Bissing nadert

“OMMEN – De tweede dinsdag in juli, oftewel de Ommer Bissing (grootste jaarmarkt in Overijsel) is weer inzicht”.

1910. Kijkje op de Paardenmarkt, onderdeel van de Ommer Bissing. Op de achtergrond de molen aan de Zwolseweg. Rechts de in 1909 gebouwde Crescendo-muziektent, die tevens dienst deed als ruimte voor de mensen die toezicht hadden op de markt. De ‘tent’ werd in 1934 afgebroken toen Crescendo een vervangende repetitieruimte kreeg aan de Koesteeg.

Bissingbel
Uit de krant van z’n 70 jaar geleden, die verder vervolgt met: “Dinsdagmorgen luidde in de toren van het gemeentehuis, bij wijze van proef, reeds de Bissingbel. Maandag 9 juli des morgens 11 uur, wanneer zij opnieuw zal duiden, stormen honderden marktkooplieden het gemeentehuis in om van marktmeester Schuurman een nummer voor een standplaats te bemachtigen. Deze plaatsen worden namelijk volgens oud gebruik verloot. Voorts zijn vele bewoners in de kom reeds bezig het onkruid voor hun woningen te wieden. Zij die in gebreke blijven worden beboet. Bovendien worden namens de gemeente alle schoorstenen op lekken gecontroleerd. Deze bepaling dateert uit vroeger eeuwen, toen Ommen enige malen een prooi der vlammen is geworden”, aldus de krant die toen Bissing nog schreef zonder de latere toevoeging van de ‘h’.

Waar komt de naam Bissing vandaan?
Over de oorsprong van de naam Bissing wordt telkens fantastisch gefantaseerd. Ook in 1881 (!) wordt de naam van de jaarmarkt onder de loep genomen door een wetenschappelijk tijdschrift en legt deze vraag voor aan haar lezers. Naar aanleiding hiervan volgen een tweetal reacties:

Rennen van een rund
De eerste: “In het Saksische dialect, bestaat in ons land een werkwoord Bizzen (de schrijfwijze met ss geeft de uitspraak niet terug), dat betekent: lopen met grote haast. Het wordt gebruikt voor het rennen van een rund, dat zich al hollende langs heggen en struiken, van horzels en soortgelijke lastige insecten tracht te ontdoen, Men bezigt het ook – en dan heeft het ene ironische betekenis, van mensen, vooral van jonge meisjes, die met bijzondere spoed hunnen weg afleggen. Van dit werkwoord is zonder twijfel Bizzinge gemaakt. Ommer Bizzinge betekent dus oorspronkelijk de bizzinge naar Ommen. Dat men sprak van bizzinge naar Ommen is ter onderscheiding van de Almelose bizzinge-, die naar Almelo ging en de Oldenzaalse bizzinge, die Oldenzaal tot einddoel had, is alleszins verklaarbaar”.

Opgeheven staart
Een andere lezer reageert als volgt: “Over de betekenis en afkomst van de naam “Ommer bissing” voor een bekende jaarmarkt te Ommen, (die evenwel ook te Meppel gehouden wordt onder de naam Meppeler bissing, of, zoals de volksuitspraak luidt: bizze) het volgende: In het zuidoosten van Drenthe spreekt men het woord Ommer Bissing uit als bizzinger, bizzemer en beezemer. Hierdoor kwamen wij op de gedachte, dat het afkomstig zou kunnen zijn van beestenmarkt. Wij kwamen daartoe des te eerder, omdat men te Coevorden wel spreekt van “Coeverse beesemarkt” of liever “beezemarkt”, dat toch ook zweemt naar bizzemer. Op enkele dagen van de zomer zijn vliegen en andere insecten zeer lastig voor het vee, dat daardoor beangst, wild en met opgeheven staart door de weiden loopt. Dit noemt men bizzen. Het bizzen der koeien wordt door velen als een voorteken van regen beschouwd. Nu valt de Ommer jaarmarkt juist in de tijd, dat dit verschijnsel het ergst is. Misschien maakte de een of ander ene vergelijking van het wilde lopen van de runderen in de weiden met de dolle pret van de kermisgasten te Ommen, zodat hieruit het woord “Ommer bissing” is ontstaan”.
Totzover de twee reacties over de oorsprong van de naam Bissing.

Marktberichten
Ommen, 9 Juli 1924. Op het heden alhier gehouden Bissing waren aangevoerd 108 paarden, 104 koeien, 280 varkens, waaronder 160 biggen. In paarden was de handel lusteloos, de prijzen liepen iets terug. Ook op de koeienmarkt was de stemming minder levendig met gedrukte prijzen. Slachtvee maakte hierop een uitzondering, hiernaar was veel vraag. De varkenshandel was iets vlugger, hoewel de prijzen laag bleven.

Klik op deze link voor meer informatie over de hedendaagse Ommer Bissingh

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

Een gedachte over “Bissing nadert

  1. 1934. De familie Lokin stelt dan een van de zalen van De Zon beschikbaar voor de repetities van Crescendo, die daar plaatsvonden tot in de jaren zestig. Toen werd Crescendo bezitter van het (inmiddels verdwenen) eigen verenigingsgebouw in de Koesteeg, hoek De Maat.

    Like

Plaats een reactie