Berichtjes uit de krant van 1974. (8)

Uit de Ommerkrant 50 jaar geleden.

Landgoed Het Laar is in totaliteit een Rijksmonument. Meest in het oog springend is Huize Het Laar. Nadat de Havezate en het latere ‘Huize ’t Laar’ in verschillende handen is geweest kwam het landgoed met verdere omgeving in 1932 in het bezit van de gemeente Ommen. Het landgoed met het witte gebouw, pauwenhuis en koetshuis bestaat verder uit een park, bos, ijskelder en een hertenkamp. Midden 1700 werd het huis verbouwd tot een gebouw in Franse stijl en een imposant park aangelegd met een lange oprijlaan. Het huis diende met name als jachtslot.

Wat stond er 50 jaar geleden in de krant? De website OudOmmen.nl brengt u regelmatig op de hoogte met ‘oud’ nieuws uit Ommen.

Weg die weg!
De gemeenteraad vergadert donderdag aanstaande. Helaas niet in de avonduren, maar ’s middags om twee uur. Er zijn drie belangrijke zaken aan de orde. Ten eerste: de aankoop van grond voor de parkeerplaats aan de Tuinstraat. De ABN en de Rabobank zijn beide bereid gevonden hiervoor grond af te staan zonder enige geldelijke vergoeding. Hopelijk komt men met de nog resterende vijf grondeigenaren ook spoedig tot overeenstemming, want dit parkeerterrein is dringend nodig. Ten tweede: een bezwaarschrift van De Boer Supermarkt die de garage van Westerbaan aan de Schurinkstraat wil verbouwen tot supermarkt en daarvoor van B en W geen toestemming kan krijgen. Blijkbaar een tweede Komas-affaire, die aan Haven Oost geen toestemming kreeg om een supermarkt te beginnen in de loods van Meijerink. Ommen is wel in trek bij de grotere winkelbedrijven. Albert Heijn, Combi, Komas, Vegé en nu De Boer, hebben alle bouwplannen.

Ten derde: het bestemmingsplan Kom-Zuid, de belangrijkste zaak die aan de orde komt. Er zijn tegen dat plan ongeveer 900 bezwaarschriften ingekomen, waarvan het overgrote deel zich richt tegen de geplande tweede Vechtbrug door de Koeksenbelt en de doortrekking van de weg die daarmee gepaard gaat door het Laar naar de Stationsweg. Het massale verzet tegen deze plannen zou nog veel groter zijn geweest als de desbetreffende actie met meer mankracht was gevoerd. Er worden in de bezwaarschriften diverse alternatieve oplossingen aan de hand gedaan, waaraan het college van B en W in zijn beantwoording goeddeels voorbijgaat. Het college meent dat de schade aan de natuur zal meevallen. De krant trekt dan ook maar één conclusie: ‘Houd de Koeksenbelt en Het Laar zoals het nu is. Wég die weg!’

Mensenredder
Medaille voor mensenredder. Tijdens een korte indrukwekkende plechtigheid werd in het gemeentehuis maandagmorgen aan de 14-jarige scholier Hans Bloo uit Vilsteren, de medaille van het Carnegie Heldenfonds uitgereikt. Door zijn heldhaftig optreden, werden zijn vader, de heer H.G.O. Bloo, zijn grootvader de heer Langenkamp en een buurjongetje, de 4-jarig Alex Ebbinge op 2 juli 1973 van de verdrinkingsdood gered. Voor twee jongere broertjes André en Eric Bloo kwam de redding helaas te laat. De familie wilde gaan vissen in de Meertjes in Vilsteren. De auto waarin ze zaten geraakte waarschijnlijk door dat het glibberige gras te ver achteruit en belandde in het water.

Ditjes en datjes
De gemeente heeft de lege woning Burggraven 3 beschikbaar gesteld aan de Ommer Vogelwacht, die het plan heeft er een expositieruimte van te maken en er verder zaken af te doen.  De Vogelwacht kreeg onlangs een bedrag van f 2500 plus een schrijfmachine als erfenis van de opgeheven Natuurbeschermingswacht.

De vluchtheuvel in de Rijksweg tussen bakkerij Sonneberg-Harmsen en het stadhuis, wordt herhaaldelijk geramd door auto’s die uit de richting Zwolle komen. Blijkbaar is deze verhoging niet goed zichtbaar. Er zou eigenlijk een verkeerszuiltje moeten komen of een z.g. ‘kattenoog’ eer er ongelukken gebeuren.

Door Alice ter Haar (6) van het Vrijthof wordt helemaal eigener beweging mede naam Bertjan (9) haar broertje, de vraag gesteld meer aandacht te geven aan speelruimte voor kinderen die in de binnenstad wonen. De kinderen worden door verkeer en autoparkering steeds meer naar binnen gedrongen en kunnen nergens meer terecht. Misschien kunnen er op braakliggend terrein klimrekken geplaatst worden.

Zakennieuws
Henk Beniers heeft zijn winkel in huishoudelijke artikelen aan de Gasthuisstraat, verhuurd aan zijn broer Jan Beniers Kzn., die nu nog in Lemelerveld woont. De winkel wordt momenteel uitgebreid met een deel van het pand Gasthuisstraat 25. Jan Beniers gaat per 1 april boven de zaak wonen. Dan hebben daar twee neven beide Jan Beniers hetende, hun zaken naast elkaar. De winkelwagen van Gait Zwiers blijft gewoon doorrijden en Henk Beniers zelf gaat door met klanten bezoeken. De winkel wordt straks ‘Mini-Warenhuis’ genoemd.

Het huis van mevrouw Stoop aan de Zeesserweg dient nu als kantoor van de samenwerkende Hervormde en Gereformeerde Jeugdorganisaties. Het is ook als kantoor gebouwd toen notaris Mulert het huis “Olde Vechte” liet bouwen. Jonkheer Aart Stoop gaf het huis die naam.

Oranjefeest
Onze stadgenoot A.W. Schuurman, Doormanstraat 3, won in de categorie huisdammers, bij een toernooi te Kampen, voor de 5e maal een wisselbeker. De beker werd daardoor voorgoed zijn eigendom. Aan de Brugstraat-promenade is aan de muur van sigarenmagazijn Grotenhuis een krantenautomaat bevestigd, waardoor het publiek voortaan ook als de winkel gesloten is, nog een krant kan kopen.

De onlangs hier ter plaatse opgerichte badminton club blijkt al meer dan 60 leden te tellen. Tijdens de paasvakantie zullen de jeugdelftallen van Ommen en Varsen aantreden op het terrein aan de Dante. Zij zullen tevens hun medewerking verlenen aan het komende Oranjefeest door gekostumeerd tegen elkaar te voetballen.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie