Oude karakter van Ommer binnenstad door sloop verloren

In 1968 was het dat het Kerkplein in Ommen drastisch van aanzicht veranderde.

Kerkplein vóór 1968 (fotocollectie OudOmmen.nl)

Het oude karakter van de binnenstad ging door sloop totaal verloren. Er moesten moderne zakenpanden komen achter de hervormde kerk, deels ook als vervanging van de drie winkelpanden die aan het begin van de Brugstraat gesloopt moesten worden voor verlegging en verbreding van de weg. De weg kwam van de zuidkant van het gemeentehuis aan de noordkant te liggen en zette het gemeentehuis als het ware op een eiland. De winkels die toen verhuisden naar het Kerkplein waren slagerij van Lohuizen en schoenhandel Van Kesteren. Horlogerie Van der Kolk trok naar een woonwijk en Dijks en Steen (later Hema) kon op de plek blijven zitten na bouwkundige aanpassingen van het winkelpand.

De bewoners rond de afbraak.

Wat nu fietsmuseum is (en eerder van Kesteren) woonde in 1968 de familie Timmerman en daarnaast tijdschriftenbezorger Martend Makkinga. (Zijn bakfiets voor het bezorgen van de tijdschriften staat voor de deur). Voordat de steeg begint had je nog de woning van de familie Van Elburg-Meijerink. In de tuin was de woning van de familie Gort-Steen gebouwd, die via de Walstraat bereikbaar was.

Na de steeg richting Walstraat had je het verenigingsgebouw en kleuterschool van de hervormde kerk. Daarnaast de woning van G.H. Makkinga. Het huis met trapje en de zandstenen ornamenten (die nu bij het museum staan) woonde H. Willems. Vervolgens had je de woning van politieagent C.P. Driesprong en als laatste de woning van de familie Schuurman. Dan komt de Walstraat en achter staat de nog aanwezige pastorie van de hervormde kerk.

Vrijthof

Links van het fietsmuseum, nu notariskantoor, stond eerder het gemeentehuis. Later werd het de woning van meester Oppedijk die aan de school op het Vrijthof verbonden was. Om de hoek, op het Vrijthof woonde schipper Hendrik van Elburg. Hij bouwde naast zijn ouderlijk huis een nieuw huis. Hendrik onderhield na eerst beurtschipper te zijn geweest een vrachtbedrijf. Toen dit stopte verkochten ze de beide huizen aan fotograaf Berend ter Haar, die Hendrik’s huis ging bewonen en in de andere zijn fotozaak begon. Later kwam daar een platenzaak en in de kelder een bar.

Tekst: Harry Woertink

Onderstaand twee foto’s van de panden achter de kerk op het Kerkplein vóór 1968

Een gedachte over “Oude karakter van Ommer binnenstad door sloop verloren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s