Haven Oost in de steigers voor woningbouw

Het voormalig havengebied Haven Oost gelegen aan de oostkant van het voormalig Ommerkanaal maakt plaats voor woningbouw.

Bouw nieuwe woonwijk Vrijheid in Ommen begonnen. Op de achtergrond molen De Lelie.
Zie voor meer foto’s het album “Vrijheid in Ommen“.

Industrieloods
Er wordt momenteel volop gebouwd. Totaal is hier plek voor nieuwe 116 woningen aan hofjes. Een deel van een voormalig industrieloods/spuiterij is inmiddels getransformeerd tot enkele woningen en ook al bewoond. Vechtdal Wonen heeft concrete plannen om op het overige deel van deze locatie hun nieuwe hoofdkantoor te vestigen, gecombineerd met de realisatie van zes jongerenwoningen en het inloophuis, evenals andere mogelijke maatschappelijke voorzieningen.

Vrijheid in Ommen
In 2020 werden aan Haven West al eerder totaal 99 woningen gerealiseerd, waar met de bouw rekening is gehouden met de molenbiotoop van De Lelie. Deze nieuwbouwwijk kreeg de naam Mol’nhoek (Molenhoek) als eerbetoon aan de nabij gelegen en in 1846 gebouwde korenmolen De Lelie met straatnamen als ‘Korenmolen’, ‘Kruiwerk’, ‘Stelling’, ‘Bonkelaar’ en ‘Wieken’. De in aanbouw zijnde woonwijk wordt ‘Vrijheid in Ommen’, met straatnamen als ‘5 Meistraat’, ‘Laan van de Vrijheid’, ‘Verzetstrijderslaan’, ‘Droppingsveld’, ‘Koeriersterhof’, ‘Onderduikershof’, ‘Canadezenhof’ en ‘Veteranenhof’.

Anne Frankboom
Naast het vernoemen van de straten zijn er plannen om een nazaat van de Anne Frankboom inde rand van de wijk een plek te geven. Haven Oost is gelegen tussen de Joodse begraafplaats en de begraafplaats Hardenbergerweg, waar ook Engelse vliegers begraven zijn die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Ommerkanaal
Het havengebied was historisch gezien ooit het oudste industriegebied van Ommen. Rondom de haven ontstond veel bedrijvigheid. Het Ommerkanaal is gegraven in de jaren 1865/1866 als zijkanaal van de Dedemsvaart. De haven heeft echter nooit een rol van betekenis gespeeld in de Ommer economie. In de huidige situatie is de gedempte haven nog zichtbaar tussen de straten. Eerder lag tussen de straten Haven West en Haven Oost de haven van het Ommerkanaal. Dit kanaal is in 1965 gedempt.

Eerder gelanceerde burgerinitiatieven voor een buurttuin en het gedeeltelijk herstellen van de gedempte haven lijken overigens van de baan.

Klik op deze link voor een eerder verschenen artikel over het havengebied.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Plaats een reactie