Fietsmuseum in Ommen organiseert historische dag op zaterdag 24 juni

OMMEN – Historische fietsen, antieke klederdracht en oude muziek zijn zaterdag 24 juni 2023 ingrediënten van de historische dag van het Historisch Rijwielmuseum Ommen.

Sfeerimpressie van de historische rijwieltocht van 2022.

Het historisch fietsfestijn heeft allemaal te maken met de viering van ‘Ommen 775 jaar stadsrechten’.

Oude Fiets

De historische dag begint om 11 uur als een grote groep van historische fietsen vanaf het fietsmuseum in gang gezet wordt met berijders in kleding uit ook lang vervlogen tijden. Zij maken op hun oude fiets een ritje door de omgeving van Ommen. De deelnemers zijn afkomstig uit de verre omtrek: van Noord-Holland tot Brabant en zijn lid van de “Oude Fiets”, een landelijke historische rijwielvereniging met ongeveer 700 leden. Zij sleutelen individueel of in clubverband aan oude fietsen, spitten oude documentatie door en gaan regelmatig in clubverband erop uit.

Fietsroute

Door het Historisch Rijwielmuseum is een prachtige fietsroute uitgezet langs de Vecht van ongeveer 30 kilometer. Via Vilsteren gaat de rit richting Dalfsen. Hier wordt een bezoek gebracht aan museum Spijkerman aan de Hessenweg, een museum met een grote verzameling van antieke motoren, brommers, fietsen en legervoertuigen van vader Lambert en zoon Albert Spijkerman als gevolg van een uit de hand gelopen hobby.

Sfeertje van vroeger

Rond de klok van vier uur ’s middags wordt het bonte gezelschap van fietsers weer in Ommen terugverwacht bij het fietsmuseum op het Kerkplein. Hier zijn de museumvrijwilligers de hele dag in klederdracht in touw. Het sfeertje van vroeger wordt bovendien verhoogd met middeleeuwse muziek door het duo “Ontfanck Gheselle”. Zij spelen op eigen gemaakte instrumenten.

De historische fietsdag is onderdeel van de viering ‘Ommen 775 jaar stadsrechten’. Daarom ook dat het museum erop rekent dat veel mensen komen kijken, vooral ook bij de start en finish van de oude fietsen.

Historisch Rijwielmuseum Ommen, Kerkplein 6 Ommen

De openingstijden t/m oktober: dinsdag en zaterdag 11.00 – 17.00 uur; woensdag t/m vrijdag 13.30 – 17.00 uur. Zondag en maandag gesloten.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Herdenking 400 jaar Ommerschans

De vereniging De Ommerschans herdenkt met een lezing op zaterdag 24 juni dat het 400 jaar geleden is dat werd besloten tot de aanleg van de Ommerschans, als verdedigingsschans.

Troepenmacht op de Ommerschans

Met als titel: “De belaagde en gelaagde geschiedenis van de Ommerschans” wordt de lezing ter gelegenheid van het vierde eeuwfeest gehouden in de hooiberg van de Veldzichthoeve van de Ommerschans door Kasper van den Berghe, aanvang 14.00 uur. Van den Berghe is archeoloog en heeft eerder onderzoek gedaan in het veld en in de archieven naar de archeologische waarden die nog aanwezig zijn in de Ommerschans. Aanmelden uiterlijk 17 juni op het mailadres: info@ommerschans.nl

Tachtigjarige oorlog

Om de geschiedenis van de Ommerschans nog even op te frissen het volgende. De goedkeuring van de Raad van State om de schans aan te leggen valt in 1623, echter de aanleg zelf van de Ommerschans duurt dan nog enkele jaren. In 1628 is het zover dat de schans ingezet kan worden tegen de plundertochten van de Spaanse leger voor met name de noordelijke provincies. Het gaat dan om de Tachtigjarige Oorlog, die in 1568 begon en eindigde in 1648.

Lees verder Herdenking 400 jaar Ommerschans

Landgoed Junne, één van de groene parels in Ommen

Landgoed Junne kent veel cultuurhistorische elementen zoals boerenhoeves, agrarische esgronden, houtwallen, stuifzanden en heidegebiedjes.

2006. Boerderij in Junne met bakhuisje en waterput.

Op landgoed Junne bevinden zich boerderijen, (vakantie)woningen en een zagerij. Junne staat bekend om zijn gevarieerde bos. Junne is in de Middeleeuwen ontstaan als een esdorp op de overgang van de lage drassige gronden langs de Vecht naar de hoger gelegen gronden. De boeren hadden hier alles wat ze nodig hadden: akkers, weiden, hout en heide. Ze richten samen een genootschap op, de marke, waarin regels werden vastgesteld ten aanzien van aandeel en gebruik van de beschikbare gronden.

Lees verder Landgoed Junne, één van de groene parels in Ommen

Eric Schutte exposeert kunstwerken van Vilsterse plekjes in landgoedcentrum

VILSTEREN – In het Landgoedcentrum in Vilsteren is zaterdag een expositie geopend van beeldend kunstenaar Eric Schutte uit Ommen.

Eric Schutte exposeert in Landgoedcentrum Vilsteren.
Zie voor meer foto’s van de opening van de expositie het album “2023 – Opening expositie kunstwerken van Vilsterse plekjes“.

Het gaat om schilderijen die gemaakt zijn van Vilsterse plekjes. In de hooiberg tegenover het Landgoedcentrum is ook een door Schutte geschilderd panorama te zien van de zogenaamde Kurketrekker in Vilsteren, één van de mooiste plekjes in het kerkdorp .

Veelzijdig

Schutte is een veelzijdig kunstenaar. Zijn werk is en was te zien op verschillende plaatsen. Eric (1969) heeft zijn jeugd doorgebracht in Giethmen en woont in Ommen. De beeldend kunstenaar is leraar creatieve vakken, zoals beeldende kunst, tekenen en schilderen, op een middelbare school in Hardenberg en doceert in de examenklassen van HAVO en VWO. Hij heeft een afgemaakte studie aan de kunstacademie in Zwolle, het huidige Artez.

Lees verder Eric Schutte exposeert kunstwerken van Vilsterse plekjes in landgoedcentrum

Geschiedenis Vilsteren vastgelegd in nieuw boek: van buurschap tot landgoed

VILSTEREN  – Met de titel “Van buurschap tot buurtschap, van marke tot landgoed”, is een nieuw boek over de geschiedenis van Vilsteren verschenen.

Burgemeester Hans Vroomen (rechts) ontvangt het eerste exemplaar uit handen van de auteur Eduard Cremers.
Zie voor meer foto’s en video van de boekpresentatie het album “Boekpresentatie ‘Van buurschap tot buurtschap, van marke tot landgoed’“.

Eerste exemplaar

Het 575 pagina’s tellend boek beschrijft de rijke geschiedenis van Vilsteren tot 1970. Daarnaast bevat het boek tal van foto’s en ook foto’s van de door beeldend kunstenaar Eric Schutte uit Ommen gemaakte schilderijen van diverse Vilsterse plekjes.

Lees verder Geschiedenis Vilsteren vastgelegd in nieuw boek: van buurschap tot landgoed

Raad akkoord met plannen zaagvaardig maken molen Den Oord

Stichting de Ommer Molens kan verder met de plannen voor het zaagvaardig maken van molen Den Oord.

1912. Molen Den Oord als zaagmolen, later korenmolen en straks weer zaagmolen.

De gemeenteraad schaarde zich achter de plannen. Om ze uit te kunnen voeren moet de zaagschuur onder de molen – nu nog in gebruik als expositieruimte – worden opgegeven door het Historisch museum, onderdeel van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). Daarvoor krijgt het museum straks nieuwe vervangende expositieruimte aan de andere kant van het vorig jaar gereedgekomen museum.

