Historie van een verdwenen bakkerij in Ommen

Op donderdag 6 januari 1842 trouwen in Zwolle, Cornelis Verheijen (kleermaker), geboren te Zwolle op 15 februari 1812 en Helena Fikkert (dienstmeid), geboren te Stad-Ommen op 11 december 1820, respectievelijk zoon van Hendrik Verheijen en Catharina Vrijdag en dochter van Joannes Fikkert (tapper) en Gerhardina Berends.

 1940: Bouwstraat 3.
Afbeelding: Harry Woertink
Zie voor meer afbeeldingen bij dit artikel.

In 1850 bewoont het echtpaar Cornelis Verheijen en Helena Fikkert het pand Bouwstraat 3 in Ommen. Hij is dan nog steeds kleermaker. In 1862 krijgt Verheijen een vergunning voor het oprichten van een bakkerij. Deze komt in wat later de Karnemelkstraat wordt genoemd en bedoeld met name voor de dan 20-jarige zoon Hendrikus Gerhardus Verheijen, geboren op 13 oktober 1842. Deze trouwt op 9 mei 1867 met Johanna van den Berg. Het pand aan de Bouwstraat, ook aangeduid als gelegen nabij de Schapenmarkt (Vrijthof) is dan reeds een herberg, winkel en bakkerij.

De jonge H.G. Verheijen is de eerste bakker in Ommen van katholieke huize. Een uitdagende onderneming, niet alleen omdat er al veel bakker zijn in Ommen, maar ook omdat Ommenaren gewend zijn hun boodschappen te doen bij lidmaten van hun eigen kerk. En de hervormden en gereformeerden zijn in Ommen ruim in de meerderheid waarvan er ook tal van bakker zijn. De katholieke kerk begint in 1861 in Ommen met een eigen kerkje die overgekomen is van het ontruimde eiland Schokland. Het aantal parochianen neemt in de jaren daarna toe. In 1929 kan er dan ook een eigen katholieke school opgericht worden op de Voormars. Al die jaren weet de bakkerij zich te handhaven, het is en blijft wel kleinschalig. De toenmalige eigenaar van Bouwstraat 3 zet in 1868 het bewoonde pand in de verkoop. Het gezin Verheijen kan blijven wonen omdat ze het geld weten op te brengen wat de verkoper er voor wil vangen.

Cornelis Verheijen overlijdt op 66-jarige leeftijd op 9 april 1878 als kleermaker. Zijn vrouw Helena Fikkert overlijdt als ze 84 jaar oud is op 30 juni 1905.
Op 20 november 1903 trouwt op 31-jarige leeftijd Cornelius Verheijen (geboren 10 augustus 1872) met Willemina Ketels. Hij is dan bakker in de bakkerij van zijn vader, die hij in 1909 heeft overgenomen van zijn op 9 juli 1918 overleden vader Hendrikus Gerhardus Verheijen. Deze laatste wordt 75 jaar oud. Op 18 december 1923 overlijdt ook Johanna Verheijen-van den Berg. Cornelius Verheijen gaat verder met de kruidenierswinkel annex bakkerij. Als Cornelius Verheijen op 27 april 1935 op 62-jarige leeftijd overlijdt zet zijn weduwe de zaak door onder de naam Wed. C. Verheijen.

Jutten
Hermannus Hendrikus (Herman) Jutten, een katholieke bakkersknecht uit Twello treedt in 1939 in loondienst bij de familie Verheijen om in 1940 de winkel en bakkerij over te nemen. Zo komt na 31 jaar een einde aan bakkerij Verheijen en is het voortaan Bakkerij Jutten. In 1941 wordt een zoon geboren met de naam Bernardus Johannes (Ben) Jutten. Het woon-winkelpand aan de Bouwstraat wordt in 1942 verbouwd. De woning naast de bakkerij aan de Karnemelkstraat gaat vervolgens bewoond worden door mevrouw W.Verheijen-Ketels. Zij is geboren te Angerslo op 26 maart 1880 en overlijdt in Oldenzaal in 1964 op 84-jarige leeftijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog biedt de kelder onder de bakkerij prima schuilgelegenheid.

Herman Jutten weet zijn klantenkring verder uit te breiden en de zaak wordt een begrip in Ommen en omgeving. Na een sanering in 1951 als de vele Ommer bakkers worden opgedeeld in wijken krijgt iedere bakker een eigen wijk om brood uit te venten. In 1976 neemt Ben Jutten de bakkerij vervolgens over van zijn ouders. Hij sloopt het pand aan de Bouwstraat laat een nieuwe winkel bouwen met een bovenwoning. De bakkerij blijft gevestigd aan de Karnemelkstraat. Omdat er geen opvolger is voor de winkel, sluiten Ben- en Dorien Jutten na 58 jaar Jutten in 1998 de bakkerij en winkel. Het winkelwoonhuis krijgt daarna een nieuwe bestemming. Tegenwoordig is er een kantoor gevestigd die vakantiebungalows verhuurt. Het pand aan de Karnemelkstraat dient tegenwoordig als opslagplaats.

Bron: Harry Woertink – 4 januari 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s