Koninklijke onderscheiding voor koster en oud-bakker Ben Jutten uit Ommen

OMMEN – Ben Jutten (80) uit Ommen heeft vandaag (zondag 18 december 2022) een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen uit handen van burgemeester Hans Vroomen.

Een Koninklijke onderscheiding voor Ben Jutten opgespeld door burgemeester Hans Vroomen.

Jutten heeft zich 30 jaar als koster vrijwillig ingezet voor de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap, de Sint Brigitta Parochie in Ommen en is voor zijn vele verdiensten benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Al even eerder mocht namens het bisdom pastoor Monninkhof een kerkelijke onderscheiding uitreiken aan de jubilerende koster.

De Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt tijdens een feestelijke dankviering in de kerk van de geloofsgemeenschap Sint Brigitta, onderdeel van de Emmanuelparochie, waartoe 11 geloofsgemeenschappen behoren. “Iemand met aandacht voor de mens, een steunpilaar voor de parochie, die zelf niet in de belangstelling hoeft te staan”, aldus Vroomen. Na de viering zong de kerk massaal “Lang zal die leven in de gloria. Hiep hiep hoera!” voor de gedecoreerde Jutten.

Bakker Jutten

Bernardus Johannes (Ben) Jutten is geboren in Ommen, waar hij in zijn werkzame leven een bakkerij had. Deze brood- en banketbakkerij nam hij over van zijn vader. Ook de vader van Ben was eerder koster in de Sint Brigittaparochie. Ben startte zijn werkzaamheden als koster in 1991, naast zijn werk in de bakkerij. In 1998 ging bakker Jutten na ruim 40 jaar met pensioen. Hierna kon hij zich volledig toeleggen op het kosterschap in de kerk. Tweede Kerstdag wordt Jutten 81 jaar. Hij probeert zijn kosterstaken nu af te bouwen.

Drijvende kracht

Ben Jutten wordt gezien als drijvende kracht bij veel activiteiten binnen de Sint Brigitta geloofsgemeenschap. Onderdeel uitmakend van het kostersteam, waarvan hij uiteindelijk hoofdkoster was, zorgt hij dat alle kerkelijke vieringen goed worden voorbereid. Daarnaast zat hij ruim acht jaar in het bestuur van de geloofsgemeenschap. In tijden dat de parochie zonder pastoor zat, zorgde de heer Ben Jutten dat alles bleef draaien. Ook is Ben actief voor verschillende acties van de kerk, en zorgt hij dat ouderen en hulpbehoevenden mee kunnen doen in de geloofsgemeenschap.

Terug in de tijd

Hoe zat het ook al weer met de bakkerij van Jutten. De sinds 1850 bestaande winkel en bakkerij van de familie Verheijen aan de Bouwstraat en Karnemelkstraat wordt in 1940 overgenomen door Hermannus Hendrikus (Herman) Jutten, een katholieke bakkersknecht uit Twello. In 1941 wordt zoon Ben Jutten geboren. Hij neemt in 1976 de bakkerij over van zijn ouders en sloopt het pand aan de Bouwstraat voor een nieuwe winkel met een bovenwoning. De bakkerij blijft gevestigd aan de Karnemelkstraat. Omdat er geen opvolger is voor de winkel, sluiten Ben- en zijn inmiddels overleden echtgenote, Dorien Jutten, in 1998 de bakkerij en winkel. Het winkelwoonhuis krijgt daarna een nieuwe bestemming. Tegenwoordig is er een kantoor gevestigd. Het pand aan de Karnemelkstraat dient tegenwoordig als opslagplaats.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

4 gedachten over “Koninklijke onderscheiding voor koster en oud-bakker Ben Jutten uit Ommen

  1. Gefeliciteerd Ben Jutten – ik ben oud Ommenaar geboren a/d Kerkstraat 6 in Ommen als oudste vd familie Helmich – Rikie Neppelenbroek-Helmich – ik word 2e kerstdag 79 jaar 🎂waar blijft de tijd en heb vroeger heel lang gezongen in het kerkkoor- mooie herinneringen 💕

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s