Geslaagde toertocht door de omgeving van Ommen op oude fietsen met fietsers in authentieke kleding

Een bonte stoet van historische fietsen ging zaterdag op pad met berijders in kleding uit lang vervlogen tijden.

Een deel van de fietsers van de Historische Fietstocht.
Zie voor meer afbeeldingen het album “2024 – Historische fietstocht“.

Oude Fiets
Het opvallende gezelschap waren deelnemers aan een historische rijwielrit georganiseerd door het Historisch Rijwielmuseum in Ommen met deelnemers uit de verre omtrek. Sommigen zijn lid van de “Oude Fiets”, een landelijke historische rijwielvereniging. Zij sleutelen individueel of in clubverband aan oude fietsen, spitten oude documentatie door en gaan regelmatig in clubverband erop uit, zoals zaterdag in Ommen.

Ideale weersomstandigheden
In kolonne maakten de deelnemers een 25 kilometer lange fietsroute door de omgeving van Ommen. Na de buurtschappen Arriën, Stegeren en Junne werd Landgoed Eerde aangedaan voor een stop om de meegebrachte broodjes op te eten. De deelnemers genoten van de prachtige omgeving en de ideale weersomstandigheden.

Na Eerde werd de fietstocht voortgezet richting Ommen via de Besthmenerberg en Zeesse. De rit eindigde in het Historisch Rijwielmuseum aan het Kerkplein in Ommen waar het ook was begonnen.

Museum
In het museum waren deze zaterdag vrijwilligers de hele dag in klederdracht. Het sfeertje van vroeger wordt bovendien verhoogd met middeleeuwse muziek door het duo “Ontfanck Gheselle”. Zij speelden op eigen gemaakte instrumenten. De deelnemers werden hier aan de start uitgezwaaid en aan het eind van de tocht ook weer binnengehaald onder muzikale klanken.

Tekst en foto’s: Harry Woertink

Plaats een reactie