Zuute plassies typisch Ommer specialiteit – ze zijn er weer

Ze zijn er weer: de zuute plassies, een traditioneel stroopbroodje dat alleen Ommen kent en in de laatste maanden van het jaar verkrijgbaar is bij de bakkers in Ommen.

Zuute plassies zijn het lekkerst met een klein beetje boter.

Zuute plassies zijn al bijna anderhalve eeuw een typisch Ommer lekkernij. Elk zichzelf respecterende stad of dorp heeft haar eigen specialiteit. Zo zijn er Bosschebollen, Dalfser moppen of Zwolse balletjes. Ommen heeft zuute plassies als specialiteit. Daar zijn ze best trots op.

Traditie

Zodra de “r” weer in de maand is begint het bakken van de zuute plassies. De vraag is steeds groot. Veel Ommenaren die elders wonen komen speciaal naar Ommen om zuute plassies te kopen. Zuute plassies eten is een traditie. “Zuute” staat voor zoet en “Plassie” voor broodje, met als voornaamste smaakmakende bestanddelen stroop en anijs. Een zoet plasje is ook een feestbroodje voor de dagen rond Sinterklaas.

De stroopbroodjes uit Ommen gaan letterlijk en figuurlijk als zoete broodjes over de toonbank. Omdat ze zo goed in de smaak vallen kan Ommen vandaag de dag nog steeds genieten van dit luxebroodje. Voor wie ze (nog) niet kent: een zacht stroopbroodje in honingraatvorm gebakken met een doorsnee van 6 cm en 4 cm hoog. Aan de bovenkant goudbruin, binnenin grijsachtig oker en ze zijn het lekkerst met een klein beetje boter.

Sint-Nicolaas

Zuute plassies zijn er al sinds 1878 en werden volgens de geschiedenis voor het eerst gebakken door bakker Makkinga. Andere bakkers hebben in de loop der tijd de kunst van het plassie-bakken van Makkinga afgekeken. Het populaire broodje vindt oorsprong in het feest van Sint-Nicolaas toen het van een rooms-katholiek heiligenfeest is geworden tot een niet-kerkelijk feest. Toen kregen veel elementen van de huidige Sinterklaasviering vorm en brak de tijd aan van zoet en lekkers. In het midden van de negentiende eeuw kenden verhoudingsgewijs Ommen een groot aantal bakkers. Om hoofd te kunnen bieden tegen de moordende concurrentie moesten de bakkers met nieuwe bakproducten komen. De verkoop van de luxebroodjes was een mooie aanvulling op de omzet. Zo is eigenlijk het zoete plasje als een feestbroodje voor de dagen rond Sinterklaas ontstaan.

Anijs

Als midwinterbaksel lag de toevoeging van anijszaad dan ook voor de hand. Ondanks dat het recept voor de andere bakkers geheim was, kwamen zij min of meer tegelijk met hetzelfde broodje op de markt. Opmerkelijk daarbij was dat alle bakkers dezelfde benaming voor deze lekkernij kozen: zuute plassie, ofschoon sommige bakkers er wel hun eigen schrijfwijze op nahielden variërend van zuute plässie tot zûte plassie. Eet smakelijk!

Tekst en foto: Harry Woertink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s