Landgoed Junne had ooit landhuis: Huis Junne

De buurtschap Junne heeft ooit een landhuis gehad: Huis Junne. Gerrit Jan Hesselink heeft daarover een verhaal in zijn het boek ‘Junne en haar bewoners’. (zie eerdere nieuwsbericht).

Gerrit Jan Hesselink schrijft boek over Junne en haar bewoners
Gerrit Jan Hesselink schrijft boek over Junne en haar bewoners

Gebouwd na 1850 stond ooit aan de Nieuwe Hammerweg vanaf de Beerzerweg rechts voor boerderij Hermink een fraai vierkant wit herenhuis: Huis Junne. Met daaraan gebouwd een houten stal en er achter een schaapskooi. De contouren van de beuken oprijlaan zijn nog zichtbaar. Ook puinresten markeren de plek. De woning werd bewoond door de toenmalige rentmeester van het landgoed De Zeeuw.

In de zomer van 1900 brandde dit huis af door blikseminslag en werd niet weer opgebouwd. De volgende rentemeester Seemann kwam tijdelijk op boerderij Hermink te wonen, waar nu Lex en Herma Jaspers wonen. De boerderij Weitmansheil werd verbouwd ten behoeve van de rentmeester. Ook kwam er toen een herenkamer, zodat de landeigenaar bij zijn bezoeken aan Junne kon logeren.

Zo moet volgens Hesselink Huis Junne er hebben uitgezien: wit statig herenhuis
Zo moet volgens Hesselink Huis Junne er hebben uitgezien: wit statig herenhuis

Uitreiking van het eerste exemplaar aan rentemeester mevrouw Loman
Uitreiking van het eerste exemplaar aan rentemeester mevrouw Loman

Houtzagerij De Witte Delle en het huis Weitmansheil waren het decor van de uitreiking van het boek Junne en haar bewoners; foto: Weitmansheil met kookhuisje
Weitmansheil met kookhuisje

Houtzagerij De Witte Delle
Houtzagerij De Witte Delle

tekst en foto’s: Harry Woertink

Bron: HKO97.nl – 16 januari 2007

6 gedachten over “Landgoed Junne had ooit landhuis: Huis Junne

 1. In de herst van dit jaar kwam ik bij toeval in een prachtig bos een bordje tegen met de (plaats)naam Junne. Intrigerend voor mij. Van deze naam had ik nog nooit gehoord en topografisch ben ik zeker geen nul. Even op internet kijken en… ja hoor. Hartelijk dank voor de uitleg. Nu ben ik ook weer een stukje wijzer.
  hartelijke groet
  H. de Wit

  Like

 2. Lezer Lezeres
  Het boek over oud Junne met honderd vijf en dertig foto’s waar is dat te koop?
  Graag adres, winkel of email.
  Groeten en Bedankt Suze Ibo- Jongbloed Amsterdam

  Like

 3. Als geboren junnenaar was ik blij verast door het boek. Helaas heeft mijn fam. door omstandigheid JUNNE moeten verlaten. Maar nog altijd ligt mijn hart in junne. Een goed idee om een straat of zandweg naar karel seeman te benoemen hij was een markant figuur voor junne., hij was de eerste met telefoon en televisie.
  het boek heel goed dat iemand het op papier zet voor het nageslacht.

  Like

 4. Het is jammer dat bovenstaande foto’s niet zichtbaar zijn op de site. We wandelen veel in dit gebied en blijven nieuwe dingen ontdekken.Is het mogelijk een meer nauwkeurige plaatsaanduiding te te geven van de plek waar huis Junne heeft gestaan? De beukenlaan is wel zichtbaar, maar we kunnen geen puinresten vinden.

  Like

 5. Volgens mij is de foto(Nieuwe Hammerweg Junne) van de oprijlaan op Google maps te zien,plaats het gele mannetje op de omgeving van de boerderij op de blauwe stip en men ziet een beukenlaan.

  Like

 6. Ik heb vorige een nieuwe geocache geplaatst niet zo ver van de plak waar het huis Junne heeft gestaan. De cache heet: het geheim van het huis Junne. En gaat over het afgebrande Huis, een mysterie. Het huis heeft volgens een kaart uit 1900 ongeveer 50 meter vanaf de nieuwe Hammerweg gestaan. Recht tegenover de laan. De komende tijd wil ik meer gegevens proberen te vinden betreffende het huis. Een aantal namen heb ik al: De Duitse familie Lüps (zeer interessante familie), Karel de Zeeuw was de eerste rentmeester en Karel Seemann.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s