Het Ommer openlucht zwembad ‘Olde Vechte’ bestaat 65 jaar en de ‘Stichting Zwembad Olde Vechte’ die het openluchtbad exploiteert viert dit jaar het 5-jarig bestaan.
In 1964 is het de 9-jarige Arie van Tongeren de 100.000e bezoeker van het zwembad. Hij krijgt uit handen van burgemeester C.P. van Reeuwijk en badmeester Henk van Heuveln een gratis abonnement voor het volgende jaar.
Foto: OudOmmen
Zie voor meer foto’s het album “Zwembad Olde Vechte”.
Is normaal gesproken een zwembad een ideale plek om af te koelen, het zorgde in Ommen ook voor oververhitte hoofden. De bouw, maar nog veel meer een voorgenomen sluiting van het bad leidde tot bijna een bestuurscrisis in de gemeentepolitiek. In 2009 werd een dure maar grondige renovatie uitgevoerd. Uiteindelijk leverde dat niet het gewenste financiële resultaat op. Uiteindelijk neemt in 2015 de toen opgerichte Stichting Zwembad Olde Vechte de exploitatie over.
4 juni 1955
Het aan de Zeesserweg – tussen de Vecht en oude Vecht – gelegen zwembad is officieel geopend op zaterdag 4 juni 1955. Eerder konden zwemlustigen zwemmen in het “Zeesserstrand” een particulier initiatief gelegen in een inham van de rivier de Vecht met enkele badhokjes en als eerste badmeester Chris Smit. Na de Tweede Wereldoorlog werd regelmatig gepleit voor de bouw van een nieuw zwembad met schoon gefilterd water. Een eerste berekening ging uit van 50.000 gulden bouwkosten. De bank stelde zich garant voor 30.000 guldens en de ontbrekende 20.000 guldens zou dan door de burgerij opgebracht moeten worden. Echter, bij een mogelijke oprichtingsvergadering meldde zich slechts 2 belangstellenden. “De bevolking is nog niet rijp voor een zwembad” constateerde raadslid Vos in de gemeenteraad, toen raadslid Moerman in 1949 het onderwerp nog eens weer aansneed in de gemeenteraad.
Zwembad geen luxe
Als bij herhaling aan het adres van het gemeentebestuur doorklinkt dat toeristen zich verbazen over het gemis van een goed geoutilleerd zwembad in Ommen ziet ook het gemeentebestuur in dat een zwembad geen luxe is. In 1951 wordt een plan ontworpen voor de bouw van een nieuw zwembad. Als locatie wordt gekozen het terrein gelegen tussen de Vecht en de oude Vechtarm, achter Huize Olde Vechte, vlak bij de kom van Ommen. De bouwkosten werden geraamd op 160.000 gulden. Maar burgemeester en wethouders schrikken van de hoogte van dit bedrag en halen het voorstel van de raadsagenda. De raad besluit echter wel om voorlopig 50.000 gulden op zij te zetten voor een goedkopere variant. De Ommer bevolking zit echter ook niet stil. Bekende Ommenaren gaan zich er mee bemoeien. Ze komen samen tot één conclusie: er moet op korte termijn in Ommen een zwembad komen.
Knoop doorgehakt
In december 1952 hakt de gemeente de knoop door en besluit tot de bouw en aanleg van het nieuwe zwembad achter Huize Olde Vechte. De voorgenomen bouw wordt omschreven als: niet luxueus, maar wel buitengewoon praktisch. Er komt ook een speciaal kleuterbassin. Het bad kan 750 mensen tegelijk bevatten, hetgeen ruimschoots voldoende geacht wordt voor de topdagen in het hoogseizoen. De bouw wordt vervolgens op 10 april 1954 gegund aan G.F. ter Wee uit Geesteren voor wat betreft de gebouwen en bassins en het grond- en graafwerk wordt uitgevoerd door D. Blankevoort uit Bloemendaal.
In augustus 1954 is het zover dat zwemlustigen voor het eerst in het nieuwe zwembad kunnen zwemmen ofschoon nog niet alles is afgewerkt. In aanwezigheid van B en W en de gemeenteraad is het mejuffrouw van Gelder die als eerste te water gaat en is het Bennie Siero die als eerste een duiksprong maakt. Vervolgens een jaar later, 4 juni 1955, volgt de officiële opening van het nieuwe zwembad. De belangstelling is enorm, zowel de eigen bewoners als de toeristen komen massaal op het fraai gelegen bad af. De teller komt het eerste seizoen op 50.000 bezoekers. Op maandag 5 september 1955 wordt in het zwembad de eerste schoolzwemdag georganiseerd met ruim 200 scholieren deelnemen onder leiding van badmeester S. de Jong en zijn assistenten de heren J. de Haan en J.C. ter Laak. Bekend wordt dan gemaakt dat er plannen zijn om in december van dat jaar een zwemclub op te richten. Het totaal aantal bezoekers in 1958 steeg vergeleken met een jaar eerder van 34.000 naar 53.000. In 1964 is het de 9-jarige Arie van Tongeren de 100.000ste bezoeker van het zwembad. Hij krijgt uit handen van burgemeester C.P. van Reeuwijk en badmeester Henk van Heuveln een gratis abonnement voor het volgende jaar. Even later kan ook de 110.000ste bezoeker welkom geheten worden als Bertha de Lange uit Giethmen langs de kassa komt. Ook voor haar is er een gratis abonnement.
Herinneringen
Zwemmers die in de zestiger jaren in het zwembad kwamen herinneren zich nog de grote plek voor het stallen van de fiets halverwege het pad richting zwembad. Was je te vroeg dan was het wachten achter een groot hek. Als die vervolgens open ging rennen naar de toegangspoort met kassamedewerkster Gerda Timmerman. Als de sloten van het hek los gemaakt waren was het linksaf slaan voor de heren en rechtsaf voor de dames om de badhokjes te bereiken. Voor de hele jongeren was er het zogeheten “Schapenhok” voor het omkleden. Na gebruik van het badhokje je kleerhanger afgeven aan mevrouw Jalving of aan Jan Paarhuis. Je kreeg dan een polsbandje met een nummer. Voordat je het zwemwater inging de onvermijdelijke voetbaden en de (koude)douches. Of de tegels die zomers zo heet waren. En bovenal de prachtige ligweide langs het water van de oude Vecht. Voor de naast het zwembad wonende badmeester Henk van Heuveln leek het voor anderen een droombaan: gezeten onder een parasol in de zon hoog boven het zwembad uitkijkend met af en toe een fluitje om de orde in het zwembad te handhaven. Sinds 1968 wordt het zwemwater verwarmd.
Sluiting zwembad
Dan komen er kwakkeljaren voor het zwembad. Minder inkomsten door minder bezoek, vooral ook omdat de meeste campings inmiddels voorzien zijn van een eigen zwembad. De gemeente moet steeds meer geld toeleggen op de exploitatie en overweeg sluiting van het zwembad. Het zorgt er voor dat de tongen in de gemeenteraad zich roeren die zover gaan dat coalities worden opgezegd. Een onderzoeksbureau wordt ingehuurd die gunstige berekeningen maakt en tot de slotsom komt dat bij een vernieuwd zwembad meer bezoekers te verwachten zijn. Medio september 2009 wordt vervolgens het startschot gegeven voor de renovatie en nieuwbouw van het zwembad. Het bestaande 50-meter bad wordt verbouwd tot 25-meterbad, recreatiebad en technische ruimte. Verder wordt een nieuw peuterbad gerealiseerd en de kleedruimtes gerenoveerd.
Stichting Zwembad Olde Vechte
De prognoses in bezoekersaantallen zoals eerder gesteld komen niet uit. Begin 2014 wil de gemeente wederom uit financiële overwegingen het zwembad afstoten. Er ontstaan acties van zwemmers, zoals de groep ‘Vroege Vogels’ die elk vroege morgen het zwembad bezoeken. Ze willen het zwembad open houden. Hieruit ontstaat dan vervolgens de Stichting Zwembad Olde Vechte, geleid door een vrijwillig bestuur. Op 8 april 2015 is dit bestuur officieel van start gegaan. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de stichting de exploitatie heeft overgenomen. De stichting weet met vrijwilligers vooral kosten te besparen op het toezicht in het zwembad. In het eerste jaar zijn de zaken dan ook goed gegaan. Zowel het aantal bezoekers als de inkomsten zijn boven verwachting uitgekomen. Het aantal bezoekers steeg van 14.000 in 2015 naar 16.500 in 2016. Ook het aantal verkochte abonnementen verdubbelde ruim. Dat ging van 160 in 2015 naar 345 in 2016. De subsidie van de gemeente in 2016 aan het zwembad kwam in totaal op 90.000 euro. In 2017 gaat dat naar 70.000 euro, in 2018 krijgt het zwembad 60.000 euro en daarna blijft de gemeentelijke bijdrage 50.000 euro per jaar voor onderhoud van de apparatuur en het bad. Bovendien is het bad in de loop van de jaren leuker aangekleed.
Bron: Harry Woertink – 18 maart 2020