Vechtzomp Hanzestad Ommen deelnemer Sail Kampen

De Vechtzomp ‘Hanzestad Ommen’ is weer terug waar het hoort: op de Vecht.

Vechtzomp Hanzestad Ommen weer in de vaart.

De vorig jaar gebouwde (rondvaart)boot is weer uit de winterstalling gehaald en dinsdag met de nodige precisie te water gelaten en vaart naar Kampen om het komend weekeind mee te doen aan Sail Kampen.

Nautisch Erfgoed
Kampen is van 29 maart t/m 1 april 2024 het decor van een groots paasevenement met de naam Sail Kampen. De Vechtzompen in het Vechtdal doen ook mee. Sail Kampen is een groot nautisch evenement dat sinds 2002 wordt georganiseerd, dit is de 7e editie. Er worden ruim 60 historische schepen verwacht en zo’n 250.000 bezoekers. De historische Hanzestad Kampen, met het mooiste waterfront van Nederland, vormt hiervoor het decor. Zeilschepen uit binnen- en buitenland komen naar Kampen en te bezichtigen aan de kade. Het nautisch erfgoed wordt gepresenteerd, er worden demonstraties gegeven, de Hanze geschiedenis komt tot leven en er zijn doorlopend optredens van shantykoren, straatartiesten, dweilorkesten, komieken en levende standbeelden.

Samenwerking
Behalve Ommen is ook Dalfsen, Gramsbergen en het Duitse Laar present in Kampen. Hardenberg presenteert er de in aanbouw zijnde Vechtzomp. Er is een goede samenwerking tussen de verschillende stichtingen en deelname aan Sail Kampen is daar een prachtig uitvloeisel van. Het doel is om gezamenlijk de Vechtzompen onder de aandacht te brengen, maar ook de geschiedenis daar omheen en het Vechtdal als bestemming, inclusief de regio net over de grens.

Op de heenreis naar Kampen, zal op donderdag 28 maart in Hasselt worden overnacht. Die dag, zal rond 18.00u een ontmoeting zijn met de Burgemeester van Hasselt en een korte vaartour door het historische centrum van Hasselt.

Oude Buitenhaven
Het varend erfgoed uit het Vechtdal vaart die vrijdagmorgen het laatste stuk naar Kampen en de verwachting is daar rond 15.00 uur aan te komen. Op de vrijdagavond wordt deelgenomen aan de grote Vlootschouw (17.30u) en de zaterdag t/m maandag liggen de schepen voornamelijk in de Oude Buitenhaven, direct naast de Koggewerf. Daar zijn de Zompen te bezoeken. Dagelijks wordt wel kort gevaren met gasten.

Het vaarseizoen op de Overijsselse Vecht gaat weer van start. Vanaf donderdag 28 maart zijn de schutsluizen Vechterweerd en Vilsteren in de Overijsselse Vecht weer geopend. Dagelijks is er in het voorseizoen tussen 8.00 – 12.00 uur en 13.00 – 17.00 uur bij beide schutsluizen een sluiswachter aanwezig om boten te schutten.

Meer informatie over Sail Kampen: https://visitkampen.nl/sailkampen

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie