HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Betaal’n of opschriem’n? (5)

De kleine buurtwinkels zoals op de foto, zijn allemaal verdwenen. Ook de mensen die daarbij hoorden zijn verdwenen, die net als hier op de foto altijd ‘achter’ bezig waren.

08031901ON--.jpg Wie kent ze nog, de kleine buurtwinkels, zoals deze van Frederik van Lenthe in Witharen.

Ook bijna verdwenen zijn de winkeldeuren met een bel en klepel die, zodra je de deur een beetje hardhandig open deed, de bel heel nijdig en langdurig met veel kabaal heen en weer deed slingeren. Of het was een al iets moderner kruidenier met op de deur een elektrisch deurcontact waarbij de zoemer met een hees kreungeluid door bleef gaan als je de deur onbedoeld op een kier liet staan. Verdwenen is ook het grote kasboek dat hier nog pontificaal naast de weegschaal ligt en daarmee ook verdwenen het onbegrensde vertrouwen wat de winkelier had in het betaalgedrag van zijn klanten. Uiteindelijk betaalden die wel, aan het eind van de week, of soms na een halfjaar. Hoewel er ook kleine zelfstandigen waren die zelf schuldig waren aan het lakse betaalgedrag, ze stuurden maar één keer in het jaar een afrekening!

Als kleine jongen hoorde ik hoe mijn moeder na een klein praatje, hier de boodschappen stuk voor stuk opnoemde waarna ze ook in die volgorde bijeengezocht werden. Met af en toe een vraag er tussen door van ‘hoeveel” gingen alle boodschappen via de toonbank in de tas. Zodra het laatste zorgvuldig in de tas stopte kwam de onvermijdelijke vraag, ‘ betaal.’n of op-schriem’n?’ Deze gang van zaken en een winkelier die schijnbaar geen enkel belang scheen te hechten aan betalen of geld, opende een hele grote snoephorizon voor mij. Ik stelde mij voor dat ik zo ook gemakkelijk zelf boodschappen kon gaan doen. Aan mij de keus wat er gehaald moest worden. Op een goede dag voordat ik naar school ging bestelde ik een grote rol pepermunt in deze winkel. Op de vraag ‘betaal’n of opschriem’n?’ heb ik minzaam geknikt, hij had immers toch geen belangstelling voor geld? Het is mij die week een aantal keren gelukt om zo geheel zelfstandig een geslaagde pepermunt-expeditie uit te voeren.

In ‘Het Ommer Nieuwsblad’ van 1953 kon ik geen prijzen van rolletjes pepermunt terug vinden. Wel van aanverwante smakelijke zaken: 3 chocolade repen voor 49 cent, pepermuntballen een zak vol, vanl50 gram, koste 25 cent en ook lekker, 200 gram hoesttabletten had je voor maar 39 cent. Van deze bedragen was ik mij toen niet bewust. Onvermijdelijk brak de zaterdag aan en verbrak de winkelier zijn stilzwijgen en somde alle kostenposten van de afgelopen week op. Zo hoorde mijn moeder welke boodschappen ik in de loop van die week gedaan had. Thuis gekomen werd ik door mijn moeder op het matje geroepen. Op een niet te zachtzinnige manier werd mij te verstaan gegeven dat ik snoep van haar’ kon krijgen, maar dat ik als zesjarige niet, nooit, zelf boodschappen hoefde te doen zonder een door haar geschreven briefje. Op de foto het verdwenen interieur van de buurtwin-kel in Witharen, dit is de winkel van Frederik van Lenthe. Deze winkel was er van 1925 tot 1969. Wel gebleven is het bekende rolletje pepermunt dat nog steeds te koop is, alleen lijkt de rol mij veel kleiner.

Foto’s en nieuwtjes
De foto’s in deze rubriek komen uit het archief van de tienjarige Historische Kring Ommen. In samenhang met deze foto’s zullen we proberen ook een nieuwsfeit(je) te halen uit het grote krantenarchief van het honderdjarige Ommer Nieuws.

Bron: Ommer Nieuws – 19 maart 2008


Meer afleveringen uit: “HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws

Een gedachte over “HKO reeks – 100 jaar Ommer Nieuws: Betaal’n of opschriem’n? (5)

  1. Ik verbleef als 2 jarige een half jaar met mijn ouders in Hellendoorn. Ik herinner mij nog de bootjes op het water waar we een keer langs waren gekomen. Maar volgens mij herinner ik mij een pottenbakker. Kan dat kloppen? Was er in de jaren 1951 en 52 een pottenbakker in Hellendoorn?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s