Pand Stadsbrouwerij pareltje in de Brugstraat

Het vernieuwde pand Brugstraat 26 is met de komst van de Stadsbrouwerij/Proeflokaal werkelijk een juweeltje voor de Ommer binnenstad.

Links de nieuwe Stadsbrouwerij/proeflokaal aan Brugstraat 26. Rechts café de Herberg.

Goed voorbeeld van hoe het kan. Binnen valt het veelal houten interieur op, de buitenkant lijkt overgeheveld uit de Londense uitgaanswijk Leicester Square. Een beetje een oud-pakhuis, een brewpub zoals ze echt bestaan in Londen.

Bier
De plannen van het proeflokaal zijn ontwikkeld toen het pand leeg kwam te staan door uitbater Hans van Lingen en Drankenhandel Korbeld uit Raalte, die een eigen biermerk op de markt heeft gebracht. Voor Van Lingen is het zijn derde etablissement op rij in de Brugstraat: naast het proeflokaal ook café de Herberg en de Herberg Musical Hall (HMH).

Slagerij
Eerder was er ooit een slagerij gevestigd met een bijzondere geschiedenis. In 1905 begon hier de Joodse slager Salomon de Haas er een rund-, kalfs- en lamsslagerij. Dat duurde tot aan de oorlog. Vader, moeder en dochter Martha de Haas doken in de oorlog onder in Utrecht. Vader Salomon was al ziek en daarom vertrokken ze met een ambulance en Martha verkleed als verpleegster. Ze werden hierbij geholpen door de oudste zoon die al in Utrecht woonde. Salomon overleed na zes weken. Martha die op een andere plek dan haar ouders zat ondergedoken werd na verraad opgepakt en naar de Hollandse Schouwburg in Amsterdam gebracht. Ze weet te ontsnappen en wederom geholpen door haar broer naar Ommen gebracht en duikt weer onder. Zo weten moeder De Haas en de kinderen de oorlog te overleven.

Krukkert
In 1946 kocht Hermannus W. Krukkert de zaak en wist dit uit te breiden tot een geweldige slagerij waar ook zelf werd geslacht. Oud Ommenaren zien de slagers nog zo lopen met het vee vanaf de stalling Kouwen aan de Markt naar de slagerij in de Kerkstraat. Soms ontsnapte er wel eens een stier en zette heel Ommen op de kop.

Na de familie Krukkert was het de uit de provincie Groningen afkomstige Henk Hulmus die er een slagerij bestierde. Tot 1996, om toen vervolgens met de slagerij te verhuizen naar een nieuw winkelpand aan de Varsenerpoort (sinds 2013 slagerij Veltmaat).

Sport
Jack Hutten nam de slagerij over om in 1996 zijn Intersportzaak van het Vrijthof naar hiertoe te verhuizen. In 2016 werd de sportzaak verkocht aan Rick Reins die er een winkelfiliaal opende van Prins Sport. Door de overstap van Prins Sport naar het 11 April Plein op 2 november 2022 kwam Brugstraat 26 leeg.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

1980. Slagerij Krukkert

3 gedachten over “Pand Stadsbrouwerij pareltje in de Brugstraat

  1. ”Vader en moeder De Haas en hun dochter Martha werden op 9 april 1943 weggehaald. Vader Salomon de Haas overleed zes weken nadien in een Utrechts ziekenhuis. Moeder en dochter wisten te ontsnappen en doken de rest van de oorlog onder.”

    Dit is niet geheel juist. Vader, moeder en Martha doken onder in Utrecht. Vader Salomon was al ziek en daarom vertrokken ze met een ambulance en Martha verkleed als verpleegster. Ze werden hierbij geholpen door de oudste zoon die al in Utrecht woonde. Salomon overleed na zes weken. Martha die op een andere plek dan haar ouders zat ondergedoken werd na verraad opgepakt en naar de Hollandse Schouwburg in Amsterdam gebracht. Ze weet te ontsnappen en wederom geholpen door haar broer naar Ommen gebracht en duikt weer onder. Zo weten moeder De Haas en de kinderen de oorlog te overleven.

    Like

Plaats een reactie