Vrijwilligster Gre Pannenkoek neemt na 40 jaar afscheid van Historisch Museum Ommen

OMMEN – Gre Pannekoek (80) neemt na 40 jaar afscheid als vrijwilliger van het Historisch Museum Ommen.

Na 40 jaar vrijwilliger bij het museum neemt Gre Pannekoek afscheid.

Al die tijd was Gre actief als museumgids, kaartjesverkoper en toezichthouder in het museum waar bezoekers een stap in de geschiedenis maken. Door haar lange staat van dienst werd Gre beschouwd als inventaris van het museum, die nog net niet in een vitrine is gezet. Dat vooral ook omdat ze voor alles inzetbaar was.

Leuk om te doen

“Het is mooi geweest na veertig jaar. Ik heb het met veel plezier gedaan. Gezellig ook altijd met een leuke club mensen”, zegt Gre terugkijkend. ”Je komt in contact met allerlei mensen, zowel als het gaat om de museumbezoekers als de vrijwilligers. Maar ik heb eerder gezegd als ik 80 jaar word, dan stop ik ermee.”

Vrijwilliger in het museum zijn is toegangskaartjes verkopen, rondleiden en vertellen over de historie van de streek. “Ze konden me voor alles inzetten. Toen het nog Streekmuseum was, bemoeide ik me ook met de inrichting van het museum of andere klusjes. Als iets niet te vinden was werd er gezegd: vraag Gré maar, die weet het wel”, lacht Gre Pannekoek.

“De contacten met de beheerder en de vrijwilligers waren altijd goed. Met bezoekers omgaan vond ik ook heel leuk. Ik heb eerder bij Taxi Steen gewerkt en ben later bij het Streekmuseum gekomen om vrijwilligerswerk te doen”.

Vernieuwing museum

Het museum in molen en tolhuis aan Den Oordt is getransformeerd van een streekmuseum naar een historisch museum en kreeg na nieuwbouw veel meer plek. “Het verschil tussen het oude en nieuwe museum? Het oude vond ik gezelliger en knusser, maar begrijp ook wel dat het museum aan vernieuwing toe was. Jammer is dat je in het nieuwe eigenlijk geen grote groepen kunt ontvangen. Met het Streekmuseum hadden we vaak bussen met bezoekers en schoolkinderen. Die konden we ontvangen met een kopje koffie of een films voordat ze door het museum gingen. Dat is nu niet mogelijk omdat alle ruimte in gebruik is”, aldus Gre Pannekoek.

“In de loop van de jaren heb ik met verschillende museumbeheerders gewerkt. Het klikte altijd prima. Ik heb het veertig jaar met plezier gedaan. Als ik zag dat ergens iets niet goed liep, dan zei ik daar wel wat van en kwam met oplossingen. Dat is altijd gewaardeerd. Op een gegeven moment kon ik zelfs als beheerder in vaste dienst van het museum komen, maar daar heb ik toch van afgezien”, aldus Gre.

Veel kennis over Ommen

“Mijn man Bert Pannekoek was kort bij het museum betrokken en is wat anders gaan doen. Het museumbestuur vroeg toen of het niet wat voor mij was. Ik ben in het Drentse Emmen geboren, maar dankzij het museum heb ik nu veel meer kennis over Ommen en omgeving. Als ik iets hoor of zie dan kan ik dat heel goed onthouden. Daar heb ik mijn voordeel mee gedaan”, aldus de afscheid nemende Gre Pannekoek, geboren als Grietje Moes.

Officieel afscheid

Donderdagmiddag 27 oktober wordt officieel afscheid genomen van Gre Pannekoek tijdens een gezellig samenzijn met bestuur en vrijwilligers in het museum. Dan ook wordt Harold Dokter in het zonnetje gezet voor zijn 12,5 jaar dienstverband als beheerder van het museum.

Tekst en foto: Harry Woertink