Wijziging straatnamen

Uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant van 23 oktober 1942:

 Een bordje aan de gevel van een woning aan de Tuinstraat in 1983 verwijst naar de oude straatnaam ‘Achter de Geuren’ (achter de gaarden).
Foto: OudOmmen

Bij besluit van de burgemeester zijn enkele straatnamen gewijzigd. Door de aanleg van de Emmastraat is een gedeelte van Achter de Geuren in deze straat opgenomen waardoor laatstgenoemde straat in twee delen is gesplitst. Het gedeelte van broodbakkerij van Elburg tot aan de tuin van Gerrits in de Walstraat blijft thans Achter de Geuren heeten, terwijl het stuk Walstraat van Gerrits tot Horsman vervalt en opgenomen wordt in Achter de Geuren. De straat vanaf de Brugstraat bij boekhandel Timmerman tot wed. Bosscher met de zijstraat naar de Walstraat krijgt den naam Burggraven. Verder wordt de verbindingsweg tusschen den Zwolschenweg en de Voorbrug loopende van de Coöperatieve Landbouwvereeniging langs Klomp Alberts naar de Voorbrug genaamd Molenstraat en de verbindingsweg tusschen den Stationsweg en den hoofdweg door Het Laar, langs het Edith-Huis en eindigende bij het Witte Hek aan den Zwolscheweg: Koesteeg.

De nieuw aangelegde straatweg aan den Hammerweg bij Ronhaar tot aan Mooiboer heet Wolfskuilstraat. Het complexzomerhuisjes rondom de Wolfskuil wordt aangeduid met den naam Wolfskuil. De naam Walstraat is gegeven aan den weg die vroeger over de stadswal liep. Buiten de wallen hadden verschillende inwoners van Ommen tuinen of gaarden waarachter weer een weg was, vandaar de naam Achter de Gaarden, verbasterd tot Achter de Geuren. De Burggraven duidt de plaats aan, waar in vroegere jaren de Vecht onder de wallen doorliep en waar de stadsgracht verbinding had me de Vecht. Op oude foto’s ziet men, dat de schepen in dit vroegere Vechtgedeelte afgemeerd lagen. Door het geven van laatstgenoemde straatnamen blijft het oud-stedelijk karakter van Ommen in herinnering.

Naschrift redactie: Emmastraat is nu Julianastraat en Achter de Geuren is nu Tuinstraat

Bron: Harry Woertink – 29 november 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s