Tweede Paasdag weer eiertikken op het Kerkplein in Ommen

Tweede Paasdag wordt weer een grote drukte verwacht bij het eiertikken op het Kerkplein in Ommen. Na de kerkgang begint rond elf uur het traditionele eiertikken, waar het de bedoeling om de eieren zo lang mogelijk heel te houden.

Dit eeuwenoude paasgebruik wordt overeind gehouden door de Gemienschop van Oll Ommer.De familie Martens zorgt al drie generaties lang voor het koken en verkopen van de eieren. Ook Tweede Paasdag zijn het Gerard Martens, Tiny Martens-van Dijk, Kees Keizer en Dinie Keizer-Martens die z´n 2000 hard gekookte eieren aan de man of vrouw brengen. Ze posteren zich op het plein voor de Hervormde kerk met de tot de rand toe gevulde kist met eieren. De spelregels zijn daarbij als volgt: er worden groepjes van vier personen gevormd, die met een ei, diep weggestoken in hun knuisten waardoor alleen de bovenkant zichtbaar blijf, aan het tikken slaan. Scherp op scherp en stomp tegen stomp. Wie het laatste ei van de medespelers stuk tikt krijgt de getikte eieren als overwinning.
Voor de familie Martens begint het eiertikken met het sprokkelen van hout om de ouderwetse fornuispot te kunnen stoken. Eerder in de week worden de eieren uitgezocht. Een heel karwei want elk ei moet mooi glad zijn en gaaf, want anders koken ze kapot. Elk ei is dan ook in handen geweest van Gerard Martens. Zaterdag wordt het vuur gestookt en gaan de eieren in een grote jute zak het kokende water in. Om na aperij te voorkomen krijgen alle eieren een bijna paars kleurtje. Een alleen bij de familie Martens is het recept bekend van een mengsel dat aan het kokende water is toegevoegd. Als ze uit de pot gaan worden ze nog weer uitgezocht want er mag geen enkel bastje inzitten. Door de secure wijze van koken, niet te hard, niet de zacht zorgt er voor dat de eieren op de Tweede Paasdag nog heerlijk zijn om te eten.
Behalve voor het eiertikken zorgt de familie Martens ook voor de duizend eieren die de Handelsvereniging verstopt tijdens het eierzoeken voor kinderen. Dit paasgebruik wordt gehouden op de Voormars, direct na afloop van het eiertikken. Hiervan zijn er 250 voorzien van een stip die goed zijn voor prijsjes van de Handelsvereniging.

Bron: Historische Kring Ommen – Harry Woertink

Een gedachte over “Tweede Paasdag weer eiertikken op het Kerkplein in Ommen

  1. Er is ooit een foto geplaatst in het Ommer Nieuws waar mijn vader opstond bij het eiertikken. Dan heb ik het wel over zo’n 40 jaar geleden. Kan iemand mij daar aan helpen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s