In Ommen staan de meeste huizen op wielen

In Ommen staan de meeste huizen op wielen, of aan palen. We hebben het dan over caravans en tenten.

De Stekkenkamp, camping tot 1993

Ze herbergen samen met de bungalows in de vakantieparken in de zomermaanden en andere vakantieperiodes zo’n kleine 50.000 mensen. Dat levert alles bij elkaar een miljoen overnachtingen op, elk jaar opnieuw. Op een vaste bevolking van ruim 18.000 zielen vergt dat een uiterst zorgvuldig beleid van de gemeente, en evenzeer van allen die leiding moeten geven aan groeperingen die belangen hebben in de gemeenschap. Eigenlijk van iedereen die belang hebben bij een goed evenwicht tussen de economische betekenis van die jaarlijkse stroom toeristen en het leefmilieu in de dorpen en de stad die deel uitmaken van de gemeente Ommen.

Rode draad door gemeentebeleid

Er zijn veel ondernemers die leven van toerisme en recreatie en het is goed dat zij profiteren van de drukte. Maar vaak doet dat de vraag rijzen of Ommen moet streven naar nog meer toeristen, of naar een betere kwaliteit van de voorzieningen. Meer is niet altijd beter. Het toerisme loopt ook als een rode draad door alle gemeentebeleid. Voortdurend blijft de vraag hoever kun je gaan met dat toerisme. Waar ligt de goede harmonie tussen het werven van toeristen en het behouden van de rust, de troefkaart van Ommen.

Foto’s

Op de bovenste foto de Stekkenkamp in Zeesse. Tussen 1938 en 1993 camping van de familie Lemmers. De naam Stekkenkamp kreeg het omdat hier op de hoge es eikels werden gezaaid door de toenmalige eigenaar, Baron van Pallandt. Deze liet op diverse plekken van zijn landgoed van de gekiemde eikels jonge boompjes planten. Nu heeft het onder de naam  van ‘Vechtgenotenhuis’ een heel andere functie. De boerderij met de houten topgevel aan de voorkant is sinds 2008 een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten.

Onderste foto. Camping De Roos in Beerze, tegenwoordig Camping Huttopia De Roos. De camping ligt fraai in het rivierduinlandschap aan de Vecht. Het begon hier allemaal rond 1921 door de familie De Roos met tentenkampen van de padvinderij. Dat juist in de buurt van Ommen een tentenkamp van de padvinders neerstreek, is niet per ongeluk. Ommen is dankzij Scouting Nederland, een belangrijk nationaal en internationaal Scouting centrum. Sinds 2019 is het Frans kampeerconcern Huttopia eigenaar.

Camping De Roos in de zeventiger jaren van de vorige eeuw.

Tekst: Harry Woertink – Foto’s: collectie OudOmmen.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s