Ommen en 23 buurtschappen

De buurtschappen van Ommen zijn ontstaan vanuit de vroegere Marken. Ondanks dat Ommen 14 van deze Marken telde is het aantal buurtschappen rond Ommen veel groter.

 De klok met vermelding van de Ommer buurtschappen aangeboden in 1956 door de gemeenteraad ter gelegenheid van de officiële ingebruikstelling van het gemeentehuis aan de Markt.
Foto: Harry Woertink

In 1923 telde Ommen er 23 in totaal. Na samenvoeging van de gemeenten Ambt-Ommen en Stad-Ommen op 23 mei 1923 tot één gemeente werd overgegaan tot nummering van woningen en andere gebouwen door middel van bordjes met letters en cijfers. Op één na werden alle letters van het alfabet hiervoor gebruikt. De letters correspondeerden met de secties van het Kadaster en de nummers met de volgorde van de gebouwen in de desbetreffende buurtschappen. Voor Ommen (De Kom) werd de letter A gebruikt en voor de volgende 23 buurtschappen was de letter B voor Vilsteren. Verder ging het met de C: Giethmen; D: Lemele; E: Lemelerveld; F: Archem; G: Besthmen; H: Eerde; I: Junne; J: Zeesse; K: Beerze; L: Beerzerveld; M: Stegeren; N: Arriën; O: Varsen; P: Vinkenbuurt; R: Ommerschans; S: Ommerveld; T: Witharen; U: Emsland; V: Ommerbos/Rotbrink; W: Laarakkers/Dante; X: Arriërveld; IJ: Stegerveld en tot slot de Z: Dalmsholte.

In 1928 zijn vervolgens in de kom van Ommen de straatnamen ingevoerd. Daardoor kwam de A-nummering voor Ommen te vervallen. Bepaalde adressen, met name voor mensen van buiten, waren vanaf toen beter te vinden en voorkwam dat Ommen een doolhof werd. In de buurtschappen bleef de letter-cijfermethode gehandhaafd tot augustus 1961. Toen kwamen daar ook de bekende straatnaambordjes met namen van de weg of straat. Hiervoor werden dikwijls namen gebruikt met een knipoog naar het verleden of zomaar een bedenksel gezogen uit de grote bekende duim.
De grens van de kom van Ommen is in de loop der jaren steeds naar buiten verlegd en heeft inmiddels de buurtschappen Dante en de Rotbrink opgeslokt. Verreweg de meeste buurtschapsnamen van 1923 tot 1961 bleven bestaan door er een weg naar te vernoemen. Het Ommerveld en Stegerveld zijn echter helaas in het vergeetboek geraakt. Het Ommer deel van Lemelerveld werd in 1996 bij Dalfsen gevoegd. Door het Kadaster wordt nog steeds onderscheid gemaakt tussen Ambt- en Stad-Ommen. Wie geboren is vóór 23 mei 1923 kan de plaats Ambt- of Stad-Ommen terugvinden in het uittreksel van het bevolkingsregister.

Buurtschappenklok
De namen van alle buurtschappen, inclusief die van de gemeente Ommen, komen voor op een klok in het gemeentehuis van Ommen. Toen op 31 mei 1956 het verbouwde gemeentehuis aan de Markt 1 officieel in gebruik werd genomen bood de gemeenteraad een klok aan met daarop de namen van alle buurtschappen. Destijds mocht de burgemeester uitmaken waar deze klok zou komen te hangen. Volgens burgemeester C.P. van Reeuwijk was de commissiekamer hiervoor de beste plek. In de raadszaal had hij als burgemeester de leiding en wist de welsprekendheid van sommige raadsleden wel te beteugelen, maar in de commissiekamer hadden anderen de leiding.

Daarom moest hier de geschonken klok komen als een aansporing om de commissievergaderingen zo kort mogelijk te houden. Zo gebeurde ook. Of de vergaderingen ook korter werden vertelt het verhaal niet. Toen op 11 november 1982 een nieuw gemeentehuis aan de Chevalleraustraat 2 officieel werd geopend verhuisde de klok mee. Deze kwam toen op een hele mooie en goed zichtbare plek te hangen achter de receptie. Voor bezoekers die het gemeentehuis binnen kwamen niet te missen. Enkele jaren geleden zijn er kleine interne verbouwingen geweest. Daardoor is de klok helemaal “buiten beeld” gekomen en helaas voor niemand meer zichtbaar. Vanuit de CCO zijn richting het gemeentehuis pogingen ondernomen om de buurtschappenklok weer goed zichtbaar voor het publiek te maken.

Postcode
Met de invoering van de postcode in1977 heeft de gemeente Ommen er voor gekozen een aantal buurtschappen binnen de gemeente te behouden met hun eigen plaatsnaam. Zodoende kregen achtereenvolgens Arriën, Beerze, Beerzerveld, Dalmsholte, Giethmen, Lemele, Ommen, Stegeren, Vilsteren, Vinkenbuurt en Witharen ieder hun eigen postcode. Totaal zijn er in de gemeente Ommen 555 postcodes, 427 straten en 6182 adressen. De gemeente Ommen telt 17. 614 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) op een oppervlakte van 181,98 km². Ommen heeft daarmee een bevolkingsdichtheid van 97 inwoners per vierkante kilometer, de laagste van alle gemeenten van de provincie Overijssel.

Bron: Harry Woertink – 4 december 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s