangers in beeld brengen. Eén van de kogelvangers bevindt zich op het terrein van zijn ouders aan de Damsholterweg. Op een oude kaart uit 1749 weet Van Beesten dat drie schietbanen ingetekend staan. Op een meer gedetailleerde kaart uit 1883 blijkt dat het om vier schietbanen gaat. Dat is tot nu toe alle informatie die bekend is van de oude schietbanen.

„Vroeger hebben de kogelvangers dienst gedaan voor schietoefeningen van de militairen”, weet Van Beesten. „Rondom zullen dan ook kampementen gestaan hebben voor de soldaten. Maar wanneer is dat is geweest en wie heeft ze aangelegd”, wil Van Beesten weten. „Ik heb altijd gedacht dat het ging om een overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog 1914-1918. Maar toen ik de oude kaart zag gingen mijn ogen open. Het moet veel ouder zijn. Als kind speelde ik op de heuvels. Je kon er grote gaten graven en in de winter schaatsten we op het ijs van de uitgravingen rondom de heuvels.” Van Beesten kan zich nog herinneren dat voor één van de kogelvangers een houten opstelling heeft gestaan die vanaf de Dalmsholter-weg was te zien. Ook weet Van Beesten dat de politie uit Ommen er in de jaren zestig van de vorige eeuw schietoefeningen hield op een van de zijkanten van de heuvels. „Als we er te dicht in de buurt kwamen werden we door politie op motor met zijspan weggestuurd.”

HW08070502--.jpgFoto: Harry Woertink
Herman van Beesten bij een van de kogelvangers

‘Vroeger werden de kogelvangers gebruikt voor militaire schietoefeningen’
Omdat sprake is van militaire doeleinden had Van Beesten alle hoop gevestigd op de archieven van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag om een meer dan 250-jarig historisch belang boven tafel te krijgen. Maar ook daar blijkt niets bekend te zijn over militaire activiteiten die ooit in Giethmen hebben plaatsgevonden. Van Beesten werd verwezen naar de archieven van het Historisch Centrum in Zwolle. „Ik heb nu meer tijd om me in de historie van de kogelvangers te verdiepen. Het kan een mooie bijdrage opleveren aan de geschiedenis van Giethmen”, aldus Van Beesten die een oproep doet aan mensen die meer weten over de historie van de kogelvangers. Wie meer weet kan Van Beesten bellen op 06-20290905.

Bron: Harry Woertink – 5 juli 2008


Aanvulling redactie OudOmmen – zie ook:

Een gedachte over “Het mysterie van de kogelvangers Giethmen moet opgelost worden

  1. Leuk gesprek gisteren en een verrassende uitleg over die vrijstaande heuveltjes in Giethmen. Geen grafheuvels, geen vuilnisbelten, geen stuwwallen maar overgebleven kogelvangers van zeer oude schietbanen. Elke keer leer ik wat meer over de historie van dit voor mij voorheen onbekende gebied.
    Ik blijf het volgen.
    Met groet, Barry Vos

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s