Lezing over Joodse kolonisten bij Ni’jluusn van vrogger

Op maandag 16 maart 2015 komt de heer G. Groen uit Amstelveen naar Nieuwleusen om voor de Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger een lezing te houden over Joodse kolonisten in de Maatschappij van Weldadigheid en de vervolging van hun nazaten in de Tweede Wereldoorlog.

voorkantpalthehofb6.jpgDe lezing sluit aan bij de tentoonstelling “Vijf donkere jaren” die vanaf 1 april in museum Palthehof is te zien. Bijna 200 jaar geleden ontstond De Pol als deel van Willemsoord, de derde Kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid. De Pol stond toen bekend als de jodenhoek of jodenpolle.

In een periode van ruim 60 jaar hebben er ruim 530 arme joden gewoond; circa 71 kinderrijke gezinnen en 38 ingedeelde alleenstaanden. De meesten Joden kwamen uit Amsterdam om een bestaan in de landbouw op te bouwen. Vanaf 1834 kreeg de Joodse gemeenschap toestemming om eigen sjoeldiensten te houden. Tegen 1890 was de Joodse gemeente verdwenen en resteerde alleen nog hun begraafplaats. Veel nazaten van de kolonisten krijgen daarna te maken met de tragische vervolgingen in de Tweede Wereldoorlog.

De lezing eindigt met een doorkijk van de nazaten naar de duistere periode van de Tweede Wereldoorlog. Ook komt het verhaal aan de orde van een verzetsman die zeer actief is geweest is Overijssel en Friesland en die vijftig jaar na de oorlog zijn herinneringen (ook hulp aan Joden) op papier heeft gezet. Zijn vrouw heeft een voorgeschiedenis met de kolonistentijd.

De lezing wordt gehouden in een zaal bij de Ontmoetingskerk en begint om 19.30 uur. Niet leden kunnen de lezing bijwonen en betalen € 5,00 entree. Na afloop houdt de vereniging om ongeveer 21 uur haar jaarvergadering. Deze is alleen voor leden toegankelijk.
Bron: Ni’jluusn van vrogger – 7 maart 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s