Als Attractiepark Slagharen op 30 maart haar poorten opent is er een nieuwe attractie bij, maar tevens ook de oudste. Maandag 26 februari werd met een hoogwerker de kap weer op de korenmolen geplaatst die dateert uit het jaar 1859.
Na een ingrijpende renovatie zal de korenmolen weer in ere worden hersteld en is Roelof Kooiker (49) door de directie van het Attractiepark aangesteld als parttime molenaar. De molen werd in 1975 door Henk Bemboom, toenmalig directeur eigenaar van het Ponypark gekocht van de familie Wildeboer. De molen van Slagharen, die nu ingrijpend wordt gerestaureerd door molenmakers bedrijf Winkels uit Denekamp staat op het terrein van Attractiepark Slagharen. De bezoekers aan het park kunnen in het nieuwe toeristische seizoen kennis maken met molenaar Roelof Kooiker uit Slagharen die laat zien hoe koren wordt gemalen. “Vorig jaar werd ik benoemd door de directie van het Attractiepark om naast mijn werk als beveiligingsbeambte bij Triqion als parttime molenaar aan de slag te gaan. Door de jaren heen kreeg de molen de naam ‘de meule van Wildeboer’, en dateert uit het jaar 1859 en werd gebouwd door Henrich Kleine Staarman, boer, vervener, winkelier en caféhouder uit Slagharen. De familie Kleine Staarman was een succesvol ondernemersgezin, die in het bezit was van vrijwel de gehele driehoek tussen de Lutter Hoofdwijk, de Dedemsvaart naar Ane en de Zwarte Dijk.
Het was een korenmolen, een Groningse bovenkruier, waarin vooral rogge werd gemalen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat bewoners toen reeds langzaam maar zeker de teelt van raapzaad vaarwel hadden gezegd en waren overgegaan tot de verbouw van rogge. Staarman had de molen aan het water gebouwd om de aanvoer van koren te vergemakkelijken. Via een zijkanaaltje, dwars door de langs het kanaal lopende weg, konden kleine bootjes onder in de molen komen. Het zijkanaaltje werd de Meulewiekien genoemd, een naam die in deze contreien nog wel meer voorkomt. In 1902 kocht bakker Piet Wildeboer en zijn zoon Jan de molen en lieten de molen dagelijks volop draaien bij voldoende wind. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zoals de meeste inwoners van Slagharen een bijnaam hadden ook gesproken werd van ‘de meule van Wildeboer, ook wel Wildeboer zien meule werd genoemd”, laat molennaar Roelof Kooiker weten.
Bron: De Toren – 7 maart 2007
Wat leuk is het, om dit gevonden te hebben.
Mijn vader heeft ons altijd veel verteld ( en nog steeds ) over dè molen die vroeger van zijn overgootvader : “Joop de mulder genoemd” geweest was … zo werd hij genoemd.
Dit verhaal verteld dat de molen ooit verkocht is.
Maar het verhaal wat ik hoor gaat anders,… wat is waar ???
Bij het overlijden van m’n vaders overgrootmoeder is “Joop de mulder” blijkbaar gaan drinken en heeft de molen met “dobbelen” verloren !
Zo hebben wij het altijd gehoord.
vr. gr.
LikeLike
Was ik voor mijn genealogisch onzerzoek aan het snuffelen van molens en komik plotseling oud collega Roelof Kooiker tegen op deze pagina. Prachtig verhaal en ik denk dat Roelof net zo’n goede molenaar is dan als oud collega beveiliger!
LikeLike