Toekomst Huize Het Laar en gemeentehuis in onderzoek

Het gemeentebestuur van Ommen gaat dit jaar nog aan de slag met een onderzoek naar de toekomstige gebruiksmogelijkheden voor het gemeentehuis en Huize Het Laar.

Huize Het Laar in de wacht op een nieuwe bestemming.

Gemeentehuis
De verwachting is dat de gemeenteraad begin volgend jaar een besluit kan nemen over de toekomst van beide gemeentelijke gebouwen. De gemeente werkt aan vastgoedbeleid. Hierin is opgenomen met welk doel de gemeente Ommen gebouwen in eigendom heeft, maar ook wat de kosten hiervan zijn. Door de gemeenteraad is specifiek gevraagd naar de toekomst van het gemeentehuis en huize Het Laar.

Het gemeentehuis staat halfleeg door veel minder ambtenaren omdat de gemeente bij de uitvoering van haar taken niet meer alles zelf doet maar grotendeels uitbesteed. De vraag is of het gemeentehuis als zodanig nog gehandhaafd kan blijven.

Bestemming Het Laar
Vorig jaar juni kwam de toekomst van Huize Het Laar opnieuw ter sprake in de raad. Een eerder door de gemeenteraad gehouden enquête onder de inwoners werd tegen het licht gehouden. In 2018 werden de meningen van de inwoners gepeild over de bestemming van Huize Het Laar. Die spraken zich uit dat Huize Het Laar zijn maatschappelijke bestemming moet houden. Als mogelijke nieuwe bestemmingen voor het statige pand op landgoed Het Laar scoorden meerdere maatschappelijke bestemmingen. Bovenaan het lijstje kwam de vestiging van een hospice te staan, gevolgd door horeca zoals een restaurant of een hotel. Een vestiging van een museum kwam op nummer 3 te staan en als vierde op het lijstje een gemeentehuis. Gebruik het als school kwam als vijfde uit de bus en als laatste op de top 6 werd als suggestie genoemd commerciële verhuur van het pand. In totaal kwamen destijds 54 inzendingen op het participatieproject binnen.

Forse en dure renovatie
Huize Het Laar is sinds 1932 eigendom van de gemeente Ommen. De ruimte is momenteel verhuurd aan een ondernemer, die er trouwerijen en andere feestjes organiseert. Er moet hoognodig een forse en dure renovatie plaatsvinden. En dus staat gemeente Ommen voor een belangrijke keuze. Huize het Laar zou kunnen worden verkocht aan een persoon of aan een organisatie, die er een mooie bestemming voor weet en ook de renovatiekosten voor zijn rekening wil nemen. Een andere optie is, dat de gemeente zelf de rekening voor de renovatie betaalt, maar ook dan is de gemeente op zoek naar een goede bestemming.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie