‘Mijn Oerverhaal’ eerste podcast over genealogie en familieonderzoek in Nederland

‘Ieder mens heeft een verhaal, maar niet iedereen kent zijn verhaal…’ Met dat als onderliggend thema is sinds kort de podcast ‘Mijn Oerverhaal’ te beluisteren.

 Het is de eerste podcast over genealogie en familieonderzoek in Nederland. De podcast is ontwikkeld door radiomaker en schrijver Gerard van den Berg en researcher, projectwerker en erfgoedonderwijzer Johan Wagenaar. In ‘Mijn Oerverhaal’ wisselen deskundigen op het gebied van familieonderzoek en actieve zoekers elkaar af. In de eerste afleveringen zijn de verhalen te beluisteren van archiefspecialist Bob Coret van Coret Genealogie, schrijfster Kim Heijdenrijk en zoekster Miranda Groenendijk.

Mensen gidsen door de wereld van de genealogie
Met de podcast Mijn Oerverhaal hopen de makers een jonger publiek voor familieonderzoek te interesseren en uit te leggen welke ongekende mogelijkheden er zijn om meer te weten te komen over jouw oerverhaal. Podcastmaker Gerard van den Berg: ‘Er zijn zo veel bronnen aan te boren waar je informatie kunt achterhalen over jouw familie, dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Wij willen mensen gidsen door de wereld van de genealogie.’ De podcast heeft naast het delen van ervaringen nog een extra dimensie. Johan Wagenaar: ‘Met Mijn Oerverhaal leggen we levensverhalen voor de eeuwigheid vast. Het is een mooie vorm van oral history.’ Het koppel heeft de ambitie om maandelijks een nieuwe aflevering van ‘Mijn Oerverhaal’ af te leveren en wil in de toekomst ook aanwezig zijn bij evenementen op het gebied van genealogie en familieonderzoek.

De makers
Projectmedewerker, erfgoedonderwijzer en researcher Johan Wagenaar is al zes jaar de drijvende kracht achter ‘It Alders Erf, waarmee hij onder meer levensboeken en levensplankjes ontwikkelt en zijn researchcapaciteiten aanbiedt aan particulieren. Sinds zijn middelbare schooltijd is hij al gefascineerd door familieonderzoek en ontdekte hij dat hij familie is van choreograaf en balletdanser Rudi van Dantzig. Journalist Gerard van den Berg werkte jarenlang voor de KRO, waarbij hij zich vooral bij het radioprogramma Adres Onbekend stortte op intrigerende levensverhalen. Het is voor hem het startpunt om in 2013 zijn bedrijf ‘Verhaal Mij’ te starten met als doel levensverhalen om te zetten in levensboeken of audioverhalen. Ondertussen werkt hij aan zijn eigen oerverhaal, waarbij vooral het verblijf van zijn opa in Duitsland gedurende de oorlog hem blijft fascineren.

Bron: Johan Wagenaar en Gerard van den Berg – 5 juni 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s