Samen tot een oplossing komen

Wel stelt de gemeenteraad als voorwaarde dat betrokken partijen (Molenstichting als beheerder van de molen en het CCO) vooraf in een intentieovereenkomst uitspreken dat ze bereid zijn om samen tot een gedragen oplossing te komen voor het ruimtevraagstuk van het museum.

Raad stelt 400.000 euro beschikbaar

De raad trok 400.000 euro uit voor de uitvoering van de plannen: € 100.000 voor het zaagvaardig maken van de molen en 250.000 euro voor het oplossen van het ruimtevraagstuk van het museum. Verder 50.000 euro voor het tijdelijk oplossen van het van het ruimtevraagstuk en het opstellen van een ambitiedocument, waarin de kansen voor samenwerkingen tussen partijen op locatie als in het geheel van het cultureel-recreatieve spectrum van Ommen worden uitgewerkt. De provincie zegde de Stichting Ommer Molens al eerder een subsidie toe van bijna 300.000 euro.

Ambitieuze plannen

De raad sprak van ambitieuze plannen en was kritisch met de vraag of de plannen wel financieel haalbaar zijn. Echter, de win-win situatie bleef ook niet onbelicht. Een toeristische attractie die Ommen nog meer op de kaart zet en de geschiedenis levend houdt, zo werd door de raad gesteld. De PvdA-fractie stemde tegen de plannen. Als het aan de Molenstichting ligt zijn de plannen gerealiseerd in 2024. Dan bestaat molen Den Oord namelijk 200 jaar.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

Meer over de plannen van het zaagvaardig maken van molen Den Oord is hier te lezen.

Raadslid Gerrit de Jonge krijgt koninklijke onderscheiding bij afscheid

Gerrit de Jonge is tijdens zijn laatste raadsvergadering koninklijk onderscheiden voor zijn inzet voor de Ommer samenleving.

Gerrit de Jonge samen met zijn vrouw Netty bezig met zijn afscheidsspeech met de koninklijke versierselen op zijn colbert gespeld.

De afscheidnemende politicus werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem aan het eind van de raadsvergadering opgespeld door burgemeester Hans Vroomen. De 67-jarige De Jonge stopt als raadslid voor de VOV vanwege zijn ziekte.

13 jaar van de straat naar de raad

Burgemeester Vroomen blikte in een korte toespraak terug op het 13 jaar raadswerk van De Jonge en prees zijn inzet als volksvertegenwoordiger. “Een afscheid met pijn in mijn hart”, aldus Vroomen, “We hadden je nog graag lang in ons midden gehad”. De Jonge viel met name op omdat hij de politiek van de straat naar de raad wist te brengen. Vroomen omschreef De Jonge als iemand die altijd bevlogen en scherp is, ook vanuit de oppositie maar ook – als het kon – zoekend naar verbinding met andere fracties in de raad.

Zichtbaar

Volgens Vroomen zijn de verdiensten van De Jonge voor Ommen buitengewoon geweest. Ook buiten de raad om: altijd toegankelijk, bespreekbaar, betrokken, zichtbaar. “Met die zichtbaarheid en betrokkenheid was je én ben je een voorbeeld voor elke lokale politicus”.

Lees verder Raadslid Gerrit de Jonge krijgt koninklijke onderscheiding bij afscheid

1913 – 2023: 110 jaar kamperen op Eerde

Dit jaar is het 110 jaar jaar geleden dat er voor het eerst scouts naar Eerde kwamen en scoutingactiviteiten op Labelterrein Eerde van Scouting Nederland aan de Kruupweg in Ommen werden gehouden. Dankzij baron Philip Dirk van Pallandt is landgoed Eerde nog steeds het kloppend hart van de padvinderij.

1920_ap0002.max-1600x800-1

1920. Kamp van de Nederlandsche Meisjesgilde op Eerde. Landgoed Eerde was ooit het hoofdkampeerterrein en opleidingscentrum voor de vrouwelijke padvinders. 

