HKO reeks: Ommen historisch belicht (15) Kleinkoor Excelsior 80 jaar actief

Kleinkoor Excelsior uit Ommen bestaat dit jaar 80 jaar. Met circa dertig leden is Excelsior weliswaar een klein koor maar kent een lange historie. Het koor zingt a capella, dus vocale muziek zonder instrumentale begeleiding.

Het repertoire bestaat uit Engelse liederen uit de Renaissance en Romantiek en Slavische muziekstukken. Het koor heeft muzikaal vele wegen bewandeld. Begonnen werd in 1927 als groot koor met 56 leden en twee uitvoeringen per jaar. Afhankelijk van de voorkeur van de dirigent heeft het repertoire veel veranderingen ondergaan met hoogte- en dieptepunten. Na een moeizame periode van dirigentenwisselingen kwam er in 1987 een nieuwe dirigent in de persoon van Pieter Edward de Graaf. Hij wist de kwaliteit van de zang voortdurend te verbeteren. Het koor maakte kennis met muziek uit de Renaissance en de Engelse Romantiek. Een keuze die tot vandaag de dag nog steeds is ingezet en past bij een klein koor. Toen ook werd besloten de naam Kleinkoor Excelsior te voeren.

Dinie Moerman en Marietje Luttekes zijn al meer dan vijftig jaar lid van Excelsior. “Mijn ome Jan en ome Smid waren beiden muzikant bij Crescendo. Als ik ze hoorden studeren vond ik dat altijd mooi en interessant. Vooral als de muziek door Ommen ging of op de muziektent speelde deed me dat wat”, zegt Marietje Luttekes, die behalve als koorlid ook organisatorisch actief is bij Excelsior. “Ik was graag lid geworden van de muziekvereniging, maar dat kon niet, want vrouwen werden in die tijd nog geweerd. Daarom ging ik toen ik zeven jaar was naar het pasopgerichte kinderkoor van Excelsior. We repeteerden in de zaal van Lokin van Hotel de Zon. De dirigent was de heer Schotanus uit Zwolle. Ik ging erg graag naar de repetities. Jammer genoeg werd het kinderkoor na enkele jaren om financiële redenen opgeheven en het was al snel vergeten. Toen ik dan eindelijk oud genoeg was werd ik lid van Excelsior. Ik herinner me nog heel goed, dat Annie Gort mij meenam. We kwamen namelijk iets te laat omdat we eerst nog naar de gymnastiekvereniging moesten. Ik ben eerst een paar keer meegegaan tot aan de deur en durfde dan niet mee naar binnen; op de een of andere manier is het er dan toch van gekomen”.

Vanaf 1989 onderhoudt Excelsior goede vriendschapsbanden met de Duitse Chorgemeinschaft Steinbeck in het kader van de jumelage tussen de gemeente Ommen en Recke. Aan de wederzijdse bezoeken en gezamenlijke activiteiten wordt door de leden van de verenigingen met veel animo deelgenomen. “Zingen in Excelsior betekent voor mij niet alleen een gezellige avond in de week. Door de zeer verschillende repertoirekeuzen van de dirigenten en de uitleg, die zij erbij gaven gingen zang en muziek mij steeds meer boeien”, aldus Marietje Luttekes. “We vinden het leuk om op te treden. We zullen ons ook meer laten zien”, zegt Han Eijgelaar, één van de weinige mannelijke koorleden en daarom op zoek is naar uitbreiding van het koor met mannen. “Zingen is altijd leuk. Het maakt je vrolijk. Na een avondje zingen ga je weer heel opgewekt naar huis’, aldus koorlid Magda Engberts. Dirigent van het koor is Jeroen Zijlstra. Wekelijks wordt op de donderavond gerepeteerd in de Julianaschool.

Met een speciaal concert wordt het tachtig jaar bestaan gevierd op zaterdag 17 november om 19.30 uur in de Hervormde kerk aan het Kerkplein in Ommen. Medewerking wordt verleend door zangeres Wilma Paalman met accordeon en cello. In het programma is veel ruimte voor Slavische muziek met onder andere liederen voor Srebrencia. De toegang is gratis. “Een cadeautje voor Ommen; daarom geen toegangsprijs”, benadrukt Ans Bruins, bestuurslid van de jarige Excelsior.

Wekelijks wordt in de Julianaschool gerepeteerd:
wekelijks wordt in de Julianaschool gerepeteerd

Tekst: Harry Woertink

Bron: HKO97.nl


Eerdere afleveringen uit de HKO reeks: Ommen historisch belicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s