Tocht der tochten 95 jaar OVC’21

OMMEN – Elkaar weer zien en herinneringen ophalen met sterke verhalen over vroeger. Dat alles beter was. Een reünie ook. Voor jong en oud. Dat was de herinneringstocht van OVC’21.

 Marietje Gaasbeek-Jalving heeft bloemen voor OVC’er Jeroen Seisveld.
Foto: Harry Woertink
Zie voor meer foto’s het album “OVC 95 jaar“.

De clubleden Rien Habers en Peter Kramer namen de deelnemers terug in de tijd. Wat er aan vooraf ging aan 95 voetbaljaren bij de Ommer Voetbal Club (OVC). Beiden zaten op een kar met geluidsinstallatie.

OVC viert dit jaar haar 95 jaar bestaan. Een van de vele jubileumactiviteiten was het nalopen van de rijke historie van voetbalclub vanuit Het Laar, waar de club meer dan vijftig jaar actief is geweest, naar het nieuwe sportpark Westbroek. De “Herinneringstocht OVC’21 – 95 jaar” op vrijdag 10 juni 2016 was een tocht der tochten en ging langs voor OVC bijzonder straten en pleinen. Op plekken waar de geschiedenis van Ommens oudste sportvereniging is ontstaan werd even stil gestaan, zoals hotel De Zon, Brugstraat, Kruisstraat, Varsenerstraat, Van Laerstraat en Friesendorpstraat. Voor wie de meer dan vijf kilometer lange tocht te lang was ging een tractor met wagen mee. De meeste van de meer dan honderd deelnemers liepen de tocht in blauw-wit OVC-tenue.

Crescendo
Begonnen werd bij de “De Leviebank” bij het hertenkamp. De route ging vervolgens langs de Zwolseweg de Vechtbrug over naar de Brugstraat, door het centrum richting de Friesendorpsstraat. Na het Gemeentehuis richting voormalig sport park De Rotbrink. Na de Rotbrink wordt er verder gewandeld richting sportpark Westbroek met muzikale begeleiding van muziekvereniging Crescendo. In vroegere jaren gaf Crescendo bij grote toernooien ook altijd acte de préséance en daarom werd deze traditie met de herinneringstocht herhaald.

Als voetbalmaatjes zagen Willem Gort, Gerard Veurink, Herman Lokin, Hein Lokin, Johannes Fikkert, Jan Siero en Hartog de Levie in 1921 aanleiding om in Ommen een voetbalclub op te richten. Er werd een vergadering uitgeschreven en zo zag op 19 april 1921 de Ommer Voetbal Club (OVC) het levenslicht. Begonnen werd met 26 leden. Als beschermheer van de club werd Baron Philip Dirk van Pallandt aangezocht. Het eerste veld voor de Ommer voetballers werd gevonden aan de Zeesserweg bij De Stekkenkamp. Een jaar later werd er gevoetbald aan de Zwolseweg tussen Meijerink en Ada’s Hoeve en in 1923 verhuisde OVC naar de Paardeweide in het Laar. De clubkleuren waren toen geel-zwart, gelijk aan de kleuren van het wapen van de familie Van Pallandt. Baron van Pallandt had al eerder de Padvinderij naar Ommen gebracht. De eerste voetbaltrainingen werden ook gegeven door Hopman Schaap. Tot 1923 werd gevoetbald tegen padvinderscombinaties uit Groningen en Bloemendaal. In 1929 kreeg OVC de beschikking over een veld tegenover Huize Het Laar, het tegenwoordige hertenkamp. Evenals de vorige velden eigendom van Baron van Pallandt. OVC hield het hier vol tot 1976. Toen kon de overstap gemaakt worden naar een nieuw sportpark met de naam De Rotbrink, aan de Balkerweg. Vervolgens werd in 2008 verkast naar het landelijke, maar zeer fraai gelegen sportpark Westbroek ten oosten van Ommen.

Worst
De kleuren van het tenue werden in de dertiger jaren ingewisseld voor blauw-wit. In 1952 kwam een einde aan het omkleden in café Wildzangk van Steven Kuijt en hotel Paping. Vanaf toen kon gebruik gemaakt worden van en koud waterstraaltje in een houten gebouwtje met rietendak, gebouwd onder bezielende leiding van de clubmannen Willem de Jonge en Evert Kothuis. Van een clubhuis was geen sprake. De inwendige mens werd versterkt vanuit een snackwagen van Klaas Hurink en zoon Jan. Later overgenomen door Johan Stegeman van café Het Zwarte Paard. Vooral de rookworsten vonden in de rust gretig aftrek, behalve die zondagmiddag toen een bal als een verdwaald afstandsschot vanaf het veld belandde in de pan met worst.

Met het succes van OVC’21 op zondagmiddag werd het steeds drukker in het Laar. Het waren voornamelijk de Ommenaren die buiten de kerkgang de hertjes kwamen voeren in het naastgelegen hertenkamp, onderwijl genietend van het voetbalspel op de groene grasmat. De vindingrijkheid van de voetbalbestuurders was groot. Om zwartkijkers te weren was het speelveld voorzien van palen met draden, waaraan als een soort van waslijn jutte zakken hingen. Deze vormden een gordijn en voorkwam (uit)zicht vanaf de weg op het voetbalveld. Een half uur voor aanvang van de wedstrijd werden het jutegordijn uitgerold door terreinknecht Hans Visscher.

In 1950 werd gestart met het Goede Vrijdag toernooi voor zaterdagclubs. Een groots voetbaltoernooi dat veel bekijks trok en hoog stond aangeschreven. Meer dan 20 jaar werd het toernooi gespeeld; later ook op Paasmaandag. De prijsuitreiking vond altijd plaats in hotel Het Zwarte Paard. Toen in 1951 Ambonezen op kamp Eerde en Laarbrug kwamen wonen werden ook voetballiefhebbers uit deze bevolkingsgroep in de gelederen van OVC opgenomen. Jongens als Johannes Balubun, Otto Wusing, Junus Watratan en Jerreth Renjaan waren zeer behendig met de bal en gaven een extra dimensie aan het voetbal in Ommen.

Eind jaren 50 werd een professionele trainer aangesteld in de persoon van Ab van de Bend uit Zwolle. Op 3 mei 1959 werd een kampioenswedstrijd tegen EMMS in de verlenging gewonnen met 3-2. De 18-jarige Gait Jansen maakte toen zijn debuut en nam pas op 43-jarige leeftijd afscheid van het eerste elftal. De spelersgroep bestond toen behalve Jansen uit onder andere Gerrit Jan van der Vegte, Johan Oeben, Willem de Wit, Hendrik Ekkelkamp, Gerrit Ekkelkamp, Gerard Wessels, Hans Lutttekes, Hennie Jalvink, Arend Jalving, Henk Hassink, Antoon Hassink en Ben Harbers.

Bron: Harry Woertink – 11 juni 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s