‘Vilsteren, een dromerig dorpje in de Vechtvallei. Om de ‘tip’, de brink van het dorpje, staan enkele geel-zwart geluikte boerderijen, de kerk, de pastorie, de herberg, de korenmolen, en het Huis Vilsteren.
Afb.: OudOmmen
Anekdotes uit 100 jaar Vilsteren
De tijd lijkt er te hebben stilgestaan, maar dat is niet zo. Net zoals overal is ook Vilsteren meegegroeid met de tijd en zijn ook binnen de muren van de romantische dorpswoningen radio, tv, computers en internet niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Alleen de ouderen onder de bevolking kunnen zich nog goed herinneren hoe het vroeger was. In dit boek kijken zij terug naar de tijd dat het leven in Vilsteren werd bepaald door landheer en pastoor. De tijd dat het water niet uit de kraan kwam, maar uit put of pomp. De tijd dat een auto iets zeldzaams was en het land werd bewerkt met behulp van een paard. De lange zomers en de gezellige winteravonden. De gepoetste kachel en het geslachte varken’, zo luiden de eerste regels uit het voorwoord van dit door Erna Ekkelkamp geschreven boek, dat uitgegeven werd door het Plaatselijk Belang Vilsteren. De foto’s werden gemaakt door Erna Ekkelkamp, Ignace Ekkelkamp, Ingrid van der Velde en Ineke Wunnink. De archieffoto’s zijn afkomstig van OudOmmen.nl: Tjeerd de Leeuw en Jan Hendriks.
In ‘Anekdotes uit 100 jaar Vilsteren’ vertellen diverse inwoners van Vilsteren hun eigen bijzondere verhalen over het dorpsleven in Vilsteren zoals het vroeger was. Dat leverde bijzondere anekdotes en prachtige persoonlijke verhalen op, die een unieke inkijk geven in het Vilsteren van vroeger en nu. Anna Koggel met haar ‘winkel van sinkel’, de gebroeders Bloo, de gezusters Koggel, Leida Bloo, Win Otte, Ben Gerritsen, Dini Noordman, Herman Lankhorst, Dooremeuje, Hopman Van der Jeugd, Herman Hendriks, Harry Schoorlemmer, Frits Tijhaar, Wim Herbrink en Liesbeth Cremers nemen met hun bijzondere anekdotes en verhalen de lezer(es) mee naar lang vervlogen tijden, waarin het leven niet altijd even gemakkelijk en geluk ook niet altijd gewoon was, en waarin landheer en mijnheer pastoor het voor het zeggen hadden in Vilsteren. Voor de kost moest hard gewerkt worden, en kinderen moesten dikwijls van jongs af aan mee werken thuis en op de boerderij, waardoor er weinig tijd was voor school en spelen. Lief en leed, boeiende, humoristische, realistische en soms verdrietige verhalen wisselen elkaar af in dit vlot geschreven en zeer prettig leesbare boek.
Bron: Miny Vroegindewey – 11 februari 2013