Komst munitiedepot Stegerveld ‘algemeen landsbelang’

Defensie wil op een aantal plekken in het land een ‘grootschalige munitieopslag’ maken.

2013. Een van de overgebleven bunkers voor opslag van munitie op Stegerveld.

In Overijssel zijn Weerselo en Dalfsen in beeld voor een munitiedepot. Het is nu zo’n twintig jaar geleden dat in Stegeren een munitiedepot voorgoed werd gesloten.

Felle protesten tegen komst
Er klonken destijds felle protesten tegen de komst van een munitiedepot in Ommen. Het Ministerie van Oorlog had in 1959 het oog laten vallen op particuliere gronden in de buurt van Ommen. Het ging om het natuurgebied Giethmenseveld in Giethmen en een terrein in de prachtige bossen van het Stegerveld in Stegeren aan de Coevorderweg tussen Ommen en Hardenberg.

Giethmen
Dankzij de vele protesten viel Giethmen af ten gunste van de toerist. De komst van een munitiedepot zou ten koste gaan van een groot recreatieterrein. Met name in de kring van de Vereniging voor Vreemdelingen Verkeer was er grote ongerustheid over het voornemen van de regering. Er zou 60 hectare recreatiegebied verloren gaan. Bovendien zou de verdere omgeving voor de zomergasten minder recreatief worden. Zomerhuisjes vlak bij een munitieopslagplaats zijn nu niet bepaald geschikt zijn om de rustzoekende stedeling op zijn gemak te stellen, zo luidde het protest. Ook over de wijze waarop alles in het werk gesteld was klonken weinig goede woorden. Zelfs de burgemeester werd overvallen door de plannen. Zonder voorkennis aan de landeigenaren werden metingen verricht en palen geslagen. Een van de eigenaren liet de palen dan ook verwijderen.

‘Algemeen landsbelang’
De protesten hielpen Stegeren niet. Boeren zouden de grond na ontginning hard nodig zijn. Op vragen in de Tweede Kamer antwoordde Staf, de minister van Oorlog, dat het hier ging om ‘algemeen landsbelang’. Het Munitiedepot Stegerveld verscholen in de bossen werd in 1963 aangelegd en bestond uit 22 munitiebunkers. In 2005 werd het complex gesloten en is een deel van het terrein ingericht als Zorglandgoed voor autistische jongeren. Van de ooit 22 bunkers zijn er 8 bewaard gebleven, waarvan er 7 in gebruik zijn genomen door het Zorglandgoed.

Militair erfgoed bewaard gebleven
Klik op deze link om te lezen hoe het militair erfgoed uit de koude oorlog bewaard is gebleven en wat nu de bestemming is.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie