OLS Ommerschans in ‘Zoekplaatje van de maand’

In het “Zoekplaatje van de maand” dit keer een klas met scholieren, onderwijzeres en hoofdonderwijzer van de openbare lagere school Ommerschans.

1916. Schoolklas OLS Ommerschans

De foto is gemaakt omstreeks 1916. De school aan de Balkerweg in de Ommerschans was er van 1901 tot ongeveer 1945 en is daarna afgebroken.

Het oude hospitaal van de Maatschappij van Weldadigheid in de Ommerschans werd in 1901 omgebouwd tot school. De voormalige woning van de apotheker werd toen de woning voor het hoofd van de school. Deze woning aan de Balkerweg 74 staat er nog.

Reageren

Als u namen weet van personen op de foto’s, dan kan altijd gereageerd worden op de wijze zoals onder de foto is aangegeven. Onder het kopje “Beeldbank” op de website OudOmmen.nl is een uitgebreide fotocollectie te bekijken.

Historie OLS Ommerschans

In 1891 vond een aantal inwoners uit de buurt van het voormalig gesticht Ommerschans dat hun kinderen onvoldoende gelegenheid hadden om naar school te gaan. Daarom werd een verzoek ingediend bij de gemeentebesturen van Avereest en Stad-Ommen om daarin te voorzien.

De gemeente Ommen weigerde omdat het eerst wilde zien wat de bestemming zou worden van de pas leeggekomen gebouwen van de Kolonie van Weldadigheid. Wel werd met de gemeente Avereest een overeenkomst gesloten dat de kinderen uit Stad-Ommen naar de nieuw te bouwen school in Balkbrug konden. Toen de bevolking op de Ommerschans toenam en de school in Balkbrug te klein werd kwam er in 1901 alsnog een openbare lagere school met drie lokalen in de Ommerschans. Begonnen werd met 39 leerlingen, een schoolhoofd en een handwerkonderwijzeres.

Van hospitaal naar school

Een deel van het voormalig hospitaal in de Ommerschans is hiervoor verbouwd. Als de school vervolgens opent is D. Bruyn al benoemd tot hoofd van de school en mejuffrouw G. Ellen tot onderwijzeres. Begin 1905 bezoeken 64 kinderen de openbare lagere school. Dan ook is de wijze van verwarmen van de school opgetekend: in één winter wordt 10.000 korte turven; 1.000 lange turven (lichte) en 35 hl. cokes verstookt.

Op stroom

Op maandag 24 juli 1911 brengt Z.K.H. de Prins der Nederlanden een bezoek aan het even verderop gelegen Rijksopvoedingsgesticht “Veldzicht” in Balkbrug. Kinderen van de OLS Ommerschans zingen in tegenwoordigheid van de Prins een paar liedjes. In 1912 wordt het ongebruikte gedeelte van het gebouw afgebroken en zijn slechts vier lokalen behouden: 2 voor het gewone onderwijs, 1 voor de vrije- en ordeoefeningen en 1 voor bergplaats. Voorts is bij die school een zware den, die heel veel licht onderschepte, gerooid, wat de school ten goede kwam. In 1913 krijgt de school goedkeuring voor verharding enz. van wegen en herstel van de school. In 1930 wordt de school en de Ommerschans aangesloten op het elektriciteitsnet evenals de buurtschappen Arriën, Emsland en Witharen.

Link naar zoekplaatje van de maand

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s