Landgoed Eerde

Toen baron Van Pallandt in 1913 – hij was slechts 23 jaar – eigenaar werd van het landgoed gaf hij meteen de padvinderij vrijelijk toegang. Het kampeerterrein werd onderdeel van de Nederlandse Padvindsters Gilde (NPG). Het scoutingkampeerterrein Eerde was slechts een klein deel van het landgoed van de baron, dat meer dan 1.500 hectare omvatte. De huidige boswachterij Ommen, het Eerder Achterbroek én het kasteel Eerde met grondgebied maakten er allemaal deel van uit. Al meteen in 1913 kampeerden de eerste padvinders aan de Regge bij de Steile Oever. NPO Troep 2 – later de Baron van Pallandt Troep – uit Den Haag stond onder leiding van Jan Schaap, een belangrijke persoon in de eerste jaren van de padvinderij in Nederland én een goede vriend van de baron. Hij zou vanaf 1913 elk jaar met zijn Troep terugkeren voor een kamp op Landgoed Eerde.

Stafhuisje

Kampeerterrein Landgoed Eerde van Scouting Nederland is een klein en rustig kampeerterrein. Padvinders hebben dit prachtige gebied 110 jaar geleden ontdekt en de scouts van de 21ste eeuw vinden de weg nog steeds naar dit ongerepte stukje bos langs de rivier de Regge. Op het terrein bevinden zeven verschillende kampeerterreintjes met enkel een kraantje voor stromend water. Geen elektriciteit, dus primitief. Open vuurtjes moeten zorgen dat water en eten gekookt kan worden. Verder een Blokhut en een Stafhuisje, gebouwd rond 1926. En er is nog een wc. Meer niet. Anno 2013 vind je op kampeerterrein Eerde nog steeds de sfeer van vroeger. Lees verder 1913 – 2023: 110 jaar kamperen op Eerde

Nieuwsbrief ( 68) van de Stichting OudOmmen.nl. is weer uit

Na een onderbreking is de Nieuwsbrief “‘t Zuute Plassie” van OudOmmen.nl weer uitgekomen.

Zuute plassie is niet alleen een typisch Ommer specialiteit, maar ook de naam van de digitale Nieuwsbrief van de website OudOmmen.nl

De ons bekende lezers hebben inmiddels nummer 68 van ’t Zuute Plassie mogen ontvangen in hun mailbox.

De opzet is voortaan om bij het verschijnen van het historisch kwartaalblad De Darde Klokke tegelijkertijd óók een Nieuwsbrief ‘t Zuute Plassie uit te brengen.

Wie ’t Zuute Plassie nummer 68 niet heeft ontvangen en deze wel (gratis) ontvangen wil in zijn of haar mailbox, kan een mail sturen aan harrywoertink@OudOmmen.nl

Redactie OudOmmen.nl

Ommen gaat 17 juni voor even terug in de tijd

De Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten is volop aan het werk om van zaterdag 17 juni 2023 een feestdag te maken.

Ommen op 17 juni in Middeleeuwse sferen (foto ter illustratie)

Middeleeuws

Die dag zal Ommen middeleeuws kleuren. Aan de oever van de Vecht wordt een heus middeleeuws ridderkampement opgebouwd vol demonstraties en ridderspelen. In het centrum van Ommen vinden middeleeuwse muzikanten, verhalenvertellers en ambachtslieden een plek. Ommen gaat terug in de tijd gaan en ervaren hoe het leven er uit zag in de tijd dat Ommen haar stadsrechten kreeg.

Reünie

Op 25 augustus vindt de reünie voor oud(e) Ommenaren plaats. Iedereen die geboren is voor 1954 en is opgegroeid in Ommen is van harte welkom. Ontmoet elkaar, haal samen herinneringen op en vertel verhalen. Alle informatie over het programma, de tijden en de mogelijkheid om zich op te geven staan op de website www.ommen775jaar.nl waar ook het actuele nieuws te vinden is in het kader van de viering Ommen 775 jaar.

Bron: Stichting Ommen 775 jaar stadsrechten – Foto’s: collectie OudOmmen.nl