Berichtjes uit de krant van 1974. (15)

Uit de Ommerkrant 50 jaar geleden.

1979. Het pand van voorheen drogisterij en schildersbedrijf Bosscher bleef uiteindelijk overeind en ook de gevelwand in de Tuinstraat. AH wilde er een laagbouw supermarkt bouwen maar dat plan ketste af. Tijdens de procedure stonden al meerdere panden leeg. Uiteindelijk vestigde Henk Pater uit Zuidwolde er een modezaak; tegenwoordig kapsalon De Ridder.

Wat stond er in de krant 50 jaar geleden. De website OudOmmen.nl brengt u regelmatig op de hoogte met ‘oud’ nieuws uit Ommen.

AH Supermarkt
Aan de Dr. Van Raaltestraat en de Tuinstraat heeft Albert Heyn een aantal panden in het bezit die afgebroken zouden worden om plaats te maken voor een nieuwe AH-supermarkt. Maand na maand verstrijkt zonder dat er iets wordt vernomen wanneer deze nieuwbouw wordt gerealiseerd. Inmiddels staan deze huizen leeg en heeft de jeugd er zijn baldadigheid op kunnen uitleven. Het is speciaal aan de Tuinstraat geen gezicht. Kan daar in overleg met Albert Heyn niet wat aan gedaan worden? Het lijkt ons voor AH ook alleen maar antireclame.

Uiteindelijk blijkt dat de nieuwe zaak aan de van Raaltestraat voor Albert Heyn niet doorgaat. Via makelaar Bakker zijn de reeds aangekochte panden van Bosscher en van der Vegte eigendom geworden van bouwbedrijf Bimo. Het pand van Bosscher wordt opgeknapt en dan weer doorverkocht. Daarnaast, aan de Julianastraat, komen twee nieuwe woningen. Wat er met het karakteristieke pand van de familie Van der Vegte aan de Tuinstraat gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. In het pand zit een gedenksteen die de vroeg overleden postbode J.H. van der Vegte en zijn vrouw lieten plaatsen toen zij het huis lieten bouwen. Wij zijn blij met het behoud van het Bosscherpand en ook dat de gevelwand aan de zogeheten Tuinstraat (eigenlijk Achter de Geuren) niet wordt opengebroken. Wij zijn bijzonder ingenomen met de houding van het gemeentebestuur dat daar geen laagbouw heeft willen toestaan.

Uitverkoop
De gemeente Ommen liquideert met bekwame spoed haar onrendabel bezit. De laatste jaren zijn al diverse huizen verkocht, o.a. aan de Zwolseweg, de Schammelte, de Hardenbergerweg en de Doormanstraat en de school met onderwijzerswoning aan het Heidepark zullen nu volgen. In de komende raadsvergadering komt ook de verkoop aan de orde van vier van de zes woningen die de gemeente nog bezit aan de Prins Bernardstraat. De andere twee volgen nog te zijner tijd. Burgemeester Knoppers koopt de leegstaande ambtswoning aan de Stationsweg. De overname geschiedt voor de taxatieprijs van 135000 gulden. We zullen onze lezers niet onnodig met cijfers vermoeien, maar durven toch gerust te stellen dat hierdoor de financiële positie van de gemeente belangrijk wordt verbeterd. Deze verbetering beloopt vele tienduizenden guldens per jaar.

Varsenerstraat
De gemeente Ommen is met de erven Wetering tot overeenstemming gekomen over de aankoop van hun huis en erf, nog bewoond door Peter Wetering, aan de Varsenerstraat. Het huis werd vorige eeuw gebouwd door wethouder Peter Schutte, wiens pleegdochter het erfde. Door haar huwelijk met Evert Wetering kwam het daarna in het bezit van de familie Wetering, die wij nog aanduiden met de huisnaam ‘Peter Schutte’. Overigens menen wij te weten dat niet alle erfgenamen zich met de verkoop akkoord verklaard hebben.

Ook huis en erf van mej. G.- en de heer Joh Makkinga aan de Varsenerstraat 8 zijn door de gemeente aangekocht. Het erf zal goeddeels worden benut voor de parkeerplaats die daar moet komen, terwijl het huis voorlopig nog zal blijven staan. De bestrating van het terrein aan de Varsenerstraat, waar voorheen zuivelhuis Habers stond, is gereedgekomen. Er is een mooi parkeerplaatsje ontstaan dat direct al druk werd gebruikt. Hopelijk worden nu ook het restant stenen en een partij afval die daar ligt snel opgeruimd.

De bouw van een nieuwe supermarkt voor het Duits bedrijf Albrechts aan de Varsenerstraat, naast de Ommer Apotheek, heeft het hoogste punt bereikt. Bouwbedrijf Hegeman uit Nijverdal liet de vlag van haar bedrijf op het dak waaien. Bij de aanbesteding van het nieuwe bankgebouw dat de ABN aan de Bouwstraat wil laten bouwen, was de firma Ekkelkamp te Lemele de laagste inschrijver en de firma Joh. van Elburg te Ommen voor het schilderwerk.

Nieuwbouwwijk De Dante
40 gezinnen hebben zich nu in De Dante gevestigd. Het valt ons op dat vele nieuwe bewoners vrijwel direct zijn begonnen met het beplanten van hun tuin. Het lukt, ondanks het slechte weer, zelfs nog deze zomer fleurige bloemen te laten bloeien.

Een bouwonderneming van buiten Ommen die in het plan De Dante bouwt verzuimde voor zijn werknemers de noodzakelijke sanitaire voorzieningen te treffen. Het onvermijdelijke gevolg was dat deze bouwvakkers hun behoeften elders moeten doen, waartoe zij zich vervoegden tussen de fundamenten van de andere in aanbouw zijnde woningen. De Arbeidsinspectie schijnt hierin soms te kort te schieten. Of de gemeente hier zelf ook een taak heeft weten wij zo niet, maar misschien kan gemeentewerken enig toezicht houden en eventueel de Arbeidsinspectie waarschuwen. Zulke viezigheden dienen voorkomen te worden.

Zakennieuws
De heer Jan Keizer heeft zijn Keizer Centra-supermarkt aan de Brugstraat verkocht aan de N.V. Gebr. D. Schuitema. De supermarkt wordt in zijn gehele omvang en opzet voortgezet. De nieuwe ondernemer is de heer Van der Steeg uit Dedemsvaart.

De heer Tom Bey, die de bar De Tronk exploiteert heeft nu ook de bar Route 66 aangekocht voor exploitatie. Deze bar, voorheen Tibben, was momenteel eigendom van de heer Bak te Aardenhout.

Sloper Veneberg heeft de laatste tijd heel wat afgebroken. Aan de Balkerweg werd de boerderij van de familie Van der Bent gesloopt en aan de Derde Rotbrinkweg de boerderij van G.J. Makkinga. Aan dezelfde weg heeft hij nu de boerderij van Jan Paarhuis onder handen genomen die eind deze week geheel zal zijn verdwenen.

Eierhal
Het jubileum van mevrouw Klomp, die 35 jaar de Eierhal aan de Varsenerstraat schoon hield, is niet ongemerkt voorbijgegaan. Bloemen en gebak vertolkten de dankbaarheid van velen die van haar dienstbetoon hebben genoten. De gymnastiekvereniging GVO bood mevrouw Klomp een zilveren broche aan. Mevrouw Klomp was met de vele attenties erg in haar schik. Met de aanbieding van een zilveren broche heeft GVO nu meteen afscheid genomen van mevrouw Klomp en ook de Eierhal, want na 27 jaar heeft GVO nu het gymnastieklokaal aan de Nering Bögelstraat ter beschikking gekregen.

Advertenties
In onze herenkledingzaak en Young Men Shop is plaats voor een jongeman van plusminus 16 jaar. Paping Kruisstraat 7.

Amaloco zoekt voor haar nieuwe vestiging in Ommen meisjes voor de afdeling productie, die zelfstandig kunnen werken. Wil je tussen de f 125 en f 150 netto per week verdienen meld je dan aan bij Amalcoco. Wij maken fotochemicaliën voor de vakman en amateur, Nieuwe Landstraat 3.

Chemische wasserij Moderna heeft plaats voor een actieve jongen om opgeleid te worden tot perser. Aanmelden aan het bedrijf Schurinkstraat 30a. Telefoon 1360.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie