Cursus Geschiedenis van landschap en veldnamen

Wat betekenen de namen uit het Overijssels landschap? Een van de meest boeiende onderwerpen in het historisch landschapsonderzoek is de bestudering van plaats- en veldnamen.

 Geografische namen, de zogenaamde toponiemen, worden onder andere gebruikt om te dateren. Voor iedereen die hier meer over wil weten organiseert Kunst & Cultuur Overijssel op 6 juni 2011 de cursus Geschiedenis van landschap en veldnamen. Het ochtendprogramma bestaat uit twee presentaties. De eerste presentatie gaat over toponiemen in het algemeen, hun functie en hoe ze gebruikt kunnen worden bij onderzoek. In de tweede presentatie leert u toponiemen in Noordwest Overijssel kennen.

De landschapsontwikkeling wordt gekoppeld aan kenmerkende toponiemen uit dit gebied. Een toponiem is de eigennaam van een geografische eenheid. Dus niet alleen de naam van een stad, plaats of dorp is een toponiem, maar ook de naam van een landschapselement zoals een rivier, eiland, polder, moerasgebied, bergketen of woestijn. De middag bestaat uit een busexcursie naar plekken in Noordwest Overijssel waar bepaalde toponiemen naar verwijzen.

Praktische informatie
Docent: Dr. Karel Gildemacher, Bureau Gildemacher Naamkundig en cultuurhistorisch onderzoek & advies. Datum: maandag 6 juni 2011; Tijd: 10.00 – 17.00 uur. Locatie: Kunst & Cultuur Overijssel, Kamperstraat 11-13, Zwolle. Kosten: € 30 (incl. lunch, busexcursie en documentatie). Aanmelding: vóór 16 mei per e-mail kco@kco.nl of via het antwoordformulier op http://www.kco.nl.

Bron: Kunst & Cultuur Overijssel – 28 april 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s