Eerde en Eerder Achterbroek in de kijker

“Boeren”, “Burgers” en “Buitenlui”.

De complete brochure Boeren, Burgers en Buitenlui is hier te lezen na een klik op deze link

Boeren, burgers en buitenlui

Deze drie woorden verwijzen naar een tijd dat stad en platteland nog gescheiden waren. Het ging om boeren die toen voorzagen in hun eigen levensonderhoud, burgers die een ander beroep hadden dan boer en dat binnen hun eigen gemeenschap uitoefenden en met “buitenlui” werden bedoeld personen die wel in de plaats woonden of vertoefden maar ergens anders werkten.

Eerde en Eerder Achterbroek

Voor de Open Monumentendag in 2017 aanleiding om deze oude uitdrukking als thema te gebruiken waarbij landgoed Eerde, inclusief het kasteel en het idyllische Eerder Achterbroek centraal stonden. Ter gelegenheid hiervan is toen een fiets- en wandelroute op het landgoed uitgezet en werd een rijk geïllustreerde brochure uitgegeven met de meeste historische wetenswaardigheden over landgoed Eerde en haar bewoners.

Brochure

Naar aanleiding van vragen publiceren wij hier in pdf-formaat de bewuste brochure “Boeren, Burgers en Buitenlui” op de website OudOmmen.nl. Na het aanklikken van de link kan met de pijltjestoets onderaan de pagina’s door de brochure gebladerd worden.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Plaats een reactie