Baron Bentinck leefde voor de natuur

Baron Maximiliaan Robert Bentinck tot Buckhorst (1882-1961) die zich begin vorige eeuw in Ommen vestigde kan gezien worden als een van de grote natuurbeschermers van Ommen.

 Baron Maximiliaan Robert Bentinck tot Buckhorst en zijn tweede vrouw baronesse Schimmelpennick van der Oije.

Als ware natuurvriend trok hij zich het lot van het landgoed aan en onderhield het. Dankzij deze natuurgebieden en die ook tot het bezit van Baron van Pallandt van Eerde behoorden profiteerde Ommen van het toerisme. Door de groei van de steden als gevolg van de industrialisatie werd het stedelijk leven als hinderlijk ervaren. Er ontstond een nieuwe beleving van de natuur. Deze waardering uitte zich in toerisme en het streven om bepaalde natuurgebieden te beschermen.

Delta Lloyd
In 1906 werd de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten opgericht. De invoering van de vrije zaterdagmiddag in 1919 betekende een belangrijke stap in de ontwikkeling van het toerisme. Met de vele bossen en ander natuurschoon was Ommen zeer aantrekkelijk voor het groeiende aantal mensen dat van de natuur wilde genieten. Kampeerders, dagjesmensen en padvinders zorgden voor een toenemend aantal zogenoemde ‘vreemdelingen’. Baron Bentinck was ook ooit eigenaar van duizend hectare natuurterrein in Junne en natuurterrein aan beiden zijden van de spoorlijn. Door overlijdens in zijn familie en de bijkomende successierechten moest dit bezit later weer verkocht worden. Junne werd eigendom van Delta Lloyd.

Woningen personeel
Aangenomen wordt dat het vroegere zomerhuis van Wallis de Vries plaats heeft gemaakt voor het huidige Huis Beerze die Baron Bentinck tot Buckhorst in 1925 liet bouwen aan de Beerzerpoort in Beerze. Overigens niet te verwarren met de havezate Beerze, die gestaan heeft dicht aan de Vecht ter hoogte van de boerderij de Höfte, aan de Marsdijk. De eikenlaan daar – aan het begin van de Marsdijk – is nog een overblijfsel uit die tijd.

Voor het personeel moest Bentinck ook onderdak zoeken. Voor de tuinman kwam een woning boven op de bult bij de ingang van het Huis. Aan de Beerzerpoort werd een woning voor de chauffeur gebouwd, waar Piet Freke woonde en nu de familie Stegeman. Ook aan de Beerzerweg kwam een boerderijtje en een woning en ook nog een woning aan de Zwarteweg in Beerze. Opzichters waren destijds de heren Marten Kortman en Molendijk. Daarna tot aan zijn pensionering Willem Kremer, die ook lange tijd met zijn gezin op de bult woonde en nu aan de Beerzerweg woont.

V.l.n.r.: Opzichter Kortman, Baronesse Jeanne Wilhelmina Bentinck-Speelman met haar hond Bruno in 1938 en het gezin Marten Kortman in 1920.
Kortman met zijn onafscheidelijke pijp, hield jarenlang toezicht op de bossen en landerijen van Baron Bentinck. Ook in het openbare leven nam hij een voorname plaats in als lid van de gemeenteraad en bestuurslid van de landbouwcoöperatie. Naast Kortman zijn vrouw en dochter en hun pleegzoon Hendrik Grondman.


Links: V.l.n.r.: Barones Bentinck-Speelman, Mans Grootenhuis, Piet Freke, Gerritje Grootenhuis, Trijntje Grootenhuis en Baron Bentinck.
Rechts: De T-Ford van de baron rijdt de oprijlaan op van Huis Beerze.

Zie ook:
– artikel “Huis Beerze, een fraai landhuis in de natuur“.
– album “Landgoed Beerze

Tekst: Harry Woertink – 19 oktober 2014; update 21 juni 2024

5 gedachten over “Baron Bentinck leefde voor de natuur

  1. Klopt het dat de baronesse ook onder aan de Bestemmerberg heeft gewoond, aangezien de naam mij zo bekend in de oren klinkt.
    Het is namelijk zo: als je achter oftewel opzij van de melkfabriek langs liep die ook langs Guichelaar loopt, dan had op een gegeven moment aan de rechterkant een vrijstaand huisje waar ook een baronesse woonde. Zij was ook zeer begaand met het lot van dieren. Ik kwam daar nogal vaak. Een eindje verder op woonde de oude boer Blikman. Je liep toentertijd tussen de koren velden richting de Bestemmerberg. Ook hierlangs kon je Kamp Erica bereiken.

    Klopt mijn geheugen!

    Like

  2. Jonkvrouwe Marie Arnoudine Françoise van de Poll was getrouwd met Mr. Sjuck Gerrold van Welderen baron Rengers. De baron overleed in de zomer van 1952. Mevrouw Van Welderen Rengers had inderdaad tussen 1957 en 1963 een dierenasiel op het huidige adres Bergweg 12. De woning uit die tijd is later afgebroken en heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw.

    http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=2379&miaet=1&micode=502&minr=994901&miview=inv2

    Like

  3. Dan doe ik ook een duit in het zakje. Daar aan de Bergweg in Ommen waar nu Theo Bakker woont was eerder een dierenasiel. Het waren wat houten optrekjes met ook een houtenwoning. De laatste eigenaar was Gerrit Bloem van de Markt. Hij heeft de opstallen 40 jaar terug via een veiling verkocht. Alles is opgeruimd en er is een nieuwe woning voor terug gekomen. Voor Bakker woonde er een Maats. Theo Bakker heeft er nu een kookstudio. Vroeger kon je het via een slingerpaadje bereiken vanaf de punt Dennenlaan/De Kamp/Bergweg.

    Like

  4. Geweldig bedankt voor alle informatie.
    De naam Jonkvrouwe Rengers is inderdaad datgene wat ik bedoelde.
    Wij en ik als toen nog zeer jonge man had altijd hele goede contacten met de jonkvrouwe. Zij was dol op beesten en ik ook. Wij hadden als kinderen een dieren kerkhof gemaakt. Waar zij toen ook haar bewondering over uitsprak Zodoende werkten wij ook veel samen met de dierenbescherming.
    Leuke herinneringen heb ik ook daar liggen.

    Like

Plaats een reactie