Zaterdag 10 september: Open Monumentendag in Ommen met fietstocht en stadswandeling

OMMEN – Met een uitgezette fietsroute langs monumenten en een stadswandeling wordt zaterdag 10 september in Ommen Open Monumentendag gehouden.

Het Historisch Museum Ommen is de startlocatie van de Open Monumentendag in Ommen

Het is die dag ook de Overijsselse Molendag. De startlocatie is het Historisch Museum aan Den Oordt, waar vanaf 12.00 uur gratis routekaartjes verkrijgbaar zijn. De officiële start van de fiets- en wandelroute wordt om 12.00 uur verricht door wethouder Alice van den Nieuwboer.

De uitgezette fietsroute met een lengte van 21 kilometer komt langs verschillende mooie plekjes in de omgeving van Ommen, zoals Het Laar, De Wolfskuil Giethmen, Archem, Eerde en Besthmen. Ook kan de Besthmenermolen bezocht worden.

Stadswandeling

Vanaf het Historisch Museum is het ook mogelijk een stadswandeling door Ommen te maken langs een 5-tal opengestelde monumenten. Dit zijn achtereenvolgens molen Den Oordt met het Historisch Museum en TIP, de Hervormde Kerk, het Nationaal Tinnenfiguren Museum in het voormalig gemeentehuis, de Rooms Katholieke Kerk en de Gereformeerde Kerk Bouwstraat. In de kerken zijn vrijwilligers aanwezig om de bezoekers te vertellen over de geschiedenis van de kerk.

Voor de organisatie tekent de stichting Open Monumentendag Ommen. “Met de Open Monumentendag willen we graag iedereen actief betrekken bij het monumentale erfgoed”, zegt Gerda Wermink, voorzitter van de stichting. “Er kan een keus gemaakt worden uit een fietstocht of een stadswandeling. De combinatie van beiden is ook goed mogelijk.”

Klassendag

Elk jaar wordt, voorafgaande aan de Open Monumentendag een zogeheten Klassendag georganiseerd voor een (basis)school in de gemeente Ommen. Dit keer is het de beurt aan de christelijke basisschool De Schakel uit Beerzerveld. Leerlingen worden in het Historisch Museum gewezen op het belang van het cultureel historisch erfgoed.

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s