Garage Ruitenberg lanceert als eerste DAF 600 in Ommen

De eerste Nederlandse personenauto in Ommen.

De Ommenaren hebben een fijne neus voor nieuws, want toen de sierlijke blauwe wagen voor het gemeentehuis stopte, stroomde het publiek van alle kanten toe

Dat was groot nieuws op 1 juni 1959, zo actueel zelfs dat burgemeester Mr C.P. van Reeuwijk als eerste een proefritje mocht maken met garagehouder Johannes Ruitenberg, die de DAF 600 naar Ommen wist te krijgen.

Publiek van alle kanten

“Vrijdag heeft de firma J. Ruitenberg de eerste personen-DAF gelanceerd. De Ommenaren hebben een fijne neus voor nieuws, want toen de sierlijke blauwe wagen voor het gemeentehuis stopte, stroomde het publiek van alle kanten toe” weet de krant op 1 juni 1959 te melden. Op de foto blijkt dat ook, want iedereen wil toch wel even weten hoe de eerste auto van de door Van Doorne’s  Automobiel Fabriek (DAF) geproduceerde auto er uit ziet. “De bakkers lieten zelfs hun oven even in de steek om een kijkje te nemen bij deze eerste Nederlandse personenauto”, aldus de krant die uit de menigte van belangstellenden ook bakker Wijnand Harmsen wist te onderscheiden om te vervolgen met “Burgemeester Mr. C. P. van Reeuwijk reed persoonlijk de proefrit door Ommen”.

Wat de auto betreft, het ging om een DAF 600, een klein model personenauto die van 1958 tot 1963 werd geproduceerd, voorzien van de Variomatic, een automatische versnellingsbak met rubberen aandrijfbanden.

Hurink – Ruitenberg – Oostendorp

Johannes Ruitenberg (1924-1999) nam in 1953 het garagebedrijf over van Klaas Hurink, gelegen naast wat we nu het oude gemeentehuis noemen. Behalve een garage had Hurink ook een rijwiel- en bromfietshandel, een taxiservice en een auto die als ambulance was ingericht. Daar het pand van Hurink voor uitbreiding van het stadhuis nodig was, kon Ruitenberg in 1955 een eigen bedrijfspand met woning aan de Julianastraat/Den Oordt in gebruik nemen, tegenwoordig tankstation Oostendorp.

Ziekenvervoer

Om het voormalig garagebedrijf van Hurink onder eigen naam voort te kunnen zetten slaagde Ruitenberg eerder voor het patroonsexamen van de Bedrijfsgroep Ondernemers Van Auto Garages (BOVAG). Behalve reparaties en verkoop hield Ruitenberg zich ook bezig met het bergen doormiddel van een takelwagen van auto’s en ziekenvervoer. In 1956 werd door garage Ruitenberg een aan de moderne eisen gestelde ziekenauto in bedrijf genomen. Door de zware vering, waarop de brancard rust, is het vervoer van patiënten volkomen schokvrij. De wagen had bovendien twee zitplaatsen en was verwarmd.

Tekst: Harry Woertink – foto: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s