Hervormd Zangkoor Ommen viert 75-jarig jubileum (1933 – 2008)

OMMEN – Het Hervormd Zangkoor uit Ommen heeft zaterdag haar 75-jarig jubileum gevierd met een mooi concert in de Hervormde kerk.

Hervormd Zankoor 5b--.jpg Foto: archief Hervormd Zangkoor
Groepsfoto Hervormd Zangkoor, helemaal rechts tweede rij Dien van Dorland

Zolang het gemengd koor bestaat, zolang bijna ook is Dien van Dorland-Kampman lid.“Zingen is mijn grootste hobby en omdat ik er zoveel plezier in beleef en nog gaat ga ik er mee door. Zingen maakt vrolijk”, aldus de 88-jarige Dien van Dorland, die vijftien jaar oud was toen ze in 1934, een jaar na de oprichting zich bij het koor aansloot en al die jaren trouw lid is gebleven. De vitale Dien zegt bijna geen enkele repetities te hebben gemist. Vooral omdat ze het zingen zo mooi vindt. Maar zegt ze dat het haar ook mogelijk wordt gemaakt omdat een van de koorleden haar elke maandagavond ophaalt om met de auto vanaf de Wolfskuil naar het Hervormd Centrum te rijden waar de wekelijkse zangrepetities worden gehouden.

“Ik zing heel graag. Dat doe ik ook gewoon thuis tussen de werkzaamheden door. Met het zingen blijft je stem in tact. Mijn moeder zong ook graag. Dat heeft ze over weten te brengen op haar kinderen denk”, zegt Dien van Dorland, die als sopraan is begonnen en nu met haar alt de zang stemt in het koor. “Het Hervormd zangkoor is een leuke gezellige vereniging. Je maakt contact met de mensen. In de pauze even bijpraten. Het koor heeft me er ook door heen geholpen toen vijfentwintig jaar geleden mijn man Rien kwam te overlijden. Hij was ook lid van het koor. Mijn instelling is ook om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Wat ik doe probeer ik ook zo goed mogelijk te doen.

Natuurlijk heb ik de nodige kwaaltjes, maar de tuin bijvoorbeeld doe ik nog zelf, dat maakt me fit, ik kook zelf. De zang is dan een leuke afwisseling’, aldus het trouwe koorlid, die het jammer vindt dat ze haar enthousiasme voor het zingen niet heeft over weten te brengen op haar kinderen of kleinkinderen. “We kunnen altijd wel jonge leden bij het koor gebruiken”. Toen Dien drie/kwart eeuw geleden hoorde dat er vanuit de kerk een zangkoor werd opgericht wilde ze meteen lid worden. Maar dat ging niet: ze was te jong en moest wachten tot ze vijftien werd. “Ik heb alle dirigenten van het koor meegemaakt. De eerste directeur was de heer Kwakkel.

Er werd gerepeteerd in het lokaal achter de kerk waar ook catechisatie en kleuterschool werden gehouden. In de beginjaren werden de jaarlijkse uitvoeringen in het koetshuis van hotel De Zon gehouden. Voor de pauze trad het koor en daarna volgende een toneelstuk met veel pulbliek. In het begin waren de liederen nog eenvoudig, maar werden met de deelname aan concoursen moeilijker. Met dirigent Jansen van Galen kwamen we steeds in een hogere klasse terecht met vaak een eerste prijs in de hoogste afdeling”, aldus Dien van Dorland. De laatste jaren worden geen concoursen meer bezocht. Wel is het koor present bij ringconcerten en verzorgt optredens met Kerst in de kerk of tijdens bijzondere kerkdiensten en in Oldenhaghen.

Sfeerimpressie in de Hervormde kerk van een concert:
Hervormd Zangkoor 4b.jpg

In de dertiger jaren met de bus op stap:
Hervormd Zangkoor1b.jpg

In de begin jaren:
Hervormd Zangkoor 2b.jpg

Het vroegere meisjeskoor:
Hervormd Zangkoor 3b.jpg

Bron: tekst: Harry Woertink; foto’s: archief Hervormd Zangkoor – 9 november 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s