Baron Mulert Stichting

F.E. Baron Mulert overlijdt op 26-2-1933 te Loosduinen. Als oud-inwoner van Ommen heeft hij “bij testament de gemeente Ommen benoemd tot universeel erfgenaam. De gemeente Ommen wordt hierdoor eigenaresse van het landhuis “Piet Hein” aan de Zeesserweg alsmede van de overige bezittingen.

De bedoeling van deze erfstelling is door de erflater in het testament als volgt omschreven:
“Uit mijne nalatenschap zullen allereerst moeten worden voldaan alle schulden en lasten daarop drukkende en alle kosten daaraan verbonden terzake de vereffening des boedels. Mijn landhuis “Piet Hein” met tuin en het verder saldo mijner nalatenschap zullen moeten worden benut of gebruikt ten bate van het algemeen belang. Zoo mogelijk zal daartoe genoemd landhuis met tuin en gemeld saldo mijner nalatenschap moeten dienen tot stichting of ingebruikneming van een inrichting voor verpleging van zieken of zoo het kapitaal daarvoor niet geheel voldoende is, als bijdrage kunnen streken te einde de daarstelling van zodanige inrichting te bevorderen. Zoolang het kapitaal tot voormeld doeleinde niet geheel is benut, zal het als een bijzonder fonds ten bate van het algemeen belang moeten worden beheerd en belegd.”

De F.E. Baron Mulert Stichting, in het leven geroepen bij raadsbesluit van 15 juni 1933, nr. 5/54 en heeft ten doel het landhuis “Piet Hein”, gelegen aan de Zeesserweg no. 5 te exploiteren als inrichting voor verpleging van zieken. Het bestuur bestaat uit 4 leden. De burg. van Ommen is ambtshalve voorzitter. De voorzitter van de afd. Ommen van de Ver. Het Groene Kruis is lid, terwijl twee andere leden worden benoemd door de raad voor de tijd van 3 jaren met dien verstande dat de raad één lid kiest uit zijn midden en één uit de ingezetenen der gemeente, geen raadslid zijnde. Het bestuur heeft tot taak de exploitatie van de inrichting en het beheer van het kapitaal. In de Raadsvergadering van 29-3-1933 werd deze erfstelling aanvaard. Het bestuur van de F.E. Baron Mulert Stichting richt dit landhuis in tot een dagsanatorium voor ten hoogste 7 of 8 patiënten. Deze komen ’s morgens en vertrekken 6 uur ’s avonds. Er kan 1 patiënt voor dag en nacht worden opgenomen.

Op 9 april 1951 vindt een bespreking plaats met de Baron Mulert Stichting, b. en w. en raadscommissie omtrent de stichting van een kraamcentrum in het gebouw van de Baron Mulert stichting.
Op 12-11-1951 besluit het bestuur van de Mulertstichting het gebouw te verhuren voor ƒ1,— per jaar aan het kraamcentrum .
In 1952 aan landbouwhuishoudschool.
In 1971 is het weer in gebruik als kraamcentrum Ommen-Dedemsvaart.

6 gedachten over “Baron Mulert Stichting

 1. Op zoek naar de betekenis van bijnamen in de eerste wereldoorlog kwam ik op deze site. Een van de namen was “Piet Hein”. Weet iemand of “Piet Hein” op een of andere manier te verbinden is met de eerste wereldoorlog?

  Like

 2. Het boek “Bijdrage tot de geschiedenis van Ommen – Ommen rond de 19e eeuw” van G. Steen vermeldt hierover:
  “In 1901 kwam het [terrein] in het bezit van de zee-officier Frederik Elisa Baron Mulert. Deze bouwde er in 1906 het huis “Piet Hein”, zo genoemd naar H.M. Torpedoboot “Piet Hein”, waarvan Baron Mulert commandant was. In 1916 bouwde F.E. Baron Mulert naast het huis “Piet Hein” een tuinmanswoning, welke hij de naam “Assahan” gaf.”
  M.v.g. Tjeerd de Leeuw, OudOmmen.nl.

  Like

 3. Doordat ik op zoek ben naar informatie over de ‘Bergense Boedel'(ca.1800- 1815) ben ik terecht gekomen bij de familie van Baron Mulert, die erfgenamen waren van Wigbold Adriaansz. van Nassau Bergen. Is er misschien iets bekend over een familie archief van de Mulerts?

  Like

 4. Ik ben na ruim 20 jaar op deze site terecht gekomen, eerlijk gezegd ook nooit eerder gezocht. Maar als kind ben ik een keer op kamp geweest met mijn koor in het landhuis “olde vechte” Daar heb ik een man gezien die er niet was (noemt het een geest energie maakt mij niet uit) met mij nog twee andere leeftijdsgenootjes. Nu was ik erg benieuwd naar de oude bewoners van dit huis, omdat wellicht 1 van hen degene is geweest die we hebben gezien.
  Is er documentatie hierover? en het liefst natuurlijk foto’s het klinkt misschien een beetje zweverig maar dat ben ik niet.
  Ik kan de man die ik heb gezien nog steeds heel goed voor de “geest” halen.
  Hij had donkere kleding aan een lange jas, was tussen de 40 en 50 en had donker kort/kalend haar en hij droeg een snor en baard. Alvast bedankt voor het meedenken.

  Like

 5. Hi Karin, wanneer is dat geweest, welk jaar bedoel ik of exacte datum. Heb je deze man ook aangesproken of sprak de man ook tegen jou misschien. Ben je misschien bereid daarover te praten in een sessie met je leeftijdsgenoten die dit ook mee gemaakt hebben. Ben je daarvoor al eerder in therapie geweest? Ik ben medium en kan je wellicht uit je droom halen. Tot later.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s