Dubbelrol marechaussee tijdens oorlog beschreven in nieuwste uitgave De Darde Klokke

OMMEN – Het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke heeft in het jongste nummer (185) een bijzonder verhaal van de hand van een van de kinderen van Jacob van Zanten.

 De jongste uitgave van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (185).

In 1943 kwam deze Jacob van Zanten naar Ommen om groepscommandant van de Marechaussee te worden. Welke rol speelde hij in de Tweede Wereldoorlog? De praktijk leert dat hij behalve opperwachtmeester ook een spion was voor het verzet. Zo kon het gebeuren dat een verzetsgroep door de Duitsers werd opgepakt die geweren hadden die alleen bij de marechaussee in gebruik waren. De verzetsgroep zelf wist niet hoe ze aan geweren waren gekomen. Van Zanten kon op dat moment niets voor ze doen. Dat leverde hem een onsympathieke houding op ten opzichte van de Ommer bevolking, maar dat juist maakte hem voor het verzet sterker. Na de bevrijding werd Van Zanten vervolgd. Het was echter de Ommer verzetsleider Romme Bosma die de verdediging voerde om Van Zanten te rehabiliteren.

Ook aandacht in De Darde Klokke voor boerenzoon Gerrit Dirk aan het Rot die naast een boerenbedrijf ook een aannemersbedrijf bestierde bij Nieuwebrug aan de Regge. Bij de meeste boeren, die trouw en vaste klant waren, was de aannemer beter bekend als ‘Struuvink Gait Derk’. Het bedrijf werd gestart in 1924 en kon toen een gedeelte van het koetshuis van Huize Klein Archem als timmermanswerkplaats ingebruik nemen. In de nieuwste uitgave verder een artikel over de Voorbrug, de voorstad van Ommen en een vervolgverhaal over de naaischool van Chris en Geertie. Verder worden oude Ommerstraatjes uitgelegd zoals de Achterstraat, de Poffert, de Walstraat en Achter de Geuren en krijgt de aloude Vechtzomp aandacht. Abonnees krijgen het in samenwerking met het Cultuurhistorisch Centrum Ommen uitgegeven kwartaalblad automatisch toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij ABCombi aan de Bermerstraat 16 in Ommen.

Bron: Harry Woertink – 5 november 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s