Zaagloods onder molen wordt oudheidkamer. Zeskanter in Ommen zal niet meer draaien…..

OMMEN — De stichting Oudheidkamer Ommen krijgt binnenkort de beschikking over een permanente expositieruimte en daarmee tevens de gelegenheid haar verzameling streekherinneringen aan vroeger tijd den volke te tonen. Onder de molen „Den Oordt” is namelijk een zaagloods in aanbouw, die na voltooiing door de stichting in gebruik genomen zal worden.

De zeskantige houtzaagmolen „Den Oordt”, die in 1824 als tweede-handse molen in Ommen werd geplaatst, werd in 1955 door het gemeentebestuur aangekocht. Het bouwwerk verkeerde op dat ogenblik in zeer vervallen staat, waardoor restauratie noodzakelijk werd. Deze werkzaamheden, die uitsluitend betrekking hadden op de molen, konden begin 1962 worden afgesloten.

Bouwwerk stond lang op stelten
Met de restauratie was het complex overigens nog niet geheel in oude luister hersteld. Naast de houtzaagmolen lag namelijk in het verleden een kolk — als opslagplaats voor boomstammen — terwijl onder de molen een langgerekte zaagloods stond, waarin de stammen op een heen en weer glijdende slede tot planken werden verzaagd.

De kolk werd gedempt, de zaagloods gesloopt. Het lag evenwel van het begin af in de bedoeling van het Ommer gemeentebestuur de gerestaureerde molen opnieuw met een zaagloods te completeren. De kolk zou daarentegen niet terugkeren. Het bleek niet mogelijk te zijn de restauratie van de molen en de bouw van de zaagloods gelijktijdig uit te voeren. Voor de bouw van de houten loods, die naar schatting een uitgave zal vergen van 15.000 gulden, was namelijk een rijksgoedkeuring vereist. En deze goedkeuring liet zó lang op zich wachten, dat pas geruime tijd na voltooiing van de restauratie met de bouw kon worden begonnen. Daardoor bleef de molen vele maanden ” als op stelten boven de grond staan …

Het leed is nu echter geleden. Onder de molen prijkt weer als vanouds een zaagloods, die geheel in de traditionele bijpassende stijl werd opgetrokken. Voor Ommen betekent het molencomplex een waardige versiering van het dorpsbeeld; ook een opvallende versiering door de plaats van het complex op korte afstand van de dorpskern aan de grote weg van Zwolle naar Coevorden.

BUITEN DIENST
De molen „Den Oordt” is weer geheel voor gebruik gereed gemaakt, zij het dan ook uitsluitend als korenmolen. Het lijkt echter niet waarschijnlijk, dat het maalwerk ooit nog eens in beweging zal worden gezet. In de eerste plaats omdat de exploitatie te kostbaar zou zijn, in de tweede plaats omdat in Ommen geen molenaar meer wordt gevonden. De oude molenaar van „Den Oordt” is vorig jaar overleden. Aanvankelijk leefde bij het gemeentebestuur het plan de molen een voor toeristen attractieve bestemming te geven. In de zomermaanden zou, volgens dit plan, de gelegenheid worden geboden in de molen graan te laten malen tot meel…. en de toeristen zouden het proces van begin tot einde met eigen ogen kunnen gadeslaan.

Dit plan werd inmiddels verlaten. Het bleek niet uitvoerbaar vanwege de hoge kosten, het ontbreken van een molenaar, het gevaar voor de bezoekers en …. het brandgevaar voor de molen zélf. Er blijven immers altijd mensen, die een rookverbod niet al te letterlijk opvatten! De molen „Den Oordt”, die nu al weer bijna anderhalf jaar in oude luister pronkt, heeft niet meer gedraaid en, zal waarschijnlijk alleen nog maar bij hoge uitzondering in beweging komen. En dat is jammer, want een stilstaande molen is een dood ding.

TOEZEGGINGEN
Voor de Stichting Oudheidkamer kwam doordoor de gelegenheid vrij in de zaagloods een expositie-ruimte in te richten. Het bestuur heeft inmiddels de Amsterdamse binnenhuisarchitect P. Crouwel in de arm genomen, die ervaring heeft op het gebied van museum-inrichting en die een plan zal ontwerpen voor het herscheppen van een zaagloods in een moderne, aantrekkelijke oudheidkamer.

Het bestuur van de stichting is vol goede moed. Het is ervan overtuigd oud-Ommen — en dit Oud-Ommen gaat terug tot het mesolithicum! — waardig en aantrekkelijk te kunnen huisvesten. Bovendien is het ervan overtuigd nog tal van kostelijke voorwerpen te verwerven, die zich op het ogenblik nog in particulier bezit bevinden, maar die, zoals toegezegd is na voltooiing van de expositieruimte aan de stichting zullen worden overgedragen.

Bron: krantenknipsel – 3 augustus 1963

2 gedachten over “Zaagloods onder molen wordt oudheidkamer. Zeskanter in Ommen zal niet meer draaien…..

 1. Leuk, die oude berichten uit 1963 over die oude molen en wat die kolk betreft, vers hout van bomen werd vroeger ‘gewaterd’ om het hars eruit te laten trekken, daardoor wordt het hout harder en duurzamer, bv. voor slieten voor de hooizolder op de deel of schuur.
  Goed gewaterd hout gaat veel langer mee, daar komen geen houtwormen meer in.

  Like

 2. Wie was de oude molenaar van “Den Oortd”

  Fijn dat Ommen een groep vrijwilligers heeft die zich inzetten voor het voortbestaan van de molens,en zich ook precenteerden op de Uitmarkt.

  Jennie Ekkelkamp-Kamphuis

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s