10 jaar OudOmmen (1)

Op 17 april 2016 bestaat het webarchief OudOmmen.nl precies 10 jaar. In een reeks artikelen, gelijktijdig uitgegeven met “’t Zuute Plassie”, proberen we een beeld te geven van 10 jaar ‘historie’.

 Fragment van de website met de melding van een van de uitbreidingen.
Afb.: OudOmmen
Wat ging er aan vooraf
Een mailtje naar de maker van de nieuwe website van de Historische Kring Ommen op 26 december 2003 was achteraf gezien de eerste actie die uiteindelijk resulteerde in de start van OudOmmen.nl. De mail bevatte o.a. de tekst “Tussen haakjes, ik zag dat de HKO-site niet helemaal up to date gehouden wordt, kan ik daar nog iets voor betekenen?”. Typerend voor veel (historische) verenigingen, zeker in die tijd, is het onderschatten van het belang van een (up-to-date gehouden) website, het visitekaartje naar de buitenwereld. De start als webmaster bij de HKO leverde meteen veel leuke reacties en historisch materiaal op waardoor de vonk snel oversprong. In ruim een jaar tijd (februari 2004 tot april 2005) werd de website uitgebreid met verschillende modulen en groeide het aantal bezoekers van enkele per dag tot gemiddeld 35 stuks per dag. Het afscheid als webmaster in april 2005 beviel dan ook bijzonder slecht en leidde uiteindelijk op 19 maart 2006 tot de start van de bouw van een eigen website onder de naam “OudOmmen.nl”. Door gebruik van het Content Management Systeem “Wordpress” was de bouwtijd relatief kort en was OudOmmen.nl een krappe maand later (17 april 2006) al online !

Start website
Het eerste jaar was al meteen zeer succesvol. Op 9 januari 2007 lieten we onze eerste sponsor “de Wildzang” (meer over sponsoren verderop) weten: “Terugkijkend op het afgelopen jaar blijkt dat OudOmmen.nl een zeer succesvol jaar achter de rug heeft. Gezien het aantal bezoekers, blijkt er een groeiende belangstelling te zijn voor de verzamel-site van ‘alles wat met de historie van Ommen en omgeving te maken heeft’. Na de start is het gemiddeld aantal bezoeken per dag, van 19 stuks in april, opgelopen tot 235 stuks in december.” In driekwart jaar werden er zo’n 750 foto’s en afbeeldingen op de website geplaatst samen met een paar honderd nieuws- en archiefartikelen. Ook de rubriek “Zoekplaatjes” was al geïntroduceerd en deed het bijzonder goed. Verder werden er oude ansichtkaarten en historische boeken van boekenverzamelaar Jan Lucas aangeboden op de site.

Archief Jan Lucas
De eerste echt belangrijke bijdrage aan de geschiedenis op OudOmmen.nl was het “archief van Jan Lucas”. Als oud-werknemer van de Gemeente Ommen heeft hij, samen met collega Peter Vosselman, een dertiental multimappen nagelaten met een grotendeels handgeschreven “samenvatting” van de historie van Ommen. Alle facetten van de Ommer geschiedenis komen uitgebreid aan bod, van belangrijke onderwerpen zoals de padvinderij, Krishnamurti, Kamp Erika en de Ommerschans tot bijvoorbeeld het elektriciteitsverbruik van Kamp Laarbrug en een opsomming van leerkrachten op de verschillende scholen. Met het beschikbaar stellen van dit archief voor OudOmmen werd ook meteen duidelijk dat de afstand tussen het aanbod van archiefmateriaal en het toegankelijk maken ervan op OudOmmen.nl naar de toekomst alleen maar zou groeien.

Fotoarchief Gemeente Ommen
Een open sollicitatiebrief (december 2007) ging vooraf aan de uitbreiding van de site met het Fotoarchief van de Gemeente Ommen, door het veelvuldig gebruik afgekort tot “FAGO”. De sollicitatiebrief leidde tot een uitnodiging voor een gesprek waarin duidelijk werd gemaakt dat de prioriteit van de Gemeente lag bij het digitaliseren van de klantcontacten en dat het digitaliseren van het archief voorlopig niet in beeld zou komen. Als compromis werd OudOmmen in de gelegenheid gesteld zelf het FAGO te digitaliseren. Dat betekende driekwart jaar een wekelijks bezoek met een fietstas vol fotokaarten aan het Gemeentearchief en vele avonden scannen. Binnen 1 jaar (op 1 november 2008) stond het FAGO met 4143 afbeeldingen op OudOmmen.nl. Op verzoek van de Gemeente – uit privacy overwegingen – in eerste instantie achter een wachtwoord en na overleg met de Gemeente vanaf juni 2014 openbaar toegankelijk.

’t Zuute Plassie
Zaterdagavond 1 september 2007 ging de eerste nieuwsbrief de deur uit. Een nieuwe interessante uitdaging waarvan we achteraf de consequenties niet konden overzien. Het begon met de – gezien de betekenis en de overeenkomst met websitenaam “OudOmmen” – zeer voor de hand liggende naam d’Oll Ommer. Maar er was al een vereniging met de naam “Gemienschop van 0ll Ommer” en, zo liet een vertegenwoordiger van de vereniging ons terecht weten: “dat kan verwarring geven”. Bij de zoektocht naar een alternatieve naam kregen we gelukkig hulp van een Oll Ommer en viel de keus op “’t Zuute Plassie”. Een van de uitdagingen van de nieuwsbrief zat in het gebruik van Scribus, een open-source desktop publishing pakket met, zo vermeldt Wikipedia: “een groot aantal mogelijkheden om lay-out te verzorgen op een wijze zoals in de gangbare commerciële programma’s“, maar je moet het wel eerst onder de knie krijgen! Door de vele leuke reacties rolden we van de ene uitdaging in de andere. Er kwamen steeds meer (vaste) rubrieken en de nieuwsbrief groeide na verloop van tijd letterlijk en figuurlijk uit zijn jasje. Enerzijds moest het document door de vele historische afbeeldingen extra gecomprimeerd worden om hem nog via mail te kunnen versturen, anderzijds kostte het steeds meer tijd om hem te maken. Niet dat we dat erg vonden, maar het ging te veel ten koste van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de website. Het zes en veertigste en laatste Zuute Plassie ging op 1 maart 2015 de deur uit, tegelijkertijd met een vacature van “Redacteur nieuwsbrief “’t Zuute Plassie”” richting het Vrijwilligerssteunpunt in Ommen. We zijn benaderd door vele enthousiaste mensen, maar het heeft helaas geen nieuwe redacteur opgeleverd. Vandaar dat we verder zijn gaan zoeken naar een alternatieve oplossing die ons niet veel tijd kost en toch een mooie nieuwsbrief oplevert. Met als resultaat, “’t Zuute Plassie in ’n nie’j jassie”. We hopen dat evenzoveel mensen plezier mogen beleven aan deze vernieuwde nieuwsbrief.

Sponsoring
In het begin liep het nog geen storm met het aanleveren van archiefmateriaal en hebben we veel materiaal moeten aankopen (en doorverkopen), om maar zoveel mogelijk interessant materiaal op de site te kunnen plaatsen. Daarnaast hadden we (en hebben we nog steeds) apparatuur (zoals computer, scanners en harde schijven) en software nodig om te digitaliseren en op te slaan. Natuurlijk hebben we ook vaste kosten voor het beheer en onderhoud van de website. Café restaurant De Wildzang met stadsdichter Jannes Kuik was de eerste die ons financieel ondersteunde om dit allemaal mogelijk te maken. De eerste sponsor van OudOmmen, min of meer meteen vanaf de start van het webarchief in 2006, tot aan de dag van vandaag. Met de reclamebanners op de website was er in het begin natuurlijk nog niet direct sprake van een win-win situatie voor de sponsors en het blijft ook nu nog lastig om de mate van win-win te bepalen. Vandaar onze grote waardering voor met name onze eerste sponsors De Wildzang en daaropvolgend Hotel De Zon, Taxi Steen en Autobedrijf Bouwman. Ook de Rabobank heeft bijgedragen aan ons bestaan maar na verloop van tijd werden de voorwaarden langzamerhand kostenverhogend aangepast. Om te voorkomen dat we sponsor zouden worden van de Rabobank, net voordat de kosten hoger werden dan de baten, hebben we “bedankt”. Andere sponsorbijdragen kregen we van ’t Boekwinkeltje van Jan Lucas en – helaas van korte duur – Bed & Breakfast Paoldiekie. In een later stadium kregen we steun van Autobedrijf Cents, Koggel Projecten, Bote B Design en als laatste de stichting De Darde Klokke. De stichting OudOmmen.nl wil de genoemde sponsoren hartelijk danken voor hun bijdragen, zonder hen hadden we het 10-jarig jubileum zeker niet gehaald.

Bron: Stichting OudOmmen.nl – 14 april 2016

4 gedachten over “10 jaar OudOmmen (1)

 1. 17 april 2016, van harte gefeliciteerd met jullie 10 jarig bestaan!
  OudOmmen.nl wordt breed zeer gewaardeerd.
  Ga zo door!

  Met vriendelijke groet,
  Willem Bemboom

  Like

 2. Prachtig werk doen jullie, zelf de bouwtekeningen van het huis van mijn Opa en zijn moeder gevonden. Maar de inwoners kunnen wel meer reageren ,er vallen wel steeds meer oudere inwoners af,en dan kunnen we niets meer vragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s