Zoekplaatje 85

 Een ansichtkaart van de Lemelerberg met onder andere het Theehuis.
Rechts van het Theehuis lijkt een antennemast te staan (zie rode pijl).
Wie weet waar deze mast voor diende en in welke periode de mast in gebruik is geweest?

9 gedachten over “Zoekplaatje 85

 1. Dit is de straalzendermast van het relaistation Lemelerberg van de Kon.Luchtmacht en maakte deel uit van het eigen telefoonnet (ipv PTT-telefoon (Land-)líjnen) tussen het Luchtmacht verdedígings Commando (destijds in Zeist) en de diverse vliegbases en navigatiestations in Nederland.
  Zelf behoorde ik tot de bezetting van 1957 t/m 1958 en heel kortstondig in 1960.
  Vermoedelijk oprichting omstreeks 1950, vermoedelijke afbouw ca 1964. Thans voor zover bekend in bezit van het landelijk gsm netwerk en onbemand.

  C. Lucassen

  Like

 2. Met alle respect heer Lucassen, maar is dit een andere mast dan die nabij het hoogste punt van de Archemerberg?
  Als ik me van hieruit achter de pc goed herinner, dan is die plek ergens voorbij de linkerrand van de foto, gelet op wat je van het theehuis ziet [die kijkrichtingen staan dan haaks op elkaar] en lijkt deze mast wel achter het theehuis in de richting van Lemele te staan. Gelet op de hoogte van de mast kan de afstand niet al te groot zijn.
  Kortom: heeft Lemele twee masten gehad? [Zou me niks verbazen na alles wat we er bij goed zoeken dubbel hebben aangetroffen, zoals uitkijktorens, woonoorden, melk- en steenfabrieken, etc.!]
  Of kijk ik niet goed en zie ik het verkeerd?
  Met dank en vriendelijke groet,
  Geert

  PS: Nu we elkaar toch spreken: heeft Lemele ook 2 theehuizen gehad, namelijk ook eentje op de Zuidhelling op de plek waar ik jaarlijks vakantie vier? Die vraag staat ook nog open.

  Like

 3. antw. op vraag/opm van Geert Bakker,
  de ansicht is wat vaag maar zoals ik het zie is het dezelfde mast als die van de luchtmacht. Ligt ook in de goede richting tov het theehuis in NO richting.
  Wat me alleen opvalt dat er boven in de mast geen parabool antenmes zichtbaar zijn. Zou eigenlijk wel moeten. Het moeten drie trommelvormige ahw dozen zijn.
  Ik kan het niet duidelijk genoeg zien. Kan ook zijn dat dat het moment van opbouw van het Klu-station was. Toeval?
  Van 2 masten is mij niets bekend.

  Groet
  Cor Lucassen

  Like

 4. Opnieuw met alle respect, heer Lucassen, maar op http://www.oudommen.nl/wp-content/woazi9/Fotos/Lemelerberg/Hotel/Hotel-Cafe-Restaurant1v-b–.jpg staat een foto van het restaurant met links daarnaast een (eerste?) versie van de uitkijktoren. De poeren van deze toren zijn nog aanwezig en die staan op slechts een paar meter van het gebouw. Je kon in die tijd dus daar boven makkelijk mondeling contact hebben met iemand uit het gebouw op de grond. Ik geloof dat ik iemand ken die dat uit eigen ervaring kan bevestigen. De latere uitkijktoren heeft, meen ik, iets meer naar links gestaan.

  Als je let op de latere stenen uitbouw met de kleine dakkapel, dan ligt Lemele toch in het verlengde van deze blikrichting en staan de Leeuw en de mast nabij het hoogste punt van de Archemerberg haaks op deze blikriching? Er moeten dus twee masten zijn geweest, is de conclusie?

  Als ik begin november weer in m’n huisje zit, dan wil ik graag ter plekke met u eens gaan kijken hoe het nou precies zit, want dat kan ik van hieraf natuurlijk ook niet goed beoordelen.

  Met vriendelijke groet,
  Geert
  [img]http://www.oudommen.nl/wp-content/woazi9/Fotos/Lemelerberg/Hotel/Hotel-Cafe-Restaurant1v-b–.jpg[/img]

  Like

 5. Geert Bakker:
  helaas kan ik geen verdere aanwijzingen geven. Ik heb in ieder geval nooit een 2e mast meegemaakt. Als die er wel geweest is dan zou ik me voorstellen (gezien de tijd ergens in de 50-er jaren) dat ze wel het hoogste punt zouden hebben opgezocht.
  Om samen te gaan kijken is aardig maar ik woon in het westen van het land en sta niet een twee drie in Ommen of Lemele(en zeker niet met dit weer!)
  Groet,
  Cor Lucassen

  Like

  1. Mijn vader heeft eind jaren vijftig een flink deel van zijn diensttijd doorgebracht als straalzendermonteur bij de zendmast op de Lemelerberg. Ik heb zijn oude dienstfoto’s gezien en er was destijds slechts één getuide mast met straalzenders.

   Like

 6. Tenzij het hoogste punt al bezet was door die 1e mast van het leger. Is dit onderwerp al niet eens op dit forum besproken ivm radio-proefuitzendingen van Philips? Ik herinner me vaag een bericht over de verbazing van de techneuten in Eindhoven (of was het Idzerda cs in Den Haag) dat ze zo ver bereik hadden. Webmaster, kunt u helpen?

  PS: In de jaren ’70 maakte ik als kersverse beroepswandelaar een route over het hoogste punt en langs die 1e mast. Wij maakten kleine verhaaltjes in de tekst over wat er onderweg zoal te zien was, dus ik belde de afdeling Voorlichting van Defensie en vraag wat die mast daar deed en kreeg als antwoord: Meneer, u mag helemaal niet weten dat ‘ie daar staat…

  Met vriendelijke groet,
  Geert

  Like

  1. Maneschijn was ook militair daar en we (ik en mijn vriendinnen) mochten er wel eens binnen kijken, zegt de naam Maneschijn je iets ?

   Like

 7. … en misschien is deze zoektocht wel net zo spannend als die naar de 1, 2 of 3 uitkijktorens op de Lemelerberg *, als je kijkt naar de vroegere gedenknaald uit 1917 van de Oranjebond die zo te zien aardig in de kijkrichting van de 1e Leeuw staat.
  Aannemende dat de blikrichting van 1e en 2e Leeuw wel gelijk gebleven zal zijn, zou je kunnen veronderstellen dat er ooit zelfs drie sprieten in de buurt van het restaurant De Lemelerberg hebben gestaan [maar wellicht niet tegelijk?].
  Of gaat nu mijn verbeelding met me op de loop?
  Zie http://www.oudommen.nl/?page_id=2426 ; wie weet er meer van?
  Met vriendelijke groet,
  Geert
  * We hebben het er elders al een keer over gehad; zie http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.nl/2011/04/een-ei-is-geen-ei-twee-ei-is-een-half.html – Wie heeft iemand in de familie die nog weet wat het Kwartjesfonds was? Heeft ook alles te maken met de Leeuw, die niet alleen ergens vóór was, maar ook ergens heel erg tégen; maar dat is weer een ander verhaal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s