Home

 • Dag 2022, hallo 2023!

  1922. Schaapskooi, kudde en herder in een besneeuwd landschap in Arriën.

  We tellen de dagen af van het oude jaar en gaan richting 2023.

  De website OudOmmen.nl heeft het afgelopen jaar de lezer met veel plezier mogen bedienen met de historie van Ommen en omstreken. Ook in het nieuwe jaar willen we ons daar weer graag voor inzetten!

  Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een gezond 2023!

  Stichting OudOmmen.nl

  (De foto in dit bericht wordt regelmatig gewisseld)

 • OLS Ommerschans in ‘Zoekplaatje van de maand’

  In het “Zoekplaatje van de maand” dit keer een klas met scholieren, onderwijzeres en hoofdonderwijzer van de openbare lagere school Ommerschans.

  1916. Schoolklas OLS Ommerschans

  De foto is gemaakt omstreeks 1916. De school aan de Balkerweg in de Ommerschans was er van 1901 tot ongeveer 1945 en is daarna afgebroken.

  Het oude hospitaal van de Maatschappij van Weldadigheid in de Ommerschans werd in 1901 omgebouwd tot school. De voormalige woning van de apotheker werd toen de woning voor het hoofd van de school. Deze woning aan de Balkerweg 74 staat er nog.

  Reageren

  Als u namen weet van personen op de foto’s, dan kan altijd gereageerd worden op de wijze zoals onder de foto is aangegeven. Onder het kopje “Beeldbank” op de website OudOmmen.nl is een uitgebreide fotocollectie te bekijken.

  Historie OLS Ommerschans

  In 1891 vond een aantal inwoners uit de buurt van het voormalig gesticht Ommerschans dat hun kinderen onvoldoende gelegenheid hadden om naar school te gaan. Daarom werd een verzoek ingediend bij de gemeentebesturen van Avereest en Stad-Ommen om daarin te voorzien.

  (meer…)
 • Slag bij Ane in boek – eerste exemplaar officieel  uitgereikt aan nazaat Rudolph van Coevorden

  “De Slag bij Ane 1227, een slag, een veld en een klooster”, is de titel van een nieuw boek van de hand van Wim Visscher.

  Wim Visscher (links) reikt het eerste exemplaar van zijn boek De Slag bij Ane 1227 uit aan Jhr. Wolter van Coeverden.

  In het Vechtdal Museum in Grambergen reikte de auteur het eerste exemplaar officieel uit aan een van de nazaten van de Coevordense kasteelheer, te weten jonkheer F.W.W.H. (Wolter) van Coeverden uit Arnhem.

  Kennisinstituut

  De in Nieuw Amsterdam wonende auteur Visscher is secretaris van de “Vereniging Herdenking Slag bij Ane”. Elk jaar organiseert de vereniging bij het steentjesmonument in Ane een herdenking met bloemlegging. Volgens Van Coeverden is de vereniging het “kennisinstituut” van de Slag bij Ane, in het bijzonder hun secretaris Visscher. “Alles wat hij al jaren in zijn hoofd had staat dan nu ook op papier. Veel onderzoek ging er aan vooraf en waren er wel gegevens bekend dan ging Visscher het na of het allemaal klopte”, aldus van Coeverden, die zeer vereerd was om het eerste exemplaar in ontvangst te mogen nemen.

  Boerenlegertje

  De slag tussen de voor die tijd moderne ridderleger van de Utrechtse bisschop Otto II van Lippe en een eenvoudig boerenlegertje onder leiding van Rudolph van Coevorden was één van de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis.

  (meer…)
 • Oudste schoenmakerij, voetbal en stadsrechten in nieuwste uitgave De Darde Klokke

  Het jongste nummer (205) van het Ommer historisch kwartaaltijdschrift De Darde Klokke is uit en staat weer boordevol met verhalen.

  De Darde Klokke 205 met op de foto schaatspret in 1919 op de ondergelopen landerijen op Den Oord.

  Ommer Alex Schuurman neemt de lezers mee door Ommen van meer dan een halve eeuw geleden en staat stil bij de stadsbewoners van toen. Ook een verhaal over de oudste schoenmakerij van Ommen. Redacteur Ben Wösten ontrafelde de geschiedenis van vier generaties schoenmakerij Van Kesteren.

  Schoenen

  De Van Kesteren begonnen in 1881 met een schoenenwinkel annex café aan de Brugstraat. De laatste eigenaar van genoemde schoenenwinkel was Wilhelmus (Wim) van Kesteren. Hij runde samen met zijn vrouw Ans de laatste dertig jaar als opvolger van zijn vader en moeder de familiewinkel.

  (meer…)
 • Voorbereidingen gestart voor Koningsdag 2023 in Ommen

  OMMEN – De voorbereidingen voor Koningsdag op donderdag 27 april 2023 zijn gestart.

  Optocht praalwagens Koningsdag 2018

  En bij een Koningsdag hoort ook een optocht, vindt de organiserende Oranjevereniging Ommen. Daarom doet de Oranjevereniging een oproep om zich aan te melden. Dat kan tot 1 januari.

  Pronkstukken

  Koningsdag in Ommen is altijd goed voor versierde karren en fietsen, ouderenavond in Oldenhaghen, een aubade, een feestterrein, vuurwerk én dus ook weer een optocht!

  (meer…)
 • Lezing Ccoba over 16-eeuwse schilder Pieter Bruegel

  In de Ccoba-lezing van december neemt Han van Hagen de bezoekers mee langs het verbazingwekkende werk van de schilder Pieter Bruegel de Oude.

  Een van de schilderijen van Pieter Bruegel.

  De lezing wordt gehouden op dinsdag 13 december in de Bibliotheek in Ommen en begint om 20.00 uur.

  Vreemde figuren

  Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van de zestiende-eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten nemen de heerschappij over. Afzichtelijke stinkende wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel.

  (meer…)
 • ‘Unieke’ Ommer stellingmolen krijgt zaagmechanisme terug

  OMMEN – Hij zaagt al decennialang geen hout meer, Molen Den Oord in Ommen.

  Molenaar Luuk Vogelzang op molen Den Oord

  Maar nu liggen er plannen om dat weer mogelijk te maken. De Ommer stellingmolen uit 1824 is een unieke molen als enige zeskantige zaagmolen van Nederland. De molen zaagde hout voor een timmerbedrijf. Door economische redenen, aan het einde van achttiende eeuw, werd de molen verbouwd tot korenmolen. Zagen leverde te weinig winst op.

  Werk aan de winkel

  Bij de restauratie in de jaren zestig werd het zaagmechanisme verwijderd. Nu willen vrijwilligers van De Stichting Ommer Molens dat de molen weer gaat zagen. “We willen de molen zijn oude functie teruggeven”, zegt Luuk Vogelzang, zelf molenaar en lid van de werkgroep Restauratie Molen Den Oord.

  (meer…)
 • Bouw Ommer Vechtzomp nadert voltooiing

  Aankomend voorjaar kiest de Ommer Vechtzomp het ruime sop.

  Een kunstwerk in Eggerode geeft met 21 blokken de steden en dorpen aan langs de Vecht. (foto: Harry Woertink)

  De bouw door de vrijwilligers op de scheepstimmerwerf verloopt naar wens. Het gaat om een platbodem, want in droge tijden was de Vecht vroeger nauwelijks bevaarbaar.

  Ooit was de Vecht een belangrijk transportader tussen Zwolle, Nordhorn en Twente. Hier voeren schepen af en aan; zompen met weinig diepgang die niet veel water nodig hadden. Naar Zwolle brachten ze bijvoorbeeld Bentheimer zandsteen, waarmee het Koninklijk Paleis in Amsterdam is gebouwd. Terug bestond de vracht uit specerijen en andere uitheemse waar. Alleen al voor Ommen vonden 16 schippers van Vechtzompen in 1830 hun bestaan op de Vecht.

  21 dorpen en steden

  Tussen bron en monding van de Vecht liggen totaal 21 steden en dorpen. In het Duitse Eggerode bevindt zich een kunstwerk van 21 granieten blokken die de 21 steden en dorpen aan de Vecht voorstellen, waaronder dus ook Ommen. De stenen spuwen met een druk op de knop Vechtwater uit het even verderop gelegen ‘Vechte’, zoals de rivier in Duitsland genoemd wordt. Eggerode is ook de plaats waar twee stroompjes (de Rockeler-bach en de Burloër-bach) bij elkaar komen en als Vechte verdergaan.

  Doop aankomend voorjaar

  Op de scheepstimmerwerf bij molen De Lelie loopt de bouw van de Ommer Vechtzomp voorspoedig. De vrijwilligers gaan ervan uit dat de boot deze winter nagenoeg klaar is.

  (meer…)
 • In Ommen staan de meeste huizen op wielen

  In Ommen staan de meeste huizen op wielen, of aan palen. We hebben het dan over caravans en tenten.

  De Stekkenkamp, camping tot 1993

  Ze herbergen samen met de bungalows in de vakantieparken in de zomermaanden en andere vakantieperiodes zo’n kleine 50.000 mensen. Dat levert alles bij elkaar een miljoen overnachtingen op, elk jaar opnieuw. Op een vaste bevolking van ruim 18.000 zielen vergt dat een uiterst zorgvuldig beleid van de gemeente, en evenzeer van allen die leiding moeten geven aan groeperingen die belangen hebben in de gemeenschap. Eigenlijk van iedereen die belang hebben bij een goed evenwicht tussen de economische betekenis van die jaarlijkse stroom toeristen en het leefmilieu in de dorpen en de stad die deel uitmaken van de gemeente Ommen.

  Rode draad door gemeentebeleid

  Er zijn veel ondernemers die leven van toerisme en recreatie en het is goed dat zij profiteren van de drukte. Maar vaak doet dat de vraag rijzen of Ommen moet streven naar nog meer toeristen, of naar een betere kwaliteit van de voorzieningen. Meer is niet altijd beter. Het toerisme loopt ook als een rode draad door alle gemeentebeleid. Voortdurend blijft de vraag hoever kun je gaan met dat toerisme. Waar ligt de goede harmonie tussen het werven van toeristen en het behouden van de rust, de troefkaart van Ommen.

  Foto’s

  (meer…)
 • Ommen, stad met twee levens

  Het aanzicht van Ommen is steeds aan verandering onderhevig.

  1958. Zwolseweg met de gebouwen van de landbouwcoöperatie rond de Konijnenbeltsmolen.

  Het gaat mee in de vaart der volkeren. Ommen is ook een stad met twee levens. In de koude najaars- en wintermaanden is Ommen een bescheiden stadje. Het leidt een wat teruggetrokken leven, maakt de balans op van de voorbij zomer en maakt plannen voor volgende jaar. Als de wind de oude bladeren heeft verdreven en de zon weer een glimlach in de natuur tovert, begint er in Ommen een heel nieuw leven. Een bruisend leven met een verdrievoudigde bevolking, die is gekomen op zich te ontspannen, die drukte en welvaart brengt, en die geen weet heeft van dat eerste leven.

  Kassa

  Hoeveel de toerist tegenwoordig in de kassa van de gemeente stopt? Aan toeristenbelasting en forensenbelasting toucheert de gemeente jaarlijks respectievelijk 770.000 euro en 778.000 euro of totaal ruim 1,5 miljoen euro.

  (meer…)