Oprigten van een steen, pannen en tegelenfabriek

Bij besluit van Ged. Staten van Overijssel d.d. 18 maart 1841 wordt aan Moen? en Compagnie, fabrikanten in aardewerk te Stad- Ommen vergunning verleend tot het oprigten van een steen, pannen en tegelenfabriek onder de Gemeente Stad-Ommen, in de onmiddellijke nabijheid van de tengevolge der bij onze resolutie d.d. 12 maart 1840 nr. 478/303 aan R. Raverhorst verleende toestemming daargestelde aardewerkfabriek.

Bron: Archief van Jan Lucas – map 1-284 # Vertaling: Miny Vroegindewey

2 gedachten over “Oprigten van een steen, pannen en tegelenfabriek

 1. Hier is sprake van twee verschillende personen. De heer J. Isebree Moens was in de tweede helft van de negentiende eeuw directeur van de beetwortel- en suikerfabriek in Lemelerveld.

  “Moen en Compagnie” moet zijn “De Moen en Compagnie”. Het betreft hier de steen- pannen- en tichelfabriek die door de in Leiden geboren Carel Godefroi de Moen werd opgericht. De Moen, arts van professie, vestigde zich in de zomer van 1840 in Ommen. Deze fabriek stond ook bekend als De Tichelerij en was gevestigd in drie kleine, identieke schuurtjes aan de Ledeboerweg in Lemele. Genoemde Ravenhorst was een van zijn zakenpartners. Zijn voornaam was Elias en was een zakenman uit Ommen. Daarnaast was ook de Afgescheiden dominee Albertus C. Van Raalte een zakenpartner. Van Raalte was zijn zwager, hij was getrouwd met een zuster van De Moen.

  De Moen volgt na zijn komst naar Ommen een opleiding aan de Theologische School van zijn zwager. Om die reden verkoopt hij zijn aandeel in de fabriek. Eind 1941 stapt om die reden de rijke ondernemer Dirk Blikman Kikkert, getrouwd met een zuster van Van Raalte, in de onderneming. Hij krijgt de helft van de aandelen in het bedrijf en om die reden veranderd de naam in Firma Blikman Kikkert en Co, ook neemt hij de dagelijkse leiding op zich. Enkele jaren later vertrekt Van Raalte naar Amerika. Hij trekt zich helemaal terug uit de onderneming. Ook Ravenshorst had zich al teruggetrokken uit het bedrijf. Nu Blikman Kikkert enige aandeelhouder is besluit hij om het bedrijf vanwege de aanleg van het Overijssels Kanaal te verplaatsen naar de huidige Kingmaweg in de nabijheid van het Kanaal. Later wordt de fabriek overgenomen door Marten Kingma afkomstig uit Friesland. Hij reorganiseert het bedrijft tot de Zuivelfabriek Statum.

  De Moen voltooit zijn opleiding aan de Theologische School en legt op 29 april 1842 met goed gevolg examen af. Twee dagen later volgt zijn intrede als predikant van de Afgescheiden Gemeente van Den Ham

  Moen en De Moen twee namen die gekoppeld kunnen worden aan twee verschillende fabrieken die waren gevestigd in Lemelerveld en omgeving, maar twee verschillende personen waren.

  Meer over steenfabriek De Tichelerij is te lezen in het boek Door het venster van… Albertus Christiaan van Raalte – het leven van een Afgescheiden dominee op de kaart.

  Like

 2. Het besluit van GS gaat volgens mij over de aardewerkfabriek ten westen van Ommen, langs de Vecht. Niet over de tichelarij bij Lemele hoewel die ook door dezelfde vennootschap werd geëxploiteerd.
  Ik ben ook op zoek naar de bron waaruit de betrokkenheid van Blikman Kikkert bij de steenfabriek langs het kanaal blijkt. Hij was geen (mede) eigenaar van de grond of de fabriek. Was er een vennootschap of leverde hij de klei vanuit de percelen van waaruit eerder de tichelarij werd voorzien?
  Is het Archief van Jan Lucas in te zien?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s