OMMEN – In het nieuwste nummer van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (193) dit keer aandacht aan het Joodse leven vroeger in Ommen.
De jongste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (193).
Verder wordt er in beschreven met welke bisschoppen Ommen ooit van doen heeft gehad, de voordelen van stadsrechten komt de vroegere klederdracht uitgebreid aan de orde.
Joodse gemeenschap
Ommen kende voor de Tweede Wereldoorlog een actieve Joodse gemeenschap. Zo was Hartog de Levie, zoon van een Joodse vleeshouwer uit de Brugstraat die viool speelde. Op avonden pakte Hartog zijn viool, stak de straat over en liep bij de familie Oldeman naar binnen. Vader Harm Oldeman schoof achter de piano en Hartog speelde lustig op de viool terwijl mevrouw Oldeman en de kinderen fungeerden als publiek. Harm Oldeman en Hartog de Levie deelden meer interesses. Ze konden uren praten over de meest ingewikkelde wiskundige problemen of over astronomie. Ook bouwden zij samen radio’s. Met honingraatspoelen, diodes, luchtcondensators en gevoed door een plaatstroomapparaat resulteerde dit in een primitieve radio-ontvangst. In 1927 hield Koningin Wilhelmina haar eerste radiotoespraak. Harm Oldeman en Hartog de Levie gingen met kisten met materiaal naar de Hervormde kerk. Daar beklommen zij de wankele houten trappen van de kerktoren. Op de toren plaatsten zij een grote antenne. In de kerk werd door de twee jongemannen, toen eind twintig, begin dertig, een radio-opstelling neergezet. De kerk stroomde vol met mensen die de eerste radiotoespraak van koningin Wilhelmina wilden horen. De ontvangst was niet optimaal, maar de mensen in de kerk luisterden met ingehouden adem naar de woorden van hun koningin.
1248
In de nieuwe kwartaaluitgave van De Darde Klokke ook een bijdrage over bisschoppen die het lot van Ommen bepaalden, maar ook zorgden dat Ommen in 1248 stadsrechten kreeg. Ommen kreeg hiermee dezelfde rechten en vrijheden als de steden Deventer, Zwolle en Kampen. Een groot voordeel voor een plaats die stadsrechten verwierf was de beveiliging van de inwoners. De plaats werd namelijk voorzien van een zogenaamde ommuring met daarin, voor wat Ommen betrof, een drietal poorten. Deze ommuring was volgens historici niet echt van steen maar met hout versterkte aarden wallen omgordend met een gracht. Deze gracht stond in verbinding met de Vecht. De poorten werden des nachts gesloten om struikrovers en dieven tegen te houden. Mensen die op het land werkten rondom zo’n stad moesten zorgen dat ze op tijd binnen waren anders vonden ze de poorten gesloten. Om die mensen en seintje te geven dat het tijd werd luidde men ‘s avonds om negen uur de kerkklokken. Ondanks dat er geen poorten meer zijn luidden deze klokken ‘s avonds nog altijd om 9 uur. Abonnees van de Darde Klokke krijgen het blad toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.
Bron: Harry Woertink – 8 november 2019