Plaatselijk Belang Giethmen werkt aan versterking buurtschap met aandacht voor eigen geschiedenis

GIETHMEN – Kijken naar je eigen woonomgeving en in het landschap unieke plekken ontdekken.

Inwoners van Giethmen kijken in eigen woonomgeving naar unieke plekken in het landschap

Dat deden zaterdagmorgen de bewoners van de Ommer buurtschap Giethmen. Gezeten in een huifkar werden 25 bewoners uit de buurtschap vanaf camping Bergzicht rondgereden om op tal van unieke plekken in het eeuwenoude landschap van Giethmen stil te staan en bijzondere ontdekkingen te doen. Ook om verhalen en herinneringen via de methode “Landschap in Zicht” op te halen. Zo werd onder andere het Giethmener Kerkbrugje over de rivier de Regge, de markegrens van de naastgelegen buurtschap Dalmsholte en het oude brinkje bezocht.

Landschap Overijssel – Plaatselijk Belang

Landschap Overijssel werkt samen met Plaatselijk Belang Giethmen aan een project over de geschiedenis van het landschap van Giethmen. Om niet alleen anders te kijken naar de leefomgeving en bepaalde plekken in het landschap nog meer betekenis te geven, maar ook om koppelingen te zoeken waarmee de geschiedenis en de doorontwikkeling elkaar te versterken. Namens Plaatselijk Belang maken Anita van den Berg, Gerbert Warmelink, Carolien Dekker en Henk Horsman deel uit van een kernteam Giethmen.

Lezing ontstaansgeschiedenis

Behalve de toer wordt donderdagavond op camping Bergzicht een lezing gehouden. Dan ook worden herinneringen en verhalen van de toer aan het ontstaan van het landschap verbonden. De bewoners van de buurtschap duiken dan samen de geschiedenis in en verbinden persoonlijke herinneringen aan historische ontwikkelingen. Samen met medewerkers van Landschap Overijssel wordt verklaard hoe de Lemelerberg en de lage gebieden door de eeuwen heen werd bewoond en gebruikt. Dit aan de hand van de landschapsbiografie van de Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal. Uiteindelijk doel is de waarden van het landschap en het toekomstig gebruik op elkaar af te stemmen.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s