Molen Konijnenbelt door renovatie draaivaardig

 Molen Konijnenbelt wordt grondig gerenoveerd waardoor de molen weer draaivaardig wordt. De werkzaamheden die daarvoor nodig zijn, zijn afgelopen vrijdag gepresenteerd door voorzitter van de Stichting Ommer Molens, Johan Otten en wethouder Ko Scheele.

Foto: OudOmmen
Een winters plaatje van molen Konijnenbelt aan de Zwolseweg.

De werkzaamheden houden onder meer in dat de roeden waaraan de wieken bevestigd uit de molen getild worden. Daarna wordt bekeken of de roeden hersteld kunnen worden of vervangen moeten worden. Eén van de roeden is een zeldzame ‘Potroede’ dat wil zeggen dat deze bestaat uit plaatijzer dat vastgezet is met klinknagels. Tegenwoordig worden alle roeden gelast. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de dikte van het staal van de roeden doorgemeten. Daarna werd geconcludeerd dat de roeden uit de molen moeten worden getild voor restauratie of vervanging. Tevens wordt het Engelse rollenkruiwerk hersteld. Dit is rolconstructie waarover de kap draait. Nadat de werkzaamheden zijn afgerond, is de Konijnenbelt draaivaardig. De werkzaamheden beginnen zo snel mogelijk.

Konijnenbelt is een achtkantige stellingmolen en in 1806 herbouwd op de bestaande plaats naast de Vecht. Het was een olie- en pelmolen die in 1820 ook werd ingericht als korenmolen. Na aankoop door de gemeente Ommen in 1976 is de molen gerestaureerd, het gehele binnenwerk was toen al verdwenen waardoor de molen niet meer maalvaardig kan worden.
Bron: Gemeente Ommen – 3 juli 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s