IJsbaan Ommen na strenge vorst weer open voor schaatsliefhebbers

IJsvereniging De Doorloper Ommen bezit een prachtige natuurijsbaan in het Laarbos.

Vertier op de ijsbaan in Ommen. Winter 2008/2009.

Komen we deze winter nog op de schaats, was al enkele dagen de vraag. Vanaf 16 december was het zover dat de kleine baan (Krabbelbaan) weer open is.

Doorloper

Eerst onder de naam IJsclub Ommen. Later – na een fusie met de plaatselijke schaatstrainingsclub – tot “IJsvereniging De Doorloper Ommen”. Ommen heeft meerdere schaatsclubs gekend. Toen het tijd werd voor een heuse ijsbaan in Ommen werd in 1969 de ijsclub Ommen opgericht. Eerste prioriteit van het bestuur was dan ook het aanleggen van een eigen ijsbaan. De gemeente kwam de ijsvereniging tegemoet door het benodigde terrein beschikbaar te stellen. Dat was het Laarbos, waar voetbalvereniging OZC juist was verkast naar de voetbalvelden in de woonwijk De Strangen. Dus kon de nieuwe ijsvereniging dit laaggelegen grasland van de gemeente huren om er vervolgens een mooie ijsbaan aan te leggen.

De gemeente trok er 20.000 guldens vooruit en met de opbrengst van een inzamelingsactie kon in Het Laar een mooie 400 meter wedstrijdbaan aangelegd worden met krabbelbaantje. Lange tijd moet voor het omkleden van de schaatsers gebruik gemaakt worden van noodvoorzieningen en werd vanuit een caravan warme chocolademelk verkocht. Later kwam er een houten keet met in het midden een potkachel. Dat duurde tot 1987. Toen kon eindelijk ook een nieuw clubpaviljoen bij de ijsbaan geopend worden, die de toepasselijk naam kreeg van “De IJskelder”, genoemd naar de naast liggende ijskelder van Huize Het Laar.

Reggemars/Het Laar

In 1919 was al sprake van een ijsclub in Ommen. De krant uit die tijd schrijft: “In een door het bestuur van Vreemdelingenverkeer (VVV) op 7 februari 1919 uitgeschreven vergadering werd tot de oprichting van een ijsclub besloten. Staande de vergadering traden reeds meer dan 60 leden toe. Het doel is de prachtige ijsbaan „de Reggemars” in het midden van het bosch „het Laar” gelegen, te huren en alleen voor de leden der ijsclub open te stellen”. Op de eerste ‘hardrijderij’ van de nieuwe ijsvereniging is veel publiek uitgelopen terwijl muziekvereniging Crescendo voor een gezellige sfeer zorgt, weet de krant te melden.

Olde Vechte

Als de gemeente in 1932 eigenaar wordt van het eerder in het bezit van Baron van Palland zijnde Laarbos moet de ijsclub uitzien naar een vervangende ijsbaan. Jonkheer A. Stoop is dan voorzitter van de IJsclub Ommen en ook bewoner van Huis Olde Vechte. Hij biedt de gracht aan van zijn huis Olde Vechte voor ijsplezier. Behalve Stoop zitten dan in het bestuur mejuffrouw Ans v. d. Boon en de heren H. de Lange, G. de Vries, C. J. Siero, H. Terra en W. Gort. De Ommenaren binden er graag hun gladde ijzers onder om op het ijs te kunnen zwieren.

Door jonkheer weggejaagd

In 1940 is het ook de laatste keer dat de ijsclub terecht kan op de gracht de Olde Vechte. In dat jaar heeft jonkheer Stoop te maken met visstroperij. Onbekenden laten snoeken uit zijn gracht verdwijnen. Stoop houdt de ijsclub verantwoordelijk en jaagt ze voorgoed van de Olde Vechte af. De Ommer schaatsliefhebbers kunnen gelukkig uitwijken naar de gracht van Huize Het Laar. De gemeente laat als eigenaar van het landgoed het gebruik oogluikend toe. In 1952 wordt opnieuw een ijsclub opgericht: IJsclub Het Laar. De gemeente werkt mee om een ijsbaan in het Laarbos te maken en wil dat deze ijsbaan in de winter van 192 in gebruik kan worden genomen. De locatie is de spiegelgracht achter Huize Het Laar die daarvoor wordt doorgestoken. Een comité gevormd uit een zevental deskundigen bekijkt hoe een ijsbaan het beste geëxploiteerd kan worden. Voorwaarde vooraf is wel dat de ijsbaan op zondagen gesloten moet zijn. Missie geslaagd, want op 13 december 1952 kan de ijsbaan Het Laar officieel geopend worden. De ijsbaan ziet er werkelijk fraai uit en voldoet aan de gestelde eisen om eventuele wedstrijden te organiseren. Het bestuur van de nieuwe IJsclub Het Laar bestaat dan uit de heren: Voorzitter Joh. Hurink, H. van Elburg, secretaris, C.J. Siero, van Wijnbergen, F. Beunk, Joh. Steen, H.A.L. Lambregts, G.J. Seinen en H. Letteboer.

Nieuwe ijsbaan

Tot eind zestiger jaren van de vorige eeuw is er geschaatst op de gracht van Huize Het Laar. Van een ijsvereniging die wedstrijden organiseerde was echter geen sprake meer. Tot 1969. Dan vinden enkele Ommenaren het tijd worden dat Ommen een echte schaatsbaan krijgt. Op 21 januari 1969 volgt dan de oprichting van IJsvereniging Ommen en niet veel later kan de nieuwe ijsbaan in het Laarbos geopend worden.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s