Ommen historisch belicht (3) ‘Olde Vechte’ en ‘Makkinga’s mölle’

(Oud)Ommen historisch belicht met ‘Olde Vechte’, ‘Mulertsdiekie’ en ‘Makkinga’s mölle’.

oldevechte.jpg

Huize Olde Vechte

Op de plek waar nu Huize Olde Vechte staat aan de Zeesserweg in Ommen stond vóór 1900 een windmolen van de firma Smit en Helmich. Met deze molen werd gerst tot gort gepeld. Ook werd uit koolzaad en lijnzaad (zaad van vlas) olie geslagen. De molen werd gesloopt en op deze plaats het nog bestaande herenhuis gebouwd door notaris F.W.N.Baron Mulert die in 1847 notaris in Ommen werd. Ook werd hier het notariskantoor ondergebracht. De notaris kon rechtstreeks van zijn huis over het dijkje ‘Mulertdiekie’ richting ‘Makkinga’s mölle’ aan Den Oordt wandelen. De Vecht doorsneed dus nog niet het laantje, zoals dat na de ‘verbetering’ van de Vecht wel het geval is. De oude Vechtarm ligt er als Olde Vechte nog steeds, zowel voor als achter het huis. Het Mulertsdiekie met aan beide zijden beuken was een geliefd laantje voor verliefde paartjes die in de avonduren de eenzaamheid op prijs stelden…

Een deel van het beukenlaantje is nog terugvinden als je gaat richting zwembad. Vlak langs het klinkerpad staat een prachtige oude beuk met een geweldige stronk.

Nu we het toch over molens hebben: ‘Wie ’s nachts maalt kan zijn kop kwijtraken’. Om de Ommer bakkers van voldoende meel te kunnen voorzien moest Makkinga’s molen soms ook ’s nachts malen. Door gebrekkige verlichting kwam molenaar Roelof Makkinga tijdens het smeren van de hals en de pen van de bovenas met varkensreuzel met een been tussen het bovenwiel en de bonkelaar. Hij moest verder met een houten been door het leven. Een oud molengezegde is dan ook: ‘Kom niet in de kap van een draaiende molen, je kan je kop kwijtraken’.

Den Oordt

Makkinga’s mölle is ook bekend als molen Den Oordt. Het binnenwerk is een jaar of wat terug weer voorzien van een ijzeren krukas, een eerste stap om de oorspronkelijke zaagfunctie van de molen terug te brengen. Zo’n honderd jaar geleden is de molen omgebouwd tot korenmolen. Als het aan de beherende Stichting Ommer Molens ligt wordt Den Oordt in 2024 weer een houtzaagmolen. Het is dan op de kop af 200 jaar geleden dat de molen op deze plek werd gebouwd.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie Oud Ommen.nl

Huize Olde Vechte
Huize Olde Vechte

Mulertsdiekie richting molen Den Oord
Mulertsdiekie richting molen Den Oord

Olde Vechte
Olde Vechte

Eeuwenoude beuken van Olde Vechte
Eeuwenoude beuken van Olde Vechte

Molernaars op Den Oord
Molernaars op Den Oord

Op de achtergrond de beuken van de vroegere Mulertsdiekie
Op de achtergrond de beuken van de vroegere Mulertsdiekie

Verbeteringsplan van de Vecht uitgevoerd in 1901
Verbeteringsplan van de Vecht uitgevoerd in 1901


Naschrift Webredactie OudOmmen.nl, zie ook:

  • De eerste afbeelding bij “Foto’s en afbeeldingen” -> “Ommen” ->”Vecht (activiteiten)“.
    Een foto van het kanaliseren van de oude Vecht gezien vanaf de Vechtbrug, met het Mulertsdiekie nog zichtbaar op de achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s