Nationale Nostalgie Verkiezing als startschot van NostalgieNet.nl

‘De Autoloze Zondag’ is met stip verkozen tot winnaar van de eerste Nationale Nostalgie Verkiezing, geïnitieerd door NostalgieNet in samenwerking met Planet. Nederlanders kozen massaal voor het nostalgische gevoel van die onvergetelijke autoloze zondag in 1973.

autolozezondag.jpg autoloze zondag in 1973

De Nationale Nostalgie Verkiezing is het startschot van de lancering van NostalgieNet: digitaal platform voor de nostalgische beleving van Nederland, met onder andere een tv-zender, website en mobiele diensten. De top 3 van meest gekozen fragmenten is nu hier te zien.

NostalgieNet
NostalgieNet is een initiatief van KPN en Tijdsbeeld Media Holding. In de Nederlandse Beeldarchieven ligt een schat aan materiaal waaruit het rijke verleden van Nederland spreekt. NostalgieNet gebruikt en bewerkt dit materiaal om zo de nostalgische beleving van alle Nederlanders optimaal tot leven te laten komen. Met televisie, internet, mobiele diensten en een webwinkel kun je via NostalgieNet terug naar de mooiste en leukste fragmenten van vroeger. Maar NostalgieNet roept ook alle Nederlanders op om zelf hun nostalgische materiaal (foto’s en video) te delen. NostalgieNet is daarmee een multimediale ontmoetingsplaats voor iedereen die herinneringen koestert.

nostalgie-net2.jpg De Videotheek van NostalgieNet.nl

Verkiezing
Voor de Nationale Nostalgie Verkiezing kozen ruim 10.000 Nederlanders op Planet hun favoriete moment uit een voorselectie van 40 fragmenten. Onder die fragmenten het huwelijk van Beatrix en Claus, de introductie van de minirok en het afscheid van Johan Cruijff. De meeste stemmen gingen naar de autoloze zondag. Op de tweede plaats eindigde het fragment van Reinier Paping, winnaar van de Elfstedentocht in 1963. De derde plaats was voor Feyenoord, winnaar van de Europacup in 1970.

Collectief geheugen
Op de website van NostalgieNet kunnen bezoekers hun eigen nostalgische verhalen en herinneringen vastleggen in woord en beeld, en delen met de rest van Nederland. NostalgieNet bouwt zo samen met kijkers, bezoekers en gebruikers aan het collectieve geheugen van Nederland. Verder biedt de website een nostalgische videotheek van archiefmateriaal, een ‘winkel van de nostalgie’ en je kunt ‘live’ kijken naar de tv-zender NostalgieNet.

Thema’s
NostalgieNet heeft elke maand een speciaal thema, zoals wonen, vrije tijd, vakantie of vervoer. Hieraan wordt op de website en in de tv-programmering speciale aandacht gegeven. Zo komen in het tv-programma “Retourtje Toen” onderwerpen voor als “Dansles”, “Mijn eerste brommer” en “Spelletjes van vroeger”. “Retourtje Toen” laat mensen nu terugkijken naar vroeger en gebruikt daarbij archiefmateriaal ter illustratie. Op internet kunnen kijkers reageren op de onderwerpen uit het programma.

Televisie-uitzendingen van NostalgieNet zijn te bekijken op http://www.nostalgienet.nl en op kanaal 29 van KPN Mine.

Bron: Planet Internet – 25 oktober 2006

Een gedachte over “Nationale Nostalgie Verkiezing als startschot van NostalgieNet.nl

 1. Bekijk de top 3 van meest gekozen fragmenten:
  01. Autoloze Zondag: http://media.putfile.com/Autoloze-zondag
  02. Reinier Paping wint Elfstedentocht: http://media.putfile.com/Reinier-Paping-wint-Elfstedentocht
  03. Feyenoord wint de Europacup: http://media.putfile.com/Feyenoord-28

  2 grappige filmpjes uit de oude doos:
  Oopsmoment vissen tijdens vakantie: http://media.putfile.com/BH-Vissen
  Funniest home video’s “retro edition”: http://media.putfile.com/Funny-Accidents

  Deel jouw Nostalgisch moment op http://www.nostalgienet.nl/moetjezien/ en win één van de 250 geboortjejaar DVD’s

